Hanne-Cecilie Sporsheim (fra venstre), Arne Sørvig, Elin Richardsen og Arne Hjeltnes kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2024.
Hanne-Cecilie Sporsheim (fra venstre), Arne Sørvig, Elin Richardsen og Arne Hjeltnes kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for 2024.

Stem frem din kandidat til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Nå kan du stemme frem den du ønsker at skal vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2024. Fire finalister er valgt ut, og frem til 10. november kan du stemme på din favoritt.

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat.

Se alle tidligere vinnere av prisen nederst i saken

Ingrid ville ha fylt 100 år i år

Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. Nå kan publikum være med på å avgjøre hvem som får den prestisjetunge Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, som i år går til en formidler av norsk sjømat.

Fire finalister er klare, og folkets stemmer teller like mye som fagjuryens vurdering. De fire er Elin Richardsen, Hanne-Cecilie Sporsheim, Arne Sørvig og Arne Hjeltnes.

Les mer om hver enkelt kandidat, og hvordan du kan gi din stemme,  under

Prisen hedrer enkeltpersoner som har gjort en betydelig innsats for norsk matkultur.

Vinneren mottar et diplom og et stipend på 30 000 kroner. 

De fire finalistene

Elin Richardsen, Nordland 

Elin Richardsen.
Elin Richardsen.

Elin Richardsen eier og leder Saltstraumen Hotel og Arctic Salt og brenner for å ta vare på havets ressurser. Hun er oppfinner og drivkraft bak Fiskebørsen, et bærekraftig matverksted dedikert til å fremme riktig håndtering av fisk og bærekraftig bruk av havets ressurser. Gjennom Fiskebørsen er hun en motkraft til å skjære ut de fineste filetene og kaste resten av fisken på havet.

Hanne-Cecilie Sporsheim, Romsdalskysten 

Hanne-Cecilie Sporsheim.
Hanne-Cecilie Sporsheim.

Hanne-Cecilie Sporsheim er en lidenskapelig forkjemper for sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. 

Hennes evne til å kommunisere både råvarens bærekraftige potensial og dens gastronomiske verdi, har løftet silden frem fra glemselen og tilbake på norske matbord.

Arne Sørvig, Oslo 

Arne Sørvig.
Arne Sørvig.

Arne Sørvig har gjennom sitt arbeid, blant annet som fiskeriutsending i Spania, vært en viktig drivkraft for å bygge omdømme, kjennskap og fellesskap innenfor norsk gastronomi og sjømat både nasjonalt og internasjonalt. 

Som daglig leder i Bocuse d’Or Norge/Stiftelsen Norsk Gastronomi har Sørvig hatt en sentral rolle i å bygge opp og lede Norges kokker til store prestasjoner, der sjømat har vært et naturlig og viktig element i konkurransene.

Arne Hjeltnes, Akershus 

Arne Hjeltnes (til høyre), her som konferansier under Bocuse d'Or Europe i Trondheim tidligere i år.
Arne Hjeltnes (til høyre), her som konferansier under Bocuse d'Or Europe i Trondheim tidligere i år.

Arne Hjeltnes har gjort en betydelig innsats for å fremme norsk sjømat både nasjonalt og internasjonalt. Som representant for Eksportutvalget for fisk arbeidet han aktivt med å markedsføre norsk laks og sjømat i Øst-Asia som bidro til å styrke norsk sjømateksport i regionen. 

Hjeltnes har formidlet kunnskap om bærekraftig fiske og sjømatens betydning som en viktig del av norsk identitet, samtidig som han har inspirert nordmenn til å sette pris på norske lokale råvarer.

Stem daglig frem til 10. november

Stemmegivningen er åpen frem til 10. november, og du kan stemme én gang hver dag. 

Stemmesiden finner du her

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

 

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris administreres av Stiftelsen Norsk Mat.  

I 2024 deles prisen ut for 31. gang.

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 1994-2023

2023: Margit Dale, Valle i Setesdal

2022: Jimmy Øien, restaurant Rest, Oslo

2021: Åge Eitungjerde, Asbjørn Børsheim og Olav Bleie, Sogn og Hardanger

2020: Torill Renaa, Renaa, Stavanger

2019: Maret Ravdna Buljo, Boazová

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost

2017: Inge Johnsen, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS