Stolte lokalmatprodusenter under åpningen av Norges stand på Grune Woche. Fra venstre: Nina Sundqvist, Matmerk, Runo Berglund, Lyngenlam, Knut Tørresdal og Eva Nordfjell fra Rørosrein, Hallgerd Tronsmoen fra Gransjøberget viltkjøkken. Bak statssekretær Widar Skogan, landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Bak: Knut Ola Bredesen, Norsk seterkultur og Siv Beate Eggen, Norsk seterkultur.Helt til høyre Marianne Wimmer, Gransjøberget viltkjøkken. (Foto Matmerk)

Jubel i Berlin for norsk lokalmat fra fjell, fjord og vidde

Fire lokalmatprodusenter fikk i dag bevisene på at deres produkter er i særklasse, da Norges stand på Grüne Woche ble åpnet. Lyngen lam og Norsk setersmør har fått godkjent hver sin «Beskyttet betegnelse». Gransjøberget Viltkjøkken og Rørosrein tildeles Spesialitet-merker.

Publisert

– Skal vi lykkes med å gjøre Norge til en matnasjon av rang, så trenger vi dedikerte lokalmatprodusenter. De som tar vare på råvarene fra sitt område, og lager fantastisk mat av dem. Det er nettopp fire slike jeg skal hedre i dag, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad under åpningen av Norge stand på Grune Woche i Berlin.

– Mat vi kan være stolt av

– Reinsdyrkjøtt fra Røros, elgkjøtt fra Østerdalen, smør fra melkekyr som beiter på setra og lam fra Lyngsalpene. Rett og slett noe av det beste Norge har å by på av råvarer. Og for noen matprodukter disse fire lokalmatprodusentene lager, sier en entusiastisk direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.

– Absolutt noe å vise fram på en av verdens største mat- og reiselivsmesser i Berlin. For dette er mat vi kan være stolt av som matnasjon, sier Sundqvist.

Beskyttet tradisjonelt særpreg til Setersmør

– En skatt er noe som er verdifullt – en nasjonal matskatt er mat som er verdifull for hele nasjonen. Setersmøret har en mange hundre – kanskje flere tusen år gammel tradisjon. I tillegg til unik smak, farge og kvalitet inneholder setersmøret historien om samspillet mellom menneske, dyr og natur. I setersmør skal kuene høste minst 70% av tørrstoffet fra utmark. Hvis noe skal kunne kalles bærekraftig så er det den urgamle høstingskulturen. Og hvis noe fortjener status som nasjonal matskatt så må det være setersmøret, sier Siv Beate Eggen fra Norsk Seterkultur.

Setersmøret er nå en av de nasjonale matskattene, og er dermed beskyttet i lovs form.

Nina Sundqvist, Matmerk, Knut Tørresdal fra Rørosrein, landbruks- og matminister Olaug Bollestad og Eva Nordfjell fra Rørosrein. Under tildeling av Spesialitet på åpningen av Grune Woche i Berlin. (Foto: Matmerk)

Beskyttet geografisk betegnelse til Lyngen lam

– Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, da han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.

– Vi har et sterkt ønske om å gjøre Lyngenlam sporbart og tilgjengelig til forbruker. Det ligger mye arbeid bak konseptet Lyngenlam. Mange år med markedsføring og arbeid med dokumentasjon av konseptet. Derfor er det viktig for oss produsenter å få merkevarebeskyttelse en Beskyttet geografisk betegnelse gir. Nå unngår vi at andre plagierer merkevaren, sier Berglund.

Spesialitet til fire produkter fra Røros rein

– Å få Spesialitet, henger høyt. Vi vet det er vanskelig å få dette, og det er en utmerkelse som sier noe om å produsere kvalitetsprodukter. Det er veldig få produkter av rein og produsenter med reinsdyrkjøtt som har fått tildelt denne utmerkelsen, derfor er vi er svært stolte av å nå være blant de fremste lokalmatprodusenter i Norge, sier Eva Nordfjell, daglig ledere i Rørosrein.

Rørosrein fikk Spesialitet for fire ulike produkter av reinsdyr; Flatbiff av reinsdyrkalv, Pinnekjøtt av reinsdyr, Rørosviddas perle (Mørbrad av rein) og Bare Rein (Spekepølse av rein).

Spesialitet: Utvalgt av fagjury

De to merkeordningene Spesialitet og Beskyttet betegnelse adminstreres av Stiftelsen Matmerk. De er ulike i innhold, søknadsprosess og tildelingskriterier

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til lokalmat i særklasse. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkterne skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Harald Osa.

Beskyttede Betegnelser: Nasjonal matskatt

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Beskyttede betegnelser reguleres av egen nasjonal forskrift og det er Mattilsynet som foretar den endelige godkjenningen. Beskyttede betegnelser tilsvarer EUs PGI-ordning.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS