Brødrene Kim Andersen (til venstre) og Hans-Petter Nygård driver Icework. (Foto: Morten Holt)

Skånsom, effektiv og miljøvennlig rengjøring

Rengjøring med tørrisblåsing er både miljøvennlig, skånsomt og effektivt, og svært egnet i for eksempel storkjøkken, mener brødrene Kim Andersen og Hans-Petter Nygård, som driver firmaet Icework.

Publisert
Kim Andersen og Hans-Petter Nygaard med maskinen som brukes til tørris-rengjøringen. (Foto: Morten Holt)

– Tørrisblåsing er lite utbredt i Norge, men fordelene er mange, samtidig som det er fremtidsrettet med tanke på miljøaspektet. Denne formen for renhold utfordrer den tradisjonelle rengjøringen slik det er kjent i dag, mener Andersen og Nygård.

Det er ingen ny teknologi, den har sin opprinnelse fra 80-tallet, blant annet til vask av fly.

Ikke vann og kjemikalier, men tørrispellets

– Tørrisrengjøring kan brukes over alt; på gulv, vegger, maskiner og benker, for å nevne noe. Alt gjøres i en prosess, uten vann og kjemikalier, påpeker de to.

– Vi bruker små tørrispellets (3 mm) i prosessen. Pelletsen går fra fast til gassform umiddelbart ved kontakt. Metoden kan med fordel brukes på maskiner og utstyr, lokaler, kjøle- og fryselager og tilberedningsbenker – for å nevne noe. Storkjøkkenmarkedet er en klar målgruppe for oss, sier daglig leder for Icework AS, Hans-Petter Nygård, som er utdannet kjølemontør og har bakgrunn fra horecabransjen.

De forteller også at tørrisblåsing av storkjøkkenmaskiner, produksjonslinjer, samlebånd m.m. har fått påvist lengre levetid enn om det hadde blitt brukt vann og kjemikalier. – Det på grunn av at det ikke skapes korrosjon på kabler, rust og vanndannelser, som igjen kan skape kondensering. Det kan igjen skape kortslutning av elektriske styrekort, termostater og mekanismer osv., sier Hans-Petter Nygård.

Eksplosjonseffekt

– Grunnen til at tørrisblåsing fungerer så godt, er at når den treffer overflaten som skal rengjøres, opptar den varme, sublimerer og forvandles fra fast stoff til gass. Belegget på overflaten nedkjøles lokalt, blir sprøtt og får sprekkdannelser fordi kulden får det til å krympe (krakilere). Sprøhet og sprekkdannelser i belegget som skal fjernes, gir mulighet for stadig tilførte tørrispellets å trenge inn. Ved sublimering, som skjer momentant, blir det en volumøkning i pelletsen på 6-700 ganger. Dette gir en eksplosjonseffekt som fører til en fullstendig fjerning av belegget som så blåses bort av trykkluften. Prosessen har ingen slipende effekt, fordi sublimeringen skjer akkurat i det øyeblikket en alltid tilstedeværende gassfilm rundt hver enkelt pellets, berører overflaten. Det vil dermed ikke oppstå fysisk kontakt mellom pellets og overflate, forklarer de to.

God lufting er viktig

De to forteller at hvis tørrisblåsing skal gjøres innendørs, er god ventilasjon viktig.

– Dette for å hindre oppbygging av CO2 i lokalene. Her i Norge har vi imidlertid såpass med god ventilasjon i alle bygg, så det er sjelden noe problem her til lands, påpeker Nygård.

Han forteller at Icework også benytter seg av en medbrakt ekstern sugevifte, slik at de får sugd ut den CO2 som tørrisen genererer. Støv og annet avfall som løsner under selve rengjøringen, blir også sugd ut. Her kan Icework også benytte seg av filtre, for å ikke blåse ut avfallsstoffer.

Icework kjøper tørrispellets fra Yara, og har fått støtte fra Innovasjon Norge i forbindelse med oppstarten av selskapet.

– Hvis markedet blir stort nok, har vi imidlertid er et mål om å produsere tørris selv, sier Nygård.

Du kan lese mer på Icework.no.

Les mye mer om Icework og tørrisblåsing i magasinet Horeca (nummer 5 2018)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS