Foto: Tork
Foto: Tork

Smittevern starter med god håndhygiene

To av fem personer bekymrer seg for å bli syke grunnet dårlig hygiene, ifølge en undersøkelse fra hygienemerket Tork. For horeca-bransjen betyr dette at det er ekstra viktig å sørge for gode hygieneløsninger for gjester på farten, samt å skjerpe kravene blant de ansatte.

Publisert

I en verden der folk lever enda mer på farten enn før, blir også kravene til hygieneløsninger utenfor hjemmet større.

Influensasesongen har akkurat startet og da er det ekstra viktig å være påpasselig med hygienerutinene. Spesielt med tanke på at mange som er pjusk ikke holder seg hjemme. Undersøkelsen fra hygienemerket Tork viser at to av fem personer går på jobb syke, og når vi vet at bakterier og virus kan overleve i opptil flere måneder på overflater, så er det kanskje ikke så rart at så mange er bekymret for å bli syke som følge av dårlig hygiene.

Enkle tiltak tar knekken på bakteriene

– God håndhygiene er den enkleste måten å få bukt med bakterier, virus og andre basselusker på. Men her er det mange som slurver. En god håndvask krever både såpe og rennende vann, og du skal gjerne være litt tålmodig. Du må gå grundig til verks og vaske både håndflater, håndledd, fingertupper, tomler og området i mellom fingrene, og du må holde på i over 30 sekunder for å få bort alle bakteriene, forteller produkt- og markedssjef i Tork, Christine S. Rød.

Foto: Tork
Foto: Tork

Undersøkelser fra Mattilsynet har i tillegg vist at utbrudd av magesjau hos hotell- og restaurantgjester ofte skyldes dårlig håndvask. God håndhygiene er essensielt både for de som jobber med mat og for privatpersoner. Og her har vi en lang vei å gå, ifølge undersøkelsen til Tork. Den viser nemlig at bare en av tre vasker hendene før de spiser, samtidig som kun halvparten sier at de vasker hendene etter å ha pusset nesen, hostet eller nyst. Enda mer sjokkerende er det kanskje at 15 prosent innrømmer at de ikke vasker hendene etter å ha vært på toalettet.

Effektiviserer hygienerutinene

– Vi ser et stort forbedringspotensial både når det gjelder hygienerutiner blant ansatte i bedrifter og blant privatpersoner. God håndhygiene er elementært både for de som jobber med mat og for de som spiser den, for å hindre smittespredning og for å unngå at folk blir syke av maten. Vi anbefaler å skjerpe kravene når det kommer til håndhygiene, og det trenger ikke gjøres veldig komplisert. Sett opp et stativ med hånddesinfeksjon ett eller flere steder hvor de ansatte og gjester ferdes slik at det er synlig og tilgjengelig. I tillegg til en god håndvask er også hånddesinfeksjon en effektiv måte å rengjøre hendene på, da det dreper mikroorganismene på sekunder, fortsetter Christine S. Rød.

Torks hygienestativ er laget for å blende inn med omgivelsene, og kan fylles med både hånddesinfeksjon og hygieneservietter. Plasseres stativene på strategiske steder rundt om i lokalene, kan de enkelt effektivisere håndhygienerutinene blant både ansatte og gjester. Stativet vil både minne de forbipasserende om viktigheten av håndhygiene, samt vise at virksomheten bryr seg om deres velvære.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca