Illustrasjonsfoto: Scandic Hotels

Scandic kuttet matsvinn med over 85 tonn

Scandic Hotels i Norge reduserte matsvinnet med nesten 10 prosent, om lag 85 tonn – tilsvarende 125 000 måltider, i 2017.  Hotellet som har klart å kutte mest, er Scandic Rock City i Namsos. På ett år har hotellet redusert matsvinnet med hele 47 prosent!

Publisert

Vinneren er både miljøet, gjestene og Scandic.

– Vi har forpliktet oss til å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020. Tallene for 2017 viser at vi har kommet veldig langt allerede, og det er vi veldig stolte over, sier administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold.

Spart 4,8 millioner

I 2016 var gjennomsnittlig matsvinn for hver hotellgjest 135 gram. Med flere konkrete tiltak, og økt fokus blant de ansatte, ble mengden matsvinn redusert til 123 gram per gjest i fjor. Det er en nedgang på 9,2 prosent per gjest – og gram, blir fort til tonn i hotell- og restaurantbransjen.

– 85 tonn matsvinn spart er mye penger. Med en snittpris på rundt 56 kroner kiloen har vi spart 4,8 millioner kroner på svinnet. Viktigst av alt er imidlertid effekten på miljøet. Vi har jobbet målrettet med å kutte matsvinn siden 2011 og ønsker å lede an i bransjen, sier direktør for mat- og drikke i Scandic Hotels Norge, Morten Malting, i en pressemelding.

Ferskere mat og mindre matsvinn

Scandic er opptatt av alle de små og store tiltakene som til sammen gjør at hotellkjeden når målene for å redusere matsvinn. Scandic var blant annet den første hotellkjeden som introduserte mindre tallerkener. Hotellene setter også frem mindre buffetmat av gangen, noe som gjør at maten til enhver tid er enda ferskere. Dessuten oppfordres gjestene til å forsyne seg flere ganger.

Alt matavfall veies nøye slik at man har full kontroll på hvor mye matavfall hvert hotell produserer. Dessuten jobber kjøkken og booking tett sammen for å optimalisere menyen til ulike grupper og redusere matsvinnet ytterligere.

– Hotellgjestene har vist engasjement

Scandic Rock City i Namsos kuttet matsvinnet med 47 prosent i 2017. (Foto: Scandic Hotels)

I tillegg samarbeider Scandic med app-tjenesten «Too good to go», som gjør det mulig å selge overskuddsmat til en rimelig pris.

Malting understreker imidlertid at satsingen ikke bare har vært hotellenes fortjeneste. Hotellgjestene som har besøkt Scandic har vist stort engasjement.

– Vi opplever at dette er viktig for gjestene våre. Veldig mange lar seg inspirere av plakatene vi har satt opp, hvor vi oppfordrer gjestene våre til å bry seg. Det gjør at flere tar mindre på tallerkenen, og går flere ganger. Da sparer vi mye, sier Malting.

En øyeåpner for hotellgjestene

Scandic-hotellet som har klart å kutte mest i matsvinnet er Scandic Rock City i Namsos. På ett år har hotellet redusert matsvinnet med hele 47 prosent.

– Vi har jobbet systematisk og målbevisst med å redusere matsvinnet vårt gjennom hele 2017, og det er veldig gøy å se resultatene. Vi har for eksempel skilt fremme som sier hvor mye mat som ble kastet dagen før. Det er en øyeåpner for mange av gjestene våre, og skaper dialog om hvordan vi kan gjøre ting bedre sammen, sier hotelldirektør ved Scandic Rock City, Lars Strøm.

Også kjøkkensjefens rolle har vært avgjørende.

– Vi har gjennomført en rekke tiltak på kjøkkenet. Blant annet har vi konstruert menyene slik at vi bruker opp råvarene vi bestiller. Opplæring av kjøkkenpersonalet har også vært viktig for å sikre en bærekraftig produksjon. Det er ikke slik at det å redusere matsvinn må gå på bekostning av kundenes opplevelse. Om noe, kan det gjøre at gjestene føler seg sikre på at hotellet man bor på jobber for bærekraftighet, sier kjøkkensjef ved hotellet, Espen Hedel.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS