COLOURBOX Røyking Kafe 10)

Horecatrender: Røykfrie utekafeer?

De fleste er enige om at røykeloven fra 2004 var bra. Er det ikke på tide å ta et skritt videre? Når skal det også bli røykfritt på utekafeer?Da røykeloven ble innført i 2004, ble det mye bråk. Mange snakket om en ”førfølging” av røykerne, og at forslaget viste liten grad av toleranse. Utelivsbransjen fryktet folketomme restauranter og utesteder.

Publisert

I dag har loven mellom 80 og 90 prosent oppslutning blant nordmenn. Siden 2004 har det blitt innført lignende røykelover i de fleste europeiske land. Unntaket er snart bare Øst-Europa.

USA går foran

Mange land er så fornøyd med sin nye røykelov, at de nå tar utviklingen et skritt videre. Røykfrie områder utendørs innføres for tiden i stort tempo i hele verden. Foregangslandet er USA. Røykeforbudet gjelder særlig parker, strender og sportsarenaer. Også i Norge er det innført forbud på mange idrettsarenaer, og de fleste er glade for det.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I bydelen Shibuya i Tokyo er røykerne henvist til egne steder. De får verken lov å røyke på utekafeer, bussholdeplasser eller i parker.

Bør røykeloven utvides? I det politiske Norge har man den siste tiden hatt en debatt om det. Mange politikere er skeptiske. Til og med «røykelovens far», Dagfinn Høybråten, har uttalt seg kritisk. Debatten i Stavanger i vår var typisk for de rådende holdningene. Tirsdag 24. april ga kommunalstyret for levekår en høringsuttalelse om Helse- og omsorgsdepartementets forslag til en ny røykelov. Helsesjef Egil Bjørlow ville at det skulle innføres røykeforbud på holdeplasser til offentlige transportmidler, altså buss, tog, båt og drosje.

Politisk motstand

– Bakgrunnen for det er blant annet at kommunen har mottatt flere klager fra folk som plages av røyking på holdeplasser, flere av disse er astmatikere, fortalte Bjørlow til Stavanger Aftenblad den gang. Bare Arbeiderpartiet støttet forslaget. Høyre, Venstre, KRF, Pensjonistpartiet og FRP var mot.

– Jeg kan ikke se at røyking på holdeplasser er noe problem. Vi kan ikke forfølge røykerne, sa Sigurd Vik fra Høyre.

Fåtallet mot flertallet

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Handler dette om forfølging? Handler det om et ønske om å innskrenke andres frihet?

Jeg tror ikke det.

La oss se problemstillingen fra en annen vinkel: Er det rett at noen få røykere på en utekafé, på en bussholdeplass eller en jernbanestasjon skal kunne forhindre flertallet i å puste inn frisk luft? Er det rett at noens frihet, i dette tilfellet røykernes frihet, skal gå utover andres frihet, det vil si ikke-røykerne? Og hva med astmatikerne? Skal de forhindres fra å gå på utekafeer fordi at noen ganske få mennesker skal få lov til å ta seg en sigarett etter måltidet?

Færre og færre røykere

Stadig færre mennesker røyker. De fleste røykerne jeg kjenner er høflige mennesker som viser hensyn. Heldigvis for det. Men det finnes unntak, og når vi ser på fornøydhetsgraden med røykeloven som ble innført i 2004, er det kanskje på tide å ta utviklingen et skritt videre.

Vi bør nå innføre røykeforbud på utekafeer. Jeg vet at mange i bransjen er skeptisk til det, slik de var til røykeloven i 2004, men et slikt forbud vil jo komme med tiden uansett.

De fleste er enige om det. Kan vi ikke bare innføre det med én gang? Da er vi et foregangsland, slik vi var i 2004.

Les hele saken i Horeca nummer 8 2012

Powered by Labrador CMS