Største norske kokkeprestasjonen noen sinne

LEDER: Ørjan Johannessen utførte trolig den sterkeste norske kokkeprestasjonen noen sinne da han vant Bocuse d’Or nå i januar.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 1/2015 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Han er riktignok den femte norske vinneren av Bocuse d’Or, men nivået er nå blitt ekstremt høyt. Konkurransen om pallplassene er blitt hardere og hardere, og flere av landene legger mer og mer ressurser i å nå toppen.

Nye nasjoner kommer til. Mens andre – og mer seiersvante nasjoner, skuffer. Det vises blant annet ved at en av storfavorittene, Frankrike, nok har hvilt litt for mye på gamle laurbær. Hjemmenasjonen gjorde sin dårligste Bocuse d’Or-prestasjon gjennom tidene ved å bli nummer sju.

«Idrett» har fått en bredere betydning de siste årene. Sjakk er satt opp mot langrenn, golf mot alpint, sykkel mot vinteridrett osv. Debatten har rast. Nå vil vi ikke si at kokkekonkurranse er idrett, men det ligger utallige treningstimer bak en kokkeseier. Ørjan Johannessen og hans commis Jimmy Øien trente på kjøkkenet 10 timer, seks dager i uka i månedsvis, for å være godt forberedt. Og i likhet med for eksempel sjakk, er det en stor fordel med god fysisk form, nøyaktighet og presisjon for å gjennomførekonkurransen.

Vi vet at den nybakte Bocuse d’Or-vinneren fra Austevoll er i god fysisk form. Han trener blant annet mye på sykkel. God form kreves i slike konkurranser – for å oppnå topp resultater. Vi vet også at Johannessen er en perfeksjonist – akkurat som Carlsen, og med god fysisk form følger også klar hjerne når konkurransene pågår. I motsetning til nevnte Frankrike og deres deltaker Nicolas Davouze, virker Ørjan Johannessen kald og rolig i konkurransekjøkkenet. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alt utføres og foregår med full kontroll.

Vi vil også ta med at det er spennende med en ny nasjon på medaljestatistikken i Bocuse d’Or. Og det er ikke hvilken som helst nasjon som markerer seg. USA og Phillipe Tessier imponerte, og tapte knepent for Ørjan Johannessen. Det er viktig for konkurransen at også USA er med på matkartet i Bocuse d’Or. Fra å være et mer eller mindre anonymt Bocuse d’Or-land, har USA kommet sigende de siste årene. Landets deltaker tok sjetteplassen i 2009, 10. plassen i 2011, sjuendeplass i 2013 – og nå sølv i 2015. Vi regner med at USA stiller enda bedre forberedt i 2017. For der borte er det seiere som gjelder, og vinnerkulturen er sterk.

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS