Matomsorgsprisen – en pris å ta vare på

Den kommersielle siden av bransjen er veldig flinke til å skryte av seg selv. De som arbeider med matomsorg, og som står på jevnt og trutt for de samme pasientene dag inn og dag ut, kommer sjelden fram i kokkerampelyset.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 7/2012:

Forrige gang tok jeg for meg Stiftelsen Matkulturs menypris i denne spalten, en pris som gis til et spisested som ivaretar det norske språket på beste måte. Med stadig utvanning og dårligere norsk språk er det en pris verdt å ta vare på!

Tidligere har jeg også i denne spalten satt søkelyset på overfloden av priser i horecabransjen. Det er så mange av dem i løpet av året at selv en som følger med hver eneste dag har trøbbel med å holde oversikten – noe som jeg igjen tror at fører til at anerkjennelsen av hver enkelt pris til slutt ikke blir så veldig høy.

Derfor vil jeg, selv om jeg kanskje er noe inhabil i og med at Horeca er en av initiativtakerne til prisen, fremme en annen pris. Matomsorgsprisen ble denne høsten delt ut for sjuende gang.

Den kommersielle siden av bransjen er veldig flinke til å skryte av seg selv. De som arbeider med matomsorg, og som står på jevnt og trutt for de samme pasientene dag inn og dag ut, kommer sjelden fram i kokkerampelyset. Det foregår mye bra matomsorg rundt om i landet som aldri får sin anerkjennelse. Med Matomsorgsprisen får i alle fall noen av dem den æren de har fortjent.

Det er en av få årlige priser som retter seg mot en gruppe kandidater som har en litt annen hverdag enn gourmetkokkene. Med aktører i norsk matomsorg menes institusjoner, kantiner og personalrestauranter og foretak basert på matomsorg og overnatting knyttet til institusjoner.

Nylig fikk Nils Terje Tangnes (60) prisen. De siste 35 årene har han stått på for institusjonskokkfaget – etter først en lengre periode på kjøkkenet på hoteller. – Så moro – og overraskende! Det er viktig at også faget vårt får oppmerksomhet og blir markedsført, sier den joviale totningen. Du kan lese mer på sidene 12–14 i denne utgaven.

Å lage mat til de samme gjestene hver dag – og endog også til mange gjester som selv ikke frivillig har valgt å spise akkurat der, stiller høye krav til meny, variasjon og økonomi. Matomsorgsprisen er absolutt en pris å ta vare på!

Morten HoltRedaktør

Powered by Labrador CMS