Ikke noe stjernedryss i Norge

Vi er akterutseilt av våre nordiske naboer.

Publisert

Nå spørs det vel egentlig hvor mye disse stjernene betyr, men… Ønsker vi ikke her i Norge å ha flere stjernerestauranter i Michelinguiden? Vi er nå akterutseilt av våre nordiske naboer. Både Finland, Danmark og Sverige kan skilte med atskillig flere stjerner og flere såkalte BIB Gourmand-restauranter enn det vi kan.

Samtidig det er altså Norge som har gjort det desidert best av de nordiske landene i kokkekonkurranser verden over de siste årene… Vi hadde Bagatelle med to stjerner. De forsvant. Terje Ness ga fra seg sin ene stjerne på Haga, men håper å få en ny eller flere når hans nye stjernerestaurant skal åpnes på Tingvalla-utstikkeren på Aker Brygge en gang i løpet av året. Det gikk også rykter om at en eller to av våre kunne få sin andre stjerne, men den kom ikke.

I både Helsinki, Stockholm og København er det nå tostjerners Michelin-restauranter. Hvis vi ser bort fra Reykjavik, er det nå altså bare den norske hovedstaden i Norden som ikke kan skilte med en slik. For det er liten tvil om at det ligger prestisje i ha en slik restaurant i by’n.

Nå spørs det jo også hva som legges til grunn for å få disse attraktive stjernene. Er bedømmingen reell? Går det mest i prat og kjennskap, eller er bedømningen fra Michelin-inspektørene nøytral og uten ”innspill”? Det er også en kjensgjerning at jo lenger bort du kommer fra London og aller helst Paris, jo færre stjernerestauranter finner vi. Det minsker ikke akkurat mistanken om at inspektørene fra Michelin er frankofile og foretrekker de sentrale europeiske strøk…

Derfor står vi nå igjen med enstjernesrestaurantene Feinschmecker, Statholdergaarden, Oscarsgate og Le Canard. Svært solide og gode spisesteder, og på linje med mange av dem lenger sør i Europa som har fått både to og tre.

Uansett, vi har såpass mange og sterke kokkepersonligheter her til lands, at vi bør tilstrebe og få flere enn de fire fattige stjernene vi fikk tildelt i mars.

For Sverige har nå 13, inkludert to tostjerners restauranter (Mathias Dahlgren Matsalen og Frentzén/Lindberg), Finland har seks, inkludert Chez Dominique som har to, og Danmark har 11, inkludert tostjernesrestauranten Noma, som også regnes blant de aller beste i verden.

Det gikk noen rykter om den tredje stjernen til Rene Redzepi og Noma, men den kom ikke denne gang. Dessuten er Bocuse d’Or-vinner Rasmus Kofoeds Geranium på vei frem, og vi aner en stjerne eller to der når stjernedrysset igjen faller om et knapt års tid.

Vi her til lands får i første omgang håpe på noen flere stjerner om et knapt år, og så får vi håpe at vi kan få en tostjerner tilbake etter hvert.

Morten HoltRedaktør

Denne ledereartikkelen er hentet fra Horeca nummer 3 2011.

Bestill abonnement på Horeca her

- eller last ned bladet elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS