Aldri bedre forberedt

LEDER: I løpet av denne sommeren og høsten legges alt til rette for at Christian Andre Pettersen, Jan-Erik Hauge, Adrian Løvold, Øyvind Bøe Dalelv, Christopher W. Davidsen eller Adam Bjerck skal ha den nødvendige ballasten for å gi Norge en ny Bocuse d’Or-medalje, og da gjerne gull.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 4/2015 - Skriv inn kommentarer nederst på siden

Da Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d’Or i Lyon i januar i år var han særdeles godt forberedt – på alle plan. Da han vant, deltok han også i Bocuse d’Or for fjerde gang (to ganger i Bocuse d’Or Europe). Det var altså ingen tilfeldighet at austevollingen vant verdens mest anerkjente kokkekonkurranse. Det ligger utrolig mye arbeid og forberedelser bak triumfen.

Det ser ikke ut til at Norge og Bocuse d’Or Norge har tenkt å hvile på laurbærene. Seks kandidater til Årets Kokk 2015 er plukket ut; vinneren av konkurransen 13. oktober blir den vi skal sette vår lit til i Bocuse d’Or Europe i Ungarn neste år og i Bocuse d’Or i Lyon i 2017.

Den kandidaten kommer definitivt til å være vel så godt forberedt som Ørjan Johannessen. Ingen av de seks har, i motsetning til Ørjan, Bocuse d’Or-erfaring som hovedkokk, men i løpet av denne sommeren og høsten legges alt til rette for at Christian Andre Pettersen, Jan-Erik Hauge, Adrian Løvold, Øyvind Bøe Dalelv, Christopher W. Davidsen eller Adam Bjerck skal ha den nødvendige ballasten for å gi Norge en ny Bocuse d’Or-medalje, og da gjerne gull.

Med daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, i spissen, legges det opp til treningsleire i hele forberedelsesfasen mot Årets Kokk. I mai var alle seks i Rogaland, der de fikk presentert reglene til konkurransen, en overraskelses-stresstest med tilberedning av de offisielle råvarene til konkurransen under høyt press og bedømming, og en god diskusjon om blant annet designvalg. De fikk også nærkontakt med sjømatproduksjons-systemer i Ryfylke.

Nå i juni skal de på besøk til Vianvang og Norges første Bocuse d’Or-deltaker, Arne Brimi. Juryen i Bocuse d’Or legger nemlig større og større vekt på identitet og opprinnelse i maten som serveres, serveringsutstyr og kommunikasjon (meny, plakat etc.). Hva finnes og finnes ikke i egen fauna, hvordan kan vi på en enda bedre måte bruke vår egen fauna, historie og kulinariske arv til formidling av det genuint norske i konkurransen?

– Dette tvinger frem andre typer av refleksjoner, og de er viktige i utviklingen av en solid egen opprinnelsesplattform. Derfor tar vi også med kandidatene på fottur til toppen av Galdhøpiggen, for slik å kjenne på dramaet i den norske naturen. Deretter byr Arne Brimi på en «kulturhistorisk rundreise» med sin mat, fra han som første nordmann konkurrerte i Lyon i 1987 og frem til i dag, sier Sørvig.

Så få vi snart tro og håpe at Norges prestasjoner i Bocuse d’Or og andre kokkekonkurranser fører til at «inspektørene » fra Michelin-guiden og andre restaurantkåringer (blant annet Theworlds50best.com, som er omtalt i dette nummeret), også ser litt mot Norge. For i slike kåringer er vi dessverre nesten glemt.

Morten HoltRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS