EgyptPyramide

Når sikkerhet betyr alt

Hva skjer når vanlige konkurransefordeler blant hotellene som service, tilgjengelighet og pris erstattes av et annet parameter; nemlig sikkerhet? Jeg har reist rundt i Nord-Afrika for å få en forståelse for hva som venter oss. Åpner det seg nye markeder, eller vil vi se nye trusler? Vil revolusjonen spre seg til nabolandene? Og hva skjer etter revolusjonen?

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I Nord-Afrika er situasjonen svært uavklart, og risikoen for nye opptøyer er sterkt til stede. Turistene er nervøse, i den grad det fortsatt finnes turister i området. Også handelsreisende tar mange forhåndsregler.

For hotellene betyr dette en betydelig vektlegging og satsing på sikkerhet.

På min reise besøkte jeg fire land: Marokko, Algerie, Tunisia og Egypt. Alle land er ulike. Tunisia og Egypt har hatt sin revolusjon. I Marokko og Algerie ulmer det. Spørsmålet er om vi vil se noen revolusjon, men stemningen er svært nervøs.

Metalldetektor

Marokko er kanskje det mest vestlige landet i Nord-Afrika, men fattigdommen i Casablanca er påfallende. Det er mange tiggere - mødre med små barn som sitter på fortauene. Arbeidsløs ungdom som selger kopivarer og smuglervarer. Søppel flyter i gatene. I bysentrum finner du flotte hoteller, men det er ikke uvanlig at strømmen går, som for å minne deg på at du er i Afrika.

I Casablanca bodde jeg på et Hyatt Regency Hotel. Her står det, som på alle internasjonale hoteller i regionen, en metalldetektor i inngangen. Ingen biler får kjøre helt inn til hotellet, med unntak av hotellets egne limousiner. Selv om du føler deg trygg, føles det også litt fremmed å måtte gå gjennom metalldetektoren hver gang du skal inn på hotellet. Men dette er likevel ingenting mot hva som venter en i Algerie.

Blir fotfulgt

På flyplassen i Alger blir jeg fotfulgt av mennesker som vil veksle penger. Den algeriske dinaren er en ikke-konvertibel valuta. Alger har knapt noe av det vi forventer av en moderne storby og hovedstad.

Demonstrasjoner har det vært også her, men de er blitt slått ned. Nå prøver styresmaktene å komme i forkant av revolusjonen gjennom reformer. Opposisjonen anklages for å forsinke prosessen. Algerie har en blodig historie. I fjellene lurer trusler fra islamske fundamentalister.

Sofitel, Alger er bra, men slett ikke verdt prisen etter tradisjonelle måleparametre. (Foto: Ståle Økland)

I Algers hovedstad finnes det i prinsippet to hoteller du kan velge som holder nødvendig sikkerhetsstandard. Begge er svært dyre. Jeg booket meg inn på Sofitel, til 2000 kroner natten. Hotellet er ok, men for 2000 kr har jeg svært høye forventninger.

Høyt sikkerhetsnivå

Forventningene innfris overhodet ikke etter tradisjonelle konkurranseparametre. Rommet er greit, det samme er badet, men det er langt fra det jeg ellers forbinder med 5-stjerners standard.

Restaurantene i hotellet er brukbare, men også her er prisnivået uforskammet høyt. Det som gjør prisen forståelig, i den grad man kan snakke om det, er sikkerhetsnivået. Hele hotellet er bevoktet. Det er omtrent som å bo i en militærleir. Ingen biler får i utgangspunketet kjøre inn på området, og de bilene som slippes inn, sjekkes for bomber. Det sirkler et helikopter over området hele tiden, og skal du inn i lobbyen, må du gjennom en mettalldetektor - selv om du bare har vært ute og tatt en røyk.

Skremmer bort turistene

I Tunis får jeg beskjed om å ikke å kjøre bil om natten.

"Etter revolusjonen er forbryterne sluppet løs fra fengslene", kan en tysk næringsdrivende fortelle meg. Det største kjøpesenteret i byen ble satt fyr på i revolusjonens hete, og det er mye som må restaureres.

På Sheraton Hotel er imidlertid sikkerhetsnivået mye lavere enn i Alger, selv om det bodde en hel EU-delegasjon da jeg var der.

I Egypt venter de på å gjennomføre de første demokratiske valgene. Det er en økt sekterisk spenning etter revolusjonen, og situasjonen er lett antennelig. Imens bekymrer man seg for turistnæringen. Urolighetene har skremt vekk mange turister fra den egyptiske hovedstaden. Det er et problem for det fattige landet.

Tar betalt for sikkerhet

Jeg bodde på Kempinski Nile Hotel, et hotell som ligger rett ved amerikanske ambassaden, og sannsynligvis et av de tryggeste stedene i byen. Det var hit folk flyktet under revolusjonen. Kempinski er dyrt, og hotellets gunstige plassering i forhold til sikkerhet, har ikke gjort det noe billigere.

De tar seg betalt for det markedet vil betale for. Så enkelt er det. Og når markedet vil ha sikkerhet, er det hotellene med de strengeste sikkerhetstiltakene som vinner.

Reisen til Nord-Afrika ga en tydelig leksjon i dette.

Les hele saken i magasinutgaven av Horeca nummer 8 2011

Bli abonnent på magasinet Horeca her

"
Powered by Labrador CMS