IslandBlåLagune

Hvordan går det egentlig på Island?

Det går bedre enn mange fryktet på Island. Etter den finansielle kollapsen i 2008, er islendingene i ferd med å stable seg på beina igjen. I hotell- og turistbransjen går det faktisk ikke så aller verst.

Publisert

Den Blå Lagune er absolutt en av Islands aller største turistattraksjoner.

I 2008 gikk Island i realiteten konkurs. Den aggressive vekststrategien til særlig bank – og finanssektoren fikk et tragisk utfall i forbindelse med det internasjonale børskrakket. En hel nasjon gikk i veggen med et smell. Tilbake sto en hel verden i undring og sjokk. At man kunne oppleve en slik total kollaps i et velstående vestlig land, virket nesten utrolig.

Så hvordan går det på sagaøya nå? Klarer islendingene å reise seg igjen? Og hvordan går det med horecamarkedet?

Fra dyrt til billig

Reykjavik.

Mye har endret seg siden 2008. Før finanskrisen var Island kjent som et veldig dyrt land. Mange turister vegret seg for å reise til Island av den grunn.

Ikke så rart – Island var til og med dyrt sammenlignet med Norge. Nå kan du bo på et helt greit hotell i Reykjavik for 300 norske kroner natten. Halvliteren koster rundt 30 kroner. I "glansdagene" i 2007 kostet en halvliter 90 kroner. Hotellprisene var skyhøye. Den islandske kronen falt med ufattelige 70 prosent under krisen.

Selv om økonomien går betydelig bedre nå, har ikke den islandske kronen evnet å gjenvinne gammel posisjon. Et nytt problem er arbeidsledigheten. Den er på 8 prosent. Til Island å være er det skyhøyt. Vi snakker om et folk som sammen med sveitserne er kjent for å jobbe mest i Europa.

Hilton er representert i Reykjavik. (Foto: Ståle Økland)

Billigere land for turistene

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Den lave kronekursen gjør Island til et interessant turistland. Island har alltid vært en interessant destinasjon, men nå er det i tillegg billig å reise til sagaøya.

30 000 nordmenn reiser til Island i året. Det er et relativt høyt tall. Selv om det er tyskerne som er den største gruppen, er det nordmenn som legger igjen mest penger. Kanskje ikke så overraskende. 2010 viste ingen nedgang i turisttilstrømningen – på tross av det store vulkanutbruddet som flere uker blokkerte flytrafikken. Det er interessant i seg selv.

Vulkanene på Island satte luftfarten ut av spill i april 2010.

Til Norge er det bare SAS og Icelandair som flyr direkte fra Keflavik. Andre flyselskaper som Iceland Express og AirBerlin frakter også tusenvis av turister til sagaøya for å oppleve geysirer, vulkaner og ekstraordinær natur. Innen naturopplevelser er Island helt unikt.

Vulkaner interesserer

Interessen for vulkaner steg særlig i forbindelse med utbruddet av vulkanen Eyafjällajøkul i april 2010. Nå arrangeres det egne vulkanturer fra den islandske hovedstaden Reykjavik. Islendingene er dyktige kremmere og vet å utnytte slike muligheter.

Som i mange andre land, fant det sted en storstilt utbygging av hoteller i særlig Reykjavik før finanskrisen. Selv om noen hoteller har blitt pusset opp etter krisen også, slik som for eksempel "Foss Hotel Lind", har det naturlig nok ikke vært noen flere hotellutbygginger etter 2008. Planene om et nytt hotell i forbindelse med et nytt konserthus i Reykjavik, er blitt skrinlagt.

Kreative islendinger

Flere filmselskaper har oppdaget at Island er et spennende sted for filminnspillinger, og islandske skatteregler gjør dette gunstig. Det satses derfor på å flere filmteam til Island. Dette er også med å styrke det trendy imaget Reykjavik har vært kjent for. Tidligere er det spilt inn scener til en James Bond-film på Island. Nå vil man ha flere slike "oppdrag". Reykjavik har et spennende filmmiljø.

Det vil ta tid før Island er tilbake i gammelt slag. Hvor lenge er det ingen som tør å anslå. Kanskje et par år, kanskje fem, kanskje lenger

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS