Illustrasjonsfoto: CMS Kluge Advokatfirma

Slik vil åpenhetsloven påvirke horecabransjen

Brukes hotellet ditt jevnlig til konferanser og kurs? Har restauranten din avtale med selskaper for kundearrangementer eller julebord? Har du 50 ansatte eller en salgsinntekt på 70 millioner i året? Eller en balansesum på 35 millioner?

Hvis svaret er «ja» på ett av spørsmålene ovenfor, bør du lese videre. Da vil nemlig den nye åpenhetsloven gjelde for deg – enten direkte eller indirekte.

Menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold

Partner hos CMS Kluge Advokatfirma, Ole André Oftebro. (Foto: CMS Kluge Advokatfirma)

Formålet med åpenhetsloven er at brede lag av norsk næringsliv skal medvirke til at grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold sikres hos forretningspartnere, leverandører og nedover i kontraktkjeden. Loven gjelder direkte for selskaper som oppfyller to av nøkkeltallene i innledningen.

Disse selskapene må kartlegge sine forretningsforbindelser og foreta aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Innholdet i aktsomhetsvurderingene vil bero på risikoprofilen til det aktuelle produktet/tjenesten. Dersom produksjonen for eksempel skjer i et land der barnearbeid er utbredt, vil det skjerpe kravene til aktsomhetsvurderingene. Aktsomhetsvurderingene skal også følges opp med avbøtende tiltak.

På hjemmesiden

CMS Kluge Advokatfirma kjenner horecabransjen

Har du juridiske spørsmål om arbeidsforhold eller annet vedrørende din virksomhet? Ta kontakt med oss for en gratis og uforpliktende samtale. Les mer på Kluge.no.

Denne teksten er skrevet av:

Ole André Oftebro

Partner

ole.andre.oftebro@kluge.no

Tlf.: 97 56 74 32

Mahrukh Mahmood

Advokatfullmektig

Mahrukh.mahmood@kluge.no

Selskapene som omfattes direkte av loven vil videre pålegges å redegjøre for aktsomhetsvurderingene sine. Redegjørelsen skal være lett tilgjengelig for allmennheten og publiseres på virksomhetens nettsider. Redegjørelser for aktsomhetsvurderinger vil altså bli en fast rubrikk på tusenvis av hjemmesider fremover.

Virksomheter, gjester/kunder, potensielle kunder og andre vil kunne be om ytterligere informasjon knyttet til en vare eller tjeneste. Hvordan respekteres menneskerettighetene der kakaoen i den varme sjokoladen produseres? Og har bøndene og plantasjearbeiderne lønn som er tilstrekkelig til å leve av?

Dersom dere ikke har nok kunnskap til å besvare forespørselen, kan det bli nødvendig å foreta ytterligere aktsomhetsvurderinger. Plikten til å gjøre aktsomhetsvurderinger er altså ikke oppfylt ved at man gjør en vurdering når varen eller tjenesten settes i salg. Aktsomhetsvurderingene skal oppdateres jevnlig og være dynamiske.

Også campingplassen og det lille hotellet

Advokatfullmektig hos CMS Kluge Advokatfirma, Mahrukh Mahmood. (Foto: CMS Kluge Advokatfirma)

For større virksomheter vil altså åpenhetsloven har stor betydning når den trer i kraft i juli neste år.

Men også alle mindre virksomheter som er leverandører til eller forretningsforbindelser av selskaper som rammes direkte, vil merke endringene.

Noen vil oppleve at kravene i åpenhetsloven blir videreført nedover i kontraktskjeden, og andre vil få forespørsler og krav om å dokumentere for eksempel hvordan arbeidsforholdene er i egen virksomhet eller hos leverandøren av sengesett, håndklær og kaffe.

Få på plass system og rutiner

CMS Kluge bistår allerede en rekke kunder som forbereder seg til menneskerettighetene gjør sitt inntog i norsk næringsliv.

Dersom du har spørsmål om hva din virksomhet må gjøre, kan CMS Kluge Advokatfirma hjelpe deg med alle stadier i arbeidet. Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS