Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør hos Experian. (Foto: Experian)

157 prosent konkursøkning i overnattings- og serveringsbransjen

Ferske tall fra analyseselskapet Experian viser at epidemien går hardt utover overnattings- og serveringsbransjen. Når mai i år sammenlignes med mai i 2019, har det vært en konkursoppgang på hele 157 prosent.

Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier det ikke er noen hemmelighet at overnattings- og serveringsbransjen står i førstelinje når det kommer til negative konsekvenser som følge av koronaviruset.

– Ser vi året under ett så langt, har det vært en økning i antall konkurser for denne bransjen på 23,6 prosent. Selv om tallene er høye nok som de er, er jeg dessverre redd for at tallet vil stige ytterligere, sier han.

Total nedgang – men frykter ny konkurstrend

Totalt gikk 291 aksjeselskap konkurs i mai, mens 462 ble tvangsavviklet. I april gikk 243 aksjeselskap konkurs. Likevel har det vært en nedgang i antall konkurser på 11 prosent når årets mai sammenlignes med fjorårets.

– I april var det historisk få konkurser, og vi har ikke sett en måned med færre konkurser siden juli 2018. Noe som skyldes at måneden var preget av redusert antall konkursbegjæringer fra det offentlige. Tallene fra mai tyder på at det offentlige gradvis har begynt å sende inn konkursbegjæringer. Derfor er konkurstallene i mai høyst sannsynlig lavere enn normalt, og vi frykter at dette er starten på en ny konkurstrend. Hittil i år er antall konkurser for aksjeselskap ned med 4,5 prosent. Ser vi alle foretakstyper under ett, gikk 321 bedrifter konkurs i mai, sier Kristiansen.

Nedgang i varehandelskonkurser

I varehandelen har det vært en nedgang på 10,5 prosent i antall konkurser så langt i år. Når mai sammenlignes mot mai, har det vært en nedgang på 7,7 prosent.

– Selv om tallene viser en nedgang i antall konkurser, vil tradisjonelle butikker og merkevarer med ingen er liten grad av løsninger for netthandel slite fremover. En velkjent hypotese er at koronasituasjonen har økt endringstakten til befolkningens forbruksmønster fra fysiske lokasjoner til netthandel. Selv om stadig flere vil vende tilbake til fysiske butikker og kjøpesentre, er nok den nye normalen at flere foretrekke netthandel, sier Kristiansen.

Nedslående statistikk for nyetableringer

En indikator på aktivitet og optimisme i økonomien er antallet nyregistrerte bedrifter (aksjeselskap). Her er tallene nedslående. Totalt var det 1782 etableringer i mai. Det er en nedgang på hele 30,3 prosent sammenlignet med mai 2019.

– Ser vi på nyetableringer alene for overnattings- og serveringsbransjen, har det vært en nedgang på hele 72,2 prosent, mens tilsvarende tall for varehandelen og bygg- og anleggsbransjen er en nedgang på respektive 51,7 og 50 prosent, sier Per Ivar Kristiansen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS