Asbjørn Holmen (fra venstre), Roy Utgaard, Camilla Bye og, Are Sætre i prosjektgruppa ønsker velkommen til Potato Scandinavia på Grinder Gård 17. august. (Foto: Hans Degerdal)

Alt klart for stor potetutstilling i Solør

Potetene er for lengst i jorda, maskinleverandørene skal vise siste nytt, og landbruksroboten «Thorvald» kommer. Potato Scandinavia arrangeres på Grinder gård Grue i Solør torsdag 17. august.

Publisert

Potato Scandinavia ble arrangert første gang i Dagsmark i Finland i 2015. I fjor ble messen lagt til Borgeby Fältdager i Sverige, og i år er det altså Norge og Grue i Hedmark som står for tur.

Camilla Bye (fra venstre), Asbjørn Holmen (fra venstre), Are Sætre og Roy Utgaard i prosjektgruppa for Potato Scandinavia. Bak skimtes hovedbygningen på Grinder Gård, der det hele skal foregå 17. august. (Foto: Hans Degerdal)

Grinder Gård

Potato Scandinavia på Grinder Gård i Grue er en utstilling for alle som er opptatt av poteter og potetdyrking. Her får du se maskinene i sitt rette element ute på jordet.

Bak arrangementet står Hedmark Kunnskapspark, Norsk Landbruksrådgivning Øst og bladet Bedre Gardsdrift.

Egne demo- og forsøksfelt

Det ble satt tidligpoteter på demofeltet 23. mai. En uvanlig kald og sur vår sørget for at det ikke var mulig å få gjort jobben tidligere. Alt tyder likevel på at det skal bli potetopptaking når utstyret skal vise hva det duger til 17. august. Og det blir ikke bare demonstrasjoner av høstemaskiner, men også jordarbeidingsutstyr.

For spesielt interesserte kan vi fortelle at demofeltene omfatter 30 dekar med chipspoteter av sortene Berle og Lady Rosetta. Dessuten har Norsk Landbruksrådgivning feltforsøk med 24 forskjellige potetsorter, så her blir det snakk om mer enn maskiner og diesellukt.

Mer enn 60 utstillere

De fleste større maskinleverandørene deltar, og alle de dominerende leverandørene av maskiner og redskap til potetproduksjon er i alle fall å finne på messeområdet. Så langt har 60 maskinfirmaer bestilt plass, og flere vil komme etter hvert. Noen maskiner blir vist i drift ute på jordet, mens andre kun blir å se på utstillingsplassen.

«Thorvald» kommer til Grue og Potato Scandinavia. (Foto: Håkon Bjerke)

Programmet med fagforedrag er fortsatt ikke klart, men at det dreier seg om både potetdyrking og potetenes plass på matfatet er vel ingen hemmelighet.

Her finner du oppdatert informasjon om arrangementet

Bjarne Kjøs, Graminor og Per Møllerhagen skal fortelle om nye og aktuelle sorter. Det samme skal Ole Morten Nyberg, Norgro og Hans Arne Krogsti fra Strand Unikorn. Sistnevnte skal også snakke om etylenbehandling av potet. I tillegg forventer vi at flere maskinfirmaer også vil bidra med foredrag om potetproduksjon.

Hvebergsmoen på Grinder i Grue er ett av landets mest moderne potetpakkerier. (Foto: Hans Degerdal)

Roboten «Thorvald»

Landbrukets nyeste superkjendis, roboten «Thorvald», har også meldt sin ankomst. «Thorvald» er en førerløs redskapsbærer der du kan koble til både utstyr, verktøy og for eksempel frø og sprøytemidler.

I nettoversjon veier maskinen ca. 150 kg, men den kan bære ytterlige 200 kg med last.

«Thorvald» er utviklet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og arbeidet blir nå videreført gjennom selskapet Saga Robotic. Her er lederen av universitetets robotgruppe, Pål Johan From, styreleder og kontaktperson.

Mer enn bare utstilling

Utstillingen ligger nesten «vegg i vegg» med Hvebergsmoen Potetpakkeri. Bedriften har bestemt seg for å åpne dørene på utstillingsdagen slik at alle interesserte skal få lov til å se nærmere på anlegget som er et av landet største og mest moderne pakkeri.

Utstillingen finner sted på Grinder gård. Dette er ett av landets flotteste gardsbruk med en stor og allsidig jordbruksproduksjon. Her kan du også se Bauers nyeste vanningsanlegg med arbeidsbredde på over 200 meter.

Du kan lese mye mer om arrangementet på Potatoscandinavia.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS