Ryfylkekokken, Frode Selvaag, fikk Ingridprisen under Gladmat 2019. (Foto: Gladmat/Tord Paulsen)

Ingridprisen til Frode Selvaag

Gladmat i Stavanger ble nok en gang i suksess. Flere priser ble delt ut, og Frode Selvaag fikk Ingridprisen. Karl Erik Pallesen og Fisketorget ble prissatt med «Årets Gladmatrett».

Publisert

Det offisielle Gladmat-programmet ble som vanlig avsluttet med prisutdeling.

I tillegg til Gladmat-prisene for rett, stand, opplevelse og nyskaper, blir det også delt ut to Gladmat-stipend på 30 000 kroner hver.

Frode Selvaag fikk Ingridprisen under Gladmat 2019. (Foto: Gladmat/Tord Paulsen)

Ingridprisen: Frode Selvaag

Juryens begrunnelse:

Gladmatpris til Karl Erik Pallesen & co på Fisketorget. (Foto: Gladmat/Tord Paulsen)

«Vinneren av Ingridprisen 2019 er en fagperson med svært god fagkunnskap og formidlingsevne. Vedkommende sprer matkunnskap, matglede, matopplevelser, fremmer Norsk matkultur og råvarer og ikke minst har han et stort hjerte til barna. Han er svært aktiv i arbeidet rundt rekruttering, gjennom sitt engasjement i blant annet Norgescup, som er norgesmesterfinale for kokkelærlinger i hele landet. I den forbindelse er han delaktig i både utarbeidelse av oppgaver og selve gjennomføringen. Han er også sensor i fagprøvenemda. Hans formidlingsevne er stor, og matkunnskapen er svært sterk. Vinneren jobber med Norsk smaksskule, og han reiser verden rundt og formidler kunnskap om norske råvarer, spesielt fisk. Ingen oppgave er for liten, ingen for stor- vinnere Frode Selvaag stiller med hele seg og sin kunnskap».

Gladmatprisene 2019

Nominerte – vinneren er uthevet:

Årets Gladmatrett: Fisketorget, La feve, Kita, Tango, Spiseriet

Årets vinner av «Beste Gladmatrett» har engasjert en hel festival med en lekker, innbydende og gjennomtenkt rett. Vinneren har demonstrert og virkelig ivaretatt årets tema «vekst» helt fra ide til servering. Retten imponerer med sin balanse, tekstur og sitt rike smaksbilde. Vinneren har vist beundringsverdig omtanke for bærekraftig bruk av alle råvarer. En rett vi og mange med oss måtte ha minst en gang til. Årets vinner er Fisketorget.

Årets Gladmatstand: Express pizza, Los Tacos, Gaffel & Karaffel Bar, Social Eating, Villa 22

Årest vinner av «Beste Gladmatstand» har vært en komfortabel, praktisk, delikat, kreativ og estetisk oase i stekende sol. Stilen er gjennomført og matcher serveringsstedets tema perfekt, og den funksjonelle utformingen er super. Sommervarmen i år har dessuten kledd standens image rørende godt, selv om det kanskje er mer som flaks å regne. Årets vinner er Los Tacos.

Årets Gladmatopplevelse: Smiå, La feve, Kita, Egersund Sjokoladefabrikk, Bar Social Eating

Kriteriene for å få prisen årets Gladmatopplevelse er blant annet formidlingsevne, hvor innbydene det som serveres er, entusiasme og kunnskap, samt at årets tema «vekst» er ivaretatt. Vinneren har lagt sjela si i dette, med mange tanker rundt årets tema. Alle som tropper opp for å kjøpe blir loset gjennom historien bak denne retten med stor entusiasme. Naturlige ingredienser, balanserte smaker som utfyller hverandre i delikat harmoni sammen med en flott presentasjon, viser både kreativitet og kunnsap. Måten alle blir tatt mot på og wow-faktoren når man smaker gjør at sjokoladepølsen fra La feve er årets Gladmatopplevelse.

(Foto: Gladmat/Tord Paulsen)

Årets nyskaper: La feve, Egersund Chockoladefabrik, Kita, Smak av havet, Rågoe

(Foto: Gladmat/Tord Paulsen)

Årets nyskaper har imponert oss med bruken av sine råvarer, kunnskap og entusiasme. Matretten holder et høyt nivå, og viser oss at bærekraft og vekst ligger rett der nede i fjære. Vinneren scoret høyt på alle kriterier, og ordet «vekst» kunne ikke passet bedre her. Årets nyskaperpris går derfor til «Smak av havet».

Inge Steenslands Stiftelses Gladmatstipend

Inge Steenslands Stiftelse sitt Gladmatstipend deles ut til to aktører, en folkelig og en fine dining. De påmeldte restaurantene har hatt besøk av juryen bestående av Amanda Bahl, Roar Hildonen og Jørn Lie. De to vinnerne får hvert sitt stipend på 30 000 kroner som skal brukes til kompetanseheving.

Flere bruker byen under årets Gladmat

Årets sommerhete til tross, tellinger fra Stavanger Sentrum viser at flere folk har tatt turen til Stavanger sentrum under Gladmat enn de siste to årene.

– Det er utrolig kjekt at så mange setter pris på det vi jobber med å få til. Nettopp en unik kombinasjon av matfag og folkefest, sier festivalsjef Maren Skjelde fornøyd.

Stavanger sentrums tellepunkter for gågatenettet viser en økning på 30 % både torsdag og fredag under festivalen sammenlignet med festivalen i 2017. Økningen målt mot fjoråret er 7-8%. Dette omfatter ikke Vågen, noe som betyr at en større del av byen også opplever økt besøk denne uka.

– Årsaken er nok sammensatt. Mye ligger antagelig i at Gladmat sprer seg i byen, både til Fargegata, Pedersgata og flere av sentrums restauranter. Samarbeidet mellom arrangør og sentrumsaktørene er også styrket i perioden, tilsvarende samarbeidet mellom Gladmat og Den spiselige byfest i Øst, sier leder for Stavanger Sentrum AS, Kristin Gustavsen.

Hun legger til at antall cruiseturister kan være noe av årsaken til økningen på torsdagen, men på fredag, hvor økningen er størst i gågatene, var det et lavere antall cruisegjester enn på samme dag i fjor. Dette til tross for at dette ble målt til årets varmeste dag Stavanger og besøkende fikk stadig påminnelser om å drikke nok vann.

Vanskelig å gi totalanslag

– Det er vanskelig å kunne gi et totaltall for alt besøk siden vi ikke har en inngang og billetter til festivalen, men all data vi får fra Stavanger sentrum og Stavanger kommuen viser at festivalen og byen har vært godt besøkt, sier Skjelde.

I tillegg til Stavanger Sentrums tellepunkter for gågatene opererer kommunen med øyeblikktellinger som teller antall påslåtte mobiltelefoner i et gitt område. Området dekker litt mer enn Vågen (blant annet Løkkeveien) og teller ikke menensker, men påslåtte simkort, de vil derfor ikke være nøyaktig, men kan gi et inntrykk av folkemengden.

På det meste under festivalen var det over 27.300 påskrudde mobiltelefoner i området (torsdag 25. juli kl. 18). Til sammenligning var toppnotering under fjorårets Tall Ships Race (torsdag 25. juli 2018 kl 21.00) 22.500 og fjorårets Gladmat (20. juli 2018 kl 18) 19.200.

Torsdag 25. juli peker seg også ut både blant tilbakemeldinger fra utstillere og besøkende, og det er uvisst om været på fredagen har noe å for at det ikke var nettopp den dagen som hadde mest pågang i festivalområdet.

Neste års Gladmat arrangeres fra 22. til 25. juli 2020.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS