
Gladmat starter i dag
I dag starter Gladmat-festivalen i Stavanger. Se det meste av programmet her.

Kokepunktet
Tid: Tirsdag 18. juli kl. 11.30
Sted: Konserthuset
Gladmats fagkonferanse handler om alt og alle som skal til for å få mat på bordet. I år arrangeres vår matfaglige konferanse Kokepunktet for tredje gang, tradisjonen tro på dagen før Gladmatfestivalen åpner. Dette er en fagkonferanse både for folk i restaurant- og leverandørbransjen, men også andre som er interessert i mat, drikke og trender.
Tidligere år har Gladmat blant annet hatt besøk av verdens beste slakter, Dario Cecchini, Esben Holmboe Bang fra Maemo og Mikkel Shafi fra Kokkeriet.
I år vil dagen være viet til temaet Sammen om måltidet, med spennende foredragsholdere fra inn- og utland, som vil inspirere oss med sine synspunkter og innspill. Kokepunktet skal være en spire til videre utvikling og inspirasjon innen kokkekunst.
Sven Erik Renaa skal introdusere gourmetdykkeren Roderick Sloan, som har hintet til at han skal dykke i området rundt Vågen mens han er på besøk. Vi skal også bli inspirert og oppdatert av Carlos Valesco, Lise Brunborg, Christopher Haatuft og Heidi Bjerkan.
Konferansen er i år lagt til Stavangers egen storstue - Zetlitzsalen i konserthuset. Her får deltagerne smake på signaturretter fra noen av våre “up and coming”-kokker. Kjartan Skjelde og Heine Totland leder oss gjennom programmet.
Kokepunktet lar seg realisere i samarbeid med Norsk sjømatråd, Rogaland Fylkeskommune og Sparebanken Vest.
Gladmatmiddagen
Spiseriet: 19.-22. juli kl. 19.00
Renaa: 19. og 22. juli kl. 19.30
Mamma Mia - det er panikk i restauranten!
Det handler om matglede, gode råvarer og fantastiske artister under årets Gladmatmiddag!
På bordet får du servert en fabelaktig fireretters middag med drikke til, signert kokkene ved henholdsvis Spiseriet og Renaa, servert i deres unike atmosfærer.
Vi har igjen inngått et samarbeid med årets stavangerkunstner, som i år er Ole Christoffer Ertvaag. Han lager et teaterkonsept spesialskrevet for Gladmat. Sammen med Nader Khademi som er ansatt ved Nationaltheateret, og Herbert Nordrum, som blant annet spiller med Ertvaag i «Unge lovende» byr de på restaurantteater i samme ånd som “Panikk i kulissene”.
Det vil si at mye går hoderystende galt mellom rettene, samtidig som smilet blir bredere og bredere hos gjestene.
Middagens musikalske krydder blir fengende ABBA-musikk fremført med energi og glede av to rolleinnehavere fra den norske musikalsuksessen, Kirsti Lucena og Heine Totland, og medmusikanter
Fredsmåltidet – Peace of Cake
Sted: Domkirken
Tid: Torsdag 20. juli kl. 19.00
Den norske kirke inviterer i samarbeid med Gladmat til et flerreligiøst fredsmåltid med musikk, lystenning og fredsbønner fra forskjellige religioner og livssyn.
Opplev fellesskapet og matgleden rundt sommerens lengste langbord i Domkirken.
Med åpenhet og respekt – på tvers av tro og livssyn – kan vi sammen skape håp om fred for vårt mangfoldssamfunn.
Selv om sommeren er kommet er det forholdsvis kaldt inne i domkirken, så kle deg godt.
Fagfrokost
Tid: Torsdag 20. juli kl 09.00
Sted: Ostehuset sentrum
En frokost utenom det vanlige. Hvert år samler Gladmat matentusiaster til fagfrokost. Ideen er å spre kunnskap og inspirasjon om hva som rører seg i norske og nordiske kjøkken akkurat nå. Fagfrokosten er et ideelt samlingspunkt for mennesker som er interesserte i å bli bedre på kjøkkenet, så vel som alle dem som er opptatt av gastronomiske trender.
Næringslivslunsjen
Sted: Fish & Cow
Tid: Fredag 21. juli kl. 12.00
Pass på at du får med deg årets gladeste lunsj! Etter både mat, prat og underholdning, får du med deg et eksemplar av den offisielle Gladmatkokeboka på veien.
Seniorlunsj
Tid: Fredag 21. juli kl. 11.00
Sted: Spiseriet
Seniorlunsjen ble etablert som fast post under Gladmat i 2012. Å være sammen om måltidet påvirker matlyst og matglede. Det er viktig i alle aldre, og kanskje ekstra viktig for eldre som ofte spiser alene.
Seniorlunsjen er ensbetydende med hvite duker og flott oppdekning, god mat og godt selskap, og toppet med appetittlige kulturinnslag. Konseptet har blitt et populært og viktig innslag under Norges ledende matfestival.
Med samarbeidet som nå er inngått med SESAM (Senter for aldersrelatert medisin på SUS), får seniorlunsjen en ny dimensjon. Fra i år blir lunsjen også en arena for forskning om verdien av matopplevelser for å gi økt livskvalitet. Dette inngår i en større historie som også presenteres under lunsjen, nemlig konseptet WiseAge. Dette er en konferanse om ulike aspekter ved aldring, som arrangeres for første gang i år.
For å markere lanseringen av WiseAge, og det langsiktige samarbeidet om seniorlunsjen, arrangeres det to seniorlunsjer i år. Den første under WiseAge 10. juni, og den andre under Gladmat (21. juli). Begge lunsjene foregår på Spiseriet i Stavanger konserthus, i regi av Gladmat og SESAM.
Artister på scenen
Onsdag kl. 15.00 – Into Waves
Torsdag kl. 15.00 – Strengplukk
Torsdag kl. 18.00 – Luli
Fredag kl. 15.00 – Olav Larsen
Fredag kl. 18.00 – Tønes
Lørdag kl. 17.00 – Bohem
Andre arrangementer på scenen
Sjømatrådet – Sjømatshow
Bondelaget – ulike tevlinger
Matmerk – utdeling av spesialitetsmerke
Utdeling av Gladmatprisene (Gladmats jury bestående av matbloggere fra hele landet og barnejury)
Utdeling av Aftenbladets Gladmatpris for restauranter
Kurstelt på Torget
Iskurs
Pølsekurs
Sjokoladekurs
Kaffekurs
Øvrige arrangementer
Malt & Humle – ølkurs
Smak på verden – øl og matkurs
Smak på verden – wanton kurs (Dragon House)
Pralin – sjokoladekurs for barn
Frøya – sjørøvertokt for barn (samarbeid med Den spiselige byfest)
Al Greenall - kunstprosjekt (samarbeid med flere kunstnere, Figgjo og Stavanger sentrum)
Felleskjøpet – barnetraktorer utenfor Rosenkildenhuset
Bondelaget – prøvesitting av traktor på Torget
Matmerk – fotopunkt for barn på Torget