Bjørn Erik Vangen fra Fosen er én av de 33 nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016. (Arkivfoto: Morten Holt)

Nominert til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Tidligere vinner av Matomsorgsprisen, Bjørn Erik Vangen, og mangeårig kjøkkensjef på Scandic Meyergården, Svein Jæger Hansen, er blant de 33 nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016.

Publisert

En rekke sterke navn er nominert i tillegg til de to nevnte: Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam, ostegründer Astrid Aasen, Hanen-sjef Bernt Bucher Johannessen, Eivind Haalien i NorgesGruppen, trønderkokkene Heidi Bjerkan, Inge Johnsen, Mikael Forselius og Lars Erik Vesterdal, samt Maaemos kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og Strand Restaurants Tom Victor Gausdal er også blant de nominerte. Finnmark-kokken Johnny Trasti er også med på listen. Det er også Petter Wahl Sekne, som har etablert «Fra Bonden til Kokken». Dessuten finner vi en rekke spennende produsenter blant de nominerte.

Bjørn Erik Vangen. (Arkivfoto: Morten Holt)

«Årets fyrtårn for lokalmat»

33 sterke kandidater fra hele landet er foreslått som verdige tittelen: «Årets fyrtårn for lokalmat». Det er årets tema for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I 2016 deles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ut for 23. gang.

Mange flotte og verdige kandidater

«Fyrtårn for lokalmat og drikke - med vekt på formidling og kunnskapsdeling». Og fagjuryen skulle dermed rett og slett finne en kandidat verdig tittelen Årets lokalmatfyrtårn.

– Det var forbausende mange flotte og verdige kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016. Bak hvert prosjekt ligger mye kunnskap, hardt arbeid og sikkert også en god porsjon tålmodighet, sier styreleder Liv Gregersen Kongsten, og fortsetter: – Jeg er imponert over den store bredden, mangfoldet og ikke minst den unike interessen mange har bidratt med for å gjøre lokalmat tilgjengelig for folk flest.

Det var foreslått kandidater fra hele Norge, noe som viser at interessen for lokalmat er landsdekkende. Kandidatene hadde varierende bakgrunn og spenner over et stort, varierende og spennende arbeidsfelt. Fagjuryen skal nå velge ut fem kandidater som går videre til finalen.

Nordlandskokken Svein Jæger Hansen er nominert.

Så kåres vinneren under Matmerks Fagdag Norsk Mat den 27. oktober. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.

I fjor fikk Kirsten Winge fra Hedmark prisen.

Jæger Hansen nominert

Én av de nominerte er Svein Jæger Hansen, som har vært kokk og kjøkkensjef på Scandic Meyergården i Mo i Rana i 22 år.

Ostegründer Astrid Aasen på Gangstad Gårdsysteri er nominert. (Arkivfoto: Morten Holt)

– Det er en stor ære å bli nominert sammen med så mange flinke folk som brenner for faget. De lokale råvarene fra Helgeland er i toppklasse, og fortjener oppmerksomhet. Gjestene våre får også en unik matopplevelsene når de blir fortalt historier om maten i koselige omgivelser. Jeg er stolt av å jobbe på et hotell som prioriterer kvalitet og kortreist mat, sier Svein Jæger Hansen.

Bruker lokalmat

Hansen har vært trofast med bruken av lokale matvarer i alle år på Scandic Meyergården. Han har gitt ut kokebøkene Polarsirkelmat, Vennskapsvin og Helgelandsbrødet. Til høsten lanserer han i samarbeid med Det Norske Brenneri, Odd Nelvik og John Bertelsen produktet Villmarkskakevitt, som er tilsatt kongsgress. Kongsgress er en vill bergmynte, som bare vokser på Helgeland rundt den arktiske sonen/polarsirkelen

Les også: Lanserer villmarksakevitt

Dette er de nominerte

Dette er de nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016:

1. Aina Bartmann, Bondens Marked/Oikos

2. Anne Karine Statle, Lofotenmat

3. Arve Serigstad, matkurs og kokebokforfatter

4. Astrid Aasen, Gangstad Gårdsysteri

5. Bent Åge Rustaden, Tårnhuset i Kolbotn

6. Berit Nordstrand, lege og forfatter/foredragsholder

7. Bernt Bucher Johannesen, Hanen

8. Bjørn Erik Vangen, Fosen Mat

9. Daniel Skjeldam, Adm.dir i Hurtigruten

10. Eivind Haalien, NorgesGruppen

11. Elsa Rønnevig, forfatter og foredragsholder

12. Espen Aronsen, Aron Mat

13. Espen Holmboe Bang, Maemo i Oslo

14. Gunnar Nagel Dahl, Matattachè i Hordaland

15. Halvor Hansen, Halvors Tradisjonsfisk

16. Heidi Bjerkan, Credo Restaurant i Trondheim

17. Inge Johnsen, LianTunet og Lian Restaurant i Trondheim

18. Inger Rosenfeldt, Den Blinde Ku

19. Ingulf Galåen, Røros Mat og Galåvolden Gård

20. Johnny Trasti, Trasti og Trine

21. Kari Støfringsdal, husstellærer og matformidler

22. Lars Erik Vesterdal, NordØst i Trondheim

23. Lars Sponheim, Fylkesmann i Hordaland og tidligere landbruksminister

24. Marius Egge, Egge Gård

25. Mikael Forselius, Røros Hotell og Røros Mat

26. Nils Noraker, Noraker Rakfisk

27. Olav Lie Nilsen, Thorbjørnrud Hotell/Øvre Kjekshus Gård

28. Per A. Borglund, Mat fra Norge

29. Petter Wahl Sekne, Fra Bonden til Kokken

30. Roar Svenning, Stokkøya

31. Svein Jæger Hanssen, Meyergården i Mo i Rana

32. Tom Victor Gausdal, Strand Restaurant i Bærum

33. Vigdis Bolås, Oi Trøndersk Mat og Drikke

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2015

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk Kirsten Winge fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold

Powered by Labrador CMS