Løkpai er nydelig til kveldskos. (Foto: OFG)
Løkpai er nydelig til kveldskos. (Foto: OFG)

Nordmenn spiser lite løk

Nordmenn spiser i snitt litt over 6 kilo løk hvert år. Det er veldig lite i forhold til resten av verden. Løken er rimelig, smakfull og godt egnet å dyrke i Norge, så her har vi noe å lære av andre.

Publisert
Løksuppe er varmende høstmat. (Foto: OFG)
Løksuppe er varmende høstmat. (Foto: OFG)

– I 2019 spiste vi 6,2 kilo løk pr. person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 % pr. år de siste ti årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kg. løk pr. innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bare to av ti spiser løk daglig

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser to av ti spiser vanlig gul løk daglig, mens seks av 10 spiser løk minst en gang i uken.

Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker. På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk – både til hverdags og til fest.

Ethvert godt måltid starter med en løk

Karamellisert løk topper enhver rett. (Foto: OFG)
Karamellisert løk topper enhver rett. (Foto: OFG)

– Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Byermoen.

Løk er godt egnet å dyrke i Norge

Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antar vi at vi kan produsere omtrent 70 % av løken vi bruker lokalt.

Løk gir mange helsegevinster på kjøpet

Rødløk og mangosalat er friskt og fargerikt tilbehør. (Foto: OFG)
Rødløk og mangosalat er friskt og fargerikt tilbehør. (Foto: OFG)

I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster på kjøpet. Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner.

Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kostfiberet bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.

Løk er bra for både kroppen, kloden og lommeboken.

Høstfavoritter til inspirasjon

- Løkpai er nydelig til kveldskos

- Fransk løksuppe – varmer godt en kjølig høstdag

- Rødløk og mangosalat – er en frisk vri tilbehøret

- Løksyltetøy er perfekt til osten

- Karamellisert løk – tar tid å lage men kan toppe enhver middag

Les mer på Frukt.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS