Iselin Bogstrand Sagen mener at det er dette vi bør spise mye av for å opprettholde en god helse.
Iselin Bogstrand Sagen mener at det er dette vi bør spise mye av for å opprettholde en god helse.

Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn

Undersøkelsen «5 a Day Europe», som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG,) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.

I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner, noe som utgjør en forskjell på 30 %.

Tar sunnere matvalg

– Kvinner tar ledelsen når det gjelder sunne matvalg, sier ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Iselin Bogstrand Sagen.

Hun påpeker at dette ikke er uvanlig i kostholdsstudier. Kvinner er generelt mer opptatt av å spise sunt enn menn. 

Forskjellen mellom kjønnene er tydelig til alle måltider, men mest markant til middag, hvor kvinner ligger langt foran. 

Menn synes grønnsaker er krevende

Undersøkelsen viser at kvinner prioriterer smak og kvalitet når de velger frukt og grønt. Menn, derimot, legger mer vekt på praktiske hensyn. Mange menn synes grønnsaker «ikke passer til middagen» eller at det «tar for mye tid å tilberede». 

Yngre menn, spesielt i alderen 18–27 år, oppgir også at de ofte glemmer å bruke grønnsaker eller salat, og at de ikke liker smaken så godt. 

– Dette viser at vi har en jobb å gjøre, særlig med den yngre generasjonen, sier Sagen. Vi må vise hvor enkelt og smakfullt det kan være å inkludere grønnsaker i maten. Vi må også gi en vennlig påminner om at alt teller! Til og med paprikaen på gulostskiven, så det kan være verdt å ta seg «bryet».

Menn spiser mer frukt og grønt når de har en partner

Et annet interessant funn er at mange menn påvirkes av en partner eller andre rundt dem til å spise mer frukt og grønt. Mellom 40-50 % av menn i alle aldersgrupper sier at en partner har en positiv effekt på kostholdet deres. 

– Menn som har en partner, spiser mer frukt og grønt. Dette gir også håp for unge, single menn som kan finne inspirasjon gjennom fremtidige relasjoner, sier Sagen og påpeker at det er godt nytt for helsen; 

– Overvekt og fedme er mer utbredt blant menn enn blant kvinner og et kosthold som inkluderer minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt hver dag gjør det langt enklere å holde eller gå ned i vekt. Et høyt inntak av frukt og grønt gir også bedre helse, og reduserer risiko for livsstilsykdommer, sier Sagen i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS