Gresskarkjernene er både sunne og gode. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen. (Foto: OFG)

Mange kaster god mat når de kjøper Halloween-gresskar

Mange kjøper inn gresskar til Halloween-feiringen, men hele fire av ti kaster den spiselige innmaten. – Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000-tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.

Generer mye matsvinn

– Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloween-gresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Vi gjennomførte derfor i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019. Den landsrepresentative undersøkelsen viste at åtte prosent av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloween-gresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret. Størst var andelen i aldersgruppen 25 – 39 år, mens svært få over 60 har adoptert denne skikken. Bare tre prosent i den øverste aldersgruppen kjøpte Halloween-gresskar i 2019, sier hun.

Fire av ti kastet innmaten

29 % av de som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.

– Både kjernene og kjøttet kan brukes. Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret, forteller Gerd Byermoen.

Det er hyggelig å ha en liten lysfest i denne mørke tiden. Lag gjerne lykt med barna, og bruk samtidig innmaten til å lage deilig mat sammen i familien. Rådene i år er å huske på smitteverntiltakene. Dersom godteri skal deles ut, er det anbefalt at det er innpakket, og at det deles ut med skje. Klementiner med påtegnedes skumle ansikter kan også være et godt tips.

OFGs beste tips til bruk av innmaten i gresskaret

Fruktkjøttet i gresskaret kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat. (Foto: OFG)

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

1. Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke.

2. Sett stekovnen på 180 grader

3. Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene.

4. Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.

5. Stekes i oven i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge

6. Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling.

Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.

Les mer om hva du kan bruke gresskar til på Frukt.no

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS