Tomater bør oppbevares på kjøkkenbenken.
Tomater bør oppbevares på kjøkkenbenken.

Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

Frukt, bær og grønnsaker som er avlet frem i norsk klima trives bra i kjøleskapet. De eksotiske derimot liker seg bedre når temperaturen er høyere. Se hvilke temperaturer de forskjellige grønnsakene, bærene og frukten bør ha.

Bær holder seg godt på kjølen, og bør ikke ha for høy temperatur.
Bær holder seg godt på kjølen, og bør ikke ha for høy temperatur.

 Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er fire-fem grader. Flere av våre mest brukte grønnsaker og frukttyper trives imidlertid aller best når det er varmere, fra åtte til 15 grader. Det gjelder produkter som for eksempel tomater, paprika, agurk, asparges, ananas, sitron og fremfor alt banan.

Det aller beste oppholdsstedet er svalskap, for den som har det. For hotellkjøkken og restauranter er det et must.

Ferskvarer

Frukt og grønnsaker er uansett ferskvarer. Det beste smaken får du ved å vente med å kjøpe til du skal spise. Da er også lagringstemperatur mindre viktig.

Men noe skal uansett ikke inn i verken kjølen eller svalskapet.

Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. De skal ha romtemperatur. Det samme skal tomater. Legg dem i en skål på kjøkkenbenken.

Også frukt bør serveres romtemperert. Da er den mest aromatisk og søt. Kald frukt virker som regel syrlig.

Varierer i kjøleskapet

De mer eksotiske produktene liker seg best når temperaturen er høyere.
De mer eksotiske produktene liker seg best når temperaturen er høyere.

Gode kjøleskap har svalrom som passer godt for oppbevaring av frukt og grønnsaker. Nyere modeller har også vifte som sprer luften og gir jevn temperatur.

Men mange har fortsatt kjøleskap med store temperaturforskjeller mellom de ulike sonene i skapet.

Det er gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil seks grader varmere i den øvre delen av kjøleskapet i forhold til den nederste delen. Da er det viktig at du er seg bevisst på hvilke matvarer som oppbevares hvor.

Grønnsaksskuffen i  kjøleskap er som regel plassert nederst. Her vil temperaturen for eksempel være for lav for agurker, som trives best i 12 grader.

Styr modningen selv

Ikke putt eplene på kjølen.
Ikke putt eplene på kjølen.

Frukt og grønnsaker med sterke farger, utsondrer etylengass. Gassen fungerer som et hormon. Høye konsentrasjoner fremskynder modningsforløpet. I lagringshallene til Bama får derfor tomatene ligge for seg selv, slik at de ikke reduserer holdbarheten til naboene.

Dette er imidlertid ikke noe reelt problem i et kjøleskap. Men du kan utnytte effekten.

Avokado selges både spisemoden og umoden. Vil du framskynde modningsprosessen til en umoden, legger du den i en plastpose sammen med et eple eller en tomat.

Bevar salaten frisk

Salater blir gjerne slappe hvis de lagres for lenge. Trikset er å legge salatbladene i iskaldt vann et kvarters tid. På salathoder må stilken først kuttes et par millimeter slik at hodet kan være i stand til å trekke opp vann gjennom karsystemet. Deretter lar du vannet renne godt av, legger dem i en tett plastpose, så i kjøleskapet.

Selv om kjølekjeden er ubrutt, er flatene på salatbladene såpass store at det uansett foregår en viss uttørking. Ved å legge dem i isvann tilfører du fuktighet og får en mye sprøere salat.

Anbefalte oppbevaringstemperaturer, grønnsaker

Agurk, 12 grader

Asparges, 7-10 grader

Aubergine, 7-10 grader

Avokado, 10-15 grader

Blomkål, 0-2 grader

Brokkoli, 0-2 grader

Bønner, 0-2 grader

Dill, 0-2 grader

Gressløk, 0-2 grader

Grønnkål, 0-2 grader

Gulrot, 0-2 grader

Ingefær, 10-12 grader

Isberg, 0-2 grader

Kinakål, 0-2 grader

Kruspersille, 0-2 grader

Kål, 0-2 grader

Kålrot, 0-2 grader

Løk, 0-2 grader

Mais, 0-2 grader

Paprika, 8-12 grader

Poteter, 4-6 grader

Purre, 0-2 grader

Reddikker, 0-2 grader

Rosenkål, 0-2 grader

Salater, 0-2 grader

Savoykål, 0-2 grader

Sellerirot, 0-2 grader

Sopp, 0-2 grader

Spirer, 0-2 grader

Stangselleri, 0-2 grader

Squash, 12-14 grader

Tomater, 10-12 grader

 

Anbefalt oppbevaringstemperatur, frukt og bær

Ananas, 10-15 grader

Appelsin, 6-8 grader

Banan, 14-16 grader

Bringebær, 0-2 grader

Druer, 0-2 grader

Epler, 1-2 grader

Fersken, 0-2 grader

Grapefrukt, 10-12 grader

Jordbær, 2-8 grader

Kiwi, 1-2 grader

Klementin, 6-8 grader

Lime, 10-12 grader

Mango, 8-15 grader

Meloner, 8-10 grader

Moreller, 8-10 grader

Nektarin, 0-2 grader

Papaya, 15-18 grader

Plommer, 5-8 grader

Pærer, 1-2 grader

Sharon, 8-10 grader

Sitron, 12-14 grader

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS