Korona-frokost på Scandic Meyergården Hotel i Mo i Rana. Frokostansvarlig Marianne Valberg sammen med hotelldirektør Ove Bromseth. (Foto: Morten Holt)
Slik løses frokosten
Etter at hotellene ble åpnet opp igjen, undrer mange på hvordan frokosten løses. Horeca har besøkt flere overnattingssteder. Det har nesten vært like mange forskjellige løsninger som besøk. Samtidig med at hoteller og serveringssteder må finne nye muligheter å servere frokost på, lanserer også produsentene nye løsninger.
På Håholmen Havstuer blir gjestene bedt om å bruke albuen ved kaffemaskinen. (Foto: Heidi Fjelland)
Det kommer selvfølgelig an på antall gjester til frokost, men vi opplevde store forskjeller. På enkelte hoteller ble det rett og slett for hektisk – da servitørene sprang rundt oss gjennom hele frokosten.
De fleste ønsker ro når frokost skal inntas.
Innfører frokostbooking
Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Nå ble dette innhentet før den store turiststrømmen, så der vi opplevde rolig og behagelig frokostatmosfære, kan det være betydelig mer hektisk når hovedferien starter nå i juli.
De aller fleste store hotellene innfører frokostbooking nå i den mest hektiske sesongen i juli - med tre til fire bordsettinger på morgenen . Du må booke din ønskede tid på forhånd.
Furuhaugli Fjellhytter (fjellhytte på Dovrefjell)
Jo André Hagen, som driver Furuhaugli Fjellhytte sammen med Lina Kayser, tilbereder frokosten. (Foto: Morten Holt)
«Ferdig» frokost på tallerken, med blant annet egg og bacon.
Nok mat
Lite matsvinn
Rolig frokostatmosfære
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt søndag 14. juni
Hotel Geist, Åndalsnes (frittstående hotell)
Frokost på Hotel Geist i Åndalsnes. (Foto: Morten Holt)
Frokostbrett for to personer (per hotellrom)
Ingen varmmat, ikke egg
Passe mengde, enkelt og hjemmelaget
Rolig frokostatmosfære
Lite matsvinn
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt mandag 15. juni
Storfjord Hotel (De Historiske, 62 grader nord, high end-hotell)
Frokost på Storfjord Hotel. (Foto: Morten Holt)
Frokostbrett for to personer (per hotellrom)
Meget godt utvalg, mye mat (lagt opp mot en «eksklusiv» målgruppe)
Egen buffet for varmmat, egg, bacon etc., servert av egen frokostkokk
Selvbetjent juice-, smoothie- og fruktbar
En del matsvinn
Rolig frokostatmosfære
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt tirsdag 16. juni
Hotel Brosundet (De Historiske, 62 grader nord)
Frokost på Hotel Brosundet. (Foto: Morten Holt)
Minibuffet for to personer (eller per rom)
Egen selvbetjent yoghurt-, smoothie- og fruktservering
Lite matsvinn
Hektisk med mange «stressende» servitører rundt serveringen (skal løses med fire frokostbordsettinger i høysesongen)
Litt stressende frokostatmosfære
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt onsdag 17. juni
Molde Fjordstuer (Classic Norway Hotels)
Frokost på Molde Fjordstuer. (Foto: Morten Holt)
Selvbetjent frokost – det meste pakket inn i poser og plastpakkede porsjoner
Egen buffet for varmmat, egg, bacon, eggerøre etc., servert av egen frokostkokk
Lite matsvinn, små porsjoner pakket inn
Smittefare ved kaffemaskin og drikkedispenser (ingen rettledning, men antibac ved alle stasjoner)
Rolig og behagelig frokostatmosfære
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt torsdag 18. juni
Håholmen Havstuer (Classic Norway Hotels)
Her kan du plukke selv - på Håholmen Havstuer. (Foto: Morten Holt)
Pekebuffét (du peker til frokostkokken hva du ønsker)
Serverer «dagens varmrett»
Noe ferdig laget – slik at du kan plukke selv (pålegg etc.)
Lite matsvinn, da du da sjelden ber om for mye
Bes om at albuer brukes ved kaffemaskinen
Rolig og behagelig frokostatmosfære
Mangel på salt og pepper (muligheter med små poser?)
Besøkt fredag 19. juni
Thon Hotel Kristiansund
Frokosten på Thon Hotel Kristiansund serveres i restauranten - med fin utsikt mot byen. (Foto: Hotellet)
À la carte-meny
Serverer fire forskjellige frokoster:
Kontinental frokost (toast med hvitost, skinke, tomat, agurk og gresk yoghurt, granola og honning)
Engelsk frokost: Eggerøre, bacon, frokostpølse, tomatbønner og toast.
Norsk frokost Eggerøre, røkt laks, pepperrotkrem og toast.
Frisk morgen: Yoghurt naturell, skåret fersk frukt, granola og honning.
(Vi opplevde ikke denne frokosten, men info fra hotellet, som ble besøkt fredag 19. juni)
Radisson Blu Plaza Hotel, Oslo
À la carte-meny med en rekke forskjellige valg
To forskjellige menyer/valg, samt drikke, er inkludert uten kostnad
Hvert ekstra valg koster 50 kroner
Eneste stedet der vi har sett alle servitørene med munnbind
Besøkt lørdag 27. juni
Britannia Hotel, Trondheim
Frokost i Palmehaven på Britannia Hotel. (Foto: Morten Holt)
Fortsatt en overveldende og svært god frokost
Må forhåndsbooke tid hvis du ønsker å spise i Palmehaven, alternativt får du plass i brasseriet
Saken fortsetter under bildet
Tre betjente stasjoner på Britannia Hotel i Trondheim gjør sitt til at hotellfrokosten føles akkurat slik som før. (Foto: Morten Holt)
Tre egne betjente stasjoner med frokostkokker i Palmehaven («omelettservering, skinke og ost, samt frukt og dessert).
Egen frokostmeny, der du kan velge så mange retter du ønsker uten tillegg i prisen
Du kan dessuten plukke ferdige småretter og desserter fra en egen stasjon
Saken fortsetter under bildet
Du kan selv plukke småretter og desserter fra en egen stasjon. (Foto: Heidi Fjelland)
Drikke serveres på småflasker – etter bestilling til servitør
Salt- og pepperbøsser på bordet
Behagelig frokostatmosfære
Litt lang ventetid på frokost fra menyen (20-25 minutter)
Besøkt onsdag 8. juli
Øyna Kulturlandskapshotell (Inderøy, Trøndelag)
Frokostbrett, servert på Øyna Kulturlandskapshotell. Hotellet ble åpnet 12. juni 2020. (Foto: Morten Holt)
Frokostbrett for to personer (eller per hotellrom)
Kun servering av kaldmat
Utelukkende servering av lokale produkter fra Innherred og Trøndelag.
Også morgenkaffen er lokalbrent (Goillkaffe fra Øver-Bakken), mens du får Inderøyhonning i teen.
Behagelig og rolig frokostatmosfære
Besøkt torsdag 9. juli
Scandic Meyergården Hotel, Mo i Rana
Korona-frokost på Scandic Meyergården i Mo i Rana. Frokostansvarlig Marianne Valberg sammen med hotelldirektør Ove Bromseth, som deltar aktivt rundt frokostserveringen. (Foto: Morten Holt)
Alt ferdig innpakket i poser og glass, f. eks egen tallerken med ost, skinke, tomat og agurk.
«Normale» drikkestasjoner
Egen ferdig «buffet» med speilegg/bacon og kokt egg
Saken fortsetter under bildet
Egen ferdig stasjon med speilegg og bacon på Scandic Meyergården. (Foto: Heidi Fjelland)
Salt og pepper tilgjengelig i poser
Den morgenen Horeca besøkte Scandic Meyergården, var det 460 gjester på hotellet. Likevel var det en rolig frokostatmosfære
Besøkt fredag 10. juli
Frokostservering i kuvertporsjoner
Foto: Emballasjebutikken
Emballasjebutikken leverer glass og flasker i små og større kvantum som egner seg godt til hotellenes nye frokostservering – med mange singelporsjoner.
– På grunn av endrede rutiner for frokostservering på landets hoteller, merker vi en økende etterspørsel fra hoteller over hele landet. Frokostservering i kuvertporsjoner krever andre løsninger enn hva hotellkjøkkenet har fra før. Mange av våre produkter egner seg godt til kuvertporsjoner. Spesielt godt egnet til frokostserveringen er melke- og fruktjuiceflaskene på 25cl. og 50 cl. I tillegg har vi et utvalg av glass, og som har en porsjonsstørrelse godt egnet til for eksempel yoghurt i kuvert. På denne måten kan kjøkkenet fremdeles bruke storhusholdningspakninger, og samtidig servere i gjenbruksemballasje som enkelt kan rengjøres i industriell oppvask, sier daglig leder for Emballasjebutikken.no, Amund Aalstad.
Lanserer singelpakkede rundstykker
Foto:
Flere produsenter har etter koronakrisen lansert singelpakkede rundstykker for mer hygienisk matservering.
Lantmännen Unibake lanserer singelpakkede rundstykker i stekepose til storhusholdningsmarkedet. Porsjonsbrødene kan håndteres og stekes berøringsfritt og er et viktig smitteverntiltak for aktører med matservering.
– Kundene har etterspurt produkter som kan håndteres på en enkel og hygienisk måte, og vi har kastet oss rundt for å kunne levere dem det. Vi benytter allerede stekepose til våre glutenfrie produkter, og ser at dette også egner seg godt for å forhindre smitte, sier markedssjef for storhusholdning, Fredrik Gruffman.
Rundstykkene leveres singelpakket i stekepose som tåler temperaturer opp til 200°C så håndtering og servering kan skje helt uten direkte berøring. Produktet vil selges i kartonger på 60 singelpakkede enheter.