Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Konferanse om fremtidens mat: Future Foods

Tirsdag 21. april arrangeres Future Foods, en fagkonferanse om plantebasert og miljøvennlig mat i Gamle Museet konferanselokaler i Oslo.

Heidi Røneid. (Foto: Privat)

– Det snakkes mye om at vi må spise mindre kjøtt for klimaet, og vi vil at det skal være enkelt og smakfullt og bytte ut noen måltider med kjøttfrie alternativer. Det utvikles nye produkter i rekordfart, i både Norge og utlandet, og vi ønsker å skape et samlingssted for mataktører som ønsker å bli oppdatert på det siste innen plantebasert mat, sier initiativtaker Heidi Røneid.

Arrangeres av Oslo Vegetarfestival

Konferansen arrangeres av Oslo Vegetarfestival, Norges første og største vegetarfestival. Den ble startet i 2010, som har vokst fra en liten festival til å bli et årlig samlingsted for alt plantebasert, med rundt 90 boder og over 6500 solgte billetter. Der Oslo Vegetarfestival er for forbrukere er Future Foods for både produsenter, dagligvare og serveringssteder.

– Til konferansen kommer blant annet Cambridge University, som har redusert kjøttforbruket og CO2-utslippene fra kantinene med mellom 40 og 80 prosent. Det har de fått til ved å fjerne visse typer kjøtt fra menyen og promotere de plantebaserte alternativene. De kommer til konferansen for å fortelle hvordan de gjorde det, hvordan publikum reagerte og om de konkrete resultatene de har oppnådd, sier Røneid.

I tillegg blir det foredrag om trender, hvordan lage plantebaserte proteiner av nordiske råvarer, hvordan få populære produkter laget av planter og dyrket kjøtt.

– Det er bare sju år siden man for første gang kunne smake en kjøttburger dyrket i laboratoriet. Da kostet burgeren 2,8 millioner kroner å produsere, men siden den gang har utviklingen gått raskt, og det spås at vi kan se de første produktene på markedet om et par år. Dette kommer til å ha mye å si for matproduksjonen fremover, sier Røneid.

Under finner du noe av programmet på Future Foods

En labburger, takk

Sissel Beate Rønning, Cellebiolog, teknologioptimist og matforsker I 2013 kunne man for første gang smake en ekte burger, dyrket i laboratoriet av professor Mark Post ved Universitetet i Maastricht. Er det fremtiden? Denne burgeren, som kostet 2,8 millioner kroner å produsere, viste at det går an å dyrke kjøtt i laboratoriet. Hvordan gjøres dette egentlig? Hvor langt har vi kommet? Hvilke utfordringer gjenstår før vi finner dette i butikken, og hvilke muligheter finnes? I dette foredraget forteller Sissel Beate Rønning hvordan vi kan produsere mat på en ny og bærekraftig måte.

Hvordan omvende skeptikere med god og mettende mat

David Bratlie. (Foto: Morten Holt)

David Bratlie, produktsjef Dugurd Kantiner

Når ansatte får beskjed om at kantinen skal ha mer plantebasert mat er det ofte mange som rynker på nesen. Men det er mulig å snu selv den mest skeptiske kjøttelsker og få han til å både smake og velge plantebaserte retter. Nøkkelen ligger i at rettene er gode, smaksrike og mettende. I dette foredraget vil David Bratlie i Dugurd Kantiner fortelle hvilke utfordringer han og resten av teamet har møtt på når de har prøvd å omvende folk til en mer plantebasert kost, og hvordan de har løst disse. Han vil også fortelle hvordan lage nettopp gode, smaksrike og mettende plantebaserte retter, fortalt fra en kokks perspektiv og hvordan bygge opp retter som er riktig sammensatt ernæringsmessig, selv om de kun består av planter. David Bratlie er kokk, og har jobbet 12 år i restaurantbransjen, blant annet på Klosteret, Arcimboldo og på restauranter i Beijing. I dag er han produktsjef i Dugurd Kantiner, under Oslo Lavas paraply. Dugurd drifter kantinen hos blant andre Finn.no, Gyldendal og Schjødt, og serverer daglig nærmere 3000 lunsjretter daglig.

Stor suksess med grønnsaker i hovedrollen

Kjetil Veen, kategori og markedsdirektør, Hoff Der mange produsenter satser på plantebaserte produkter som ser ut som kjøtt har HOFF laget Liv Laga-burgere og andre retter hvor grønnsakene spiller hovedrollen. Hvorfor valgte de å lage produkter hvor grønnsakene er så synlige? Hvem er det som kjøper produktene deres? Og hva er grunnen til at de merker produktene «vegetar», der mange heller velger «plantebasert» eller ingen merking?

I dette foredraget forteller Kjetil Veen også hvordan produktene har blitt mottatt og hvilke erfaringer HOFF har fått på veien.

Be Inspired By Cambridge University (engelsk)

Tom Walston, Head of Business Services & Dr. Amy Munro-Faure, Living Laboratory

for Sustainability Coordinator, Cambridge University

In 2016, Cambridge University removed beef and lamb from its menus and promoted plant-based dishes to reduce CO2 emissions. The project has been a great success with large decreases in both meat consumption and CO2 emissions.

In this talk Tom Walston, Head of Business Services, and Dr. Amy Munro-Faure, Living Laboratory for Sustainability Coordinator, will share how the staff and students reacted to the changes, how they overcame scepticism and what dishes and strategies proved successful in positively changing customer habits and CO2 emissions.

The New Nordic Protein

Richard Nystad, kokk og daglig leder, Flow Food Det er mulig å lage plantebasert kjøtt av norske råvarer – Flow Food har utviklet et plantekjøtt av nordiske åkerbønner og erter. I dette foredraget snakker Richard Nystad om hvordan de har utviklet morgendagens proteiner basert på kun planter, hvordan de har sørget for at smak og tekstur fungerer og hvordan de markedsfører de nye produktene for å nå også de som vanligvis velger kjøtt.

Les mer på Futurefoods.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS