Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Tåler ikke høyere flypriser

Økte flypriser vil raskt endre folks reisevaner, ifølge en ny undersøkelse. Mange vil redusere antall reiser.

Publisert

En av fire nordmenn tåler ingen prisøkning i det hele tatt før konsekvensen blir et kutt i antall reiser, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Novasol. Svarene er innhentet etter at den nye flyseteavgiften ble innført fra siste månedsskifte.

18 prosent oppgir at prisene kan øke med inntil 10 prosent før antall reiser reduseres. En like stor andel tåler en prisøkning på inntil 30 prosent. Bare 10 prosent vil fly som før ved prisøkninger utover dette. De øvrige svarer vet ikke.

Har lite å gå på

– Svarene viser at svært mange nordmenn har lite å gå på før de ser seg nødt til å kutte i reisebudsjettet. Små prisøkninger kan gi merkbart færre flypassasjerer, sier Pia Buen, som leder Novasol i Norge, i en pressemelding.

Flyseteavgiften skaper trøbbel. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)
Flyseteavgiften skaper trøbbel. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Selskapet er Europas største utleier av hytter og feriehus, og sender årlig mer enn 55000 nordmenn på tur.

Flyseteavgiften

Spørreundersøkelsen er gjort nå i juni.

– Svarene er innhentet etter at den nye flyseteavgiften ble innført fra siste månedsskifte, men før folk flest har begynt å få føling med konsekvensene. Vi mener derfor dette bekrefter at denne avgiften i seg selv kan få konsekvenser for reisemønsteret, sier Buen.

I undersøkelsen er det også spurt om hvilke utgifter folk vil kutte i dersom de blir nødt til å redusere forbruket.

Kuttes først

I valget mellom fire alternativer svarer 41 prosent at utgifter til ferie og reiser reduseres først. Det er et langt sprang ned til klær og forbruksvarer på andreplass, med 27 prosent. Dernest følger fornøyelser og fritidsaktiviteter.

Utgiftene til mat og drikke blir mest skjermet. Bare ni prosent vil kutte først i matbudsjettet. 72 prosent oppgir at dette er det siste de reduserer.

– Selv om nordmenn er glade i å reise på ferie, ser vi altså at de fort kan komme til å knipe igjen på reisebudsjettet generelt, og flyreiser spesielt, hvis det blir nødvendig. Avgiftspolitikken er en faktor som kan gi betydelige utslag på dette området, sier Buen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS