Hai på Graaten har fått en mottakelse Hai Hang knapt trodde var mulig. Mat i så vel restauranten som via hytte- og selskapskasser er blitt en suksess på Sjusjøen. (Foto: Even Rise)

Forener norsk og asiatisk på Sjusjøen

Da Covid-19 tvang Oslo-restaurantene Sentralen og Plah til å stenge, pakket Johannes Barli og Gean Non sammen kokkeknivene sine og dro til fjells.

Denne saken er skrevet av Even Rise

Gean Non har mange års erfaring fra Plah i Oslo, mens kjøkkensjef Johannes Barli har jobbet både på Sentralen og Gamle Raadhus. Nå lager de mat sammen på Sjusjøen. (Foto: Even Rise)

På Sjusjøen trakterer de nå hundrevis av vinterferiegjester i det nyåpnede spisestedet Hai på Graaten.

– Joda, vi ser at det er behov for et spisested med stil på Sjusjøen. Det er moro å ta med seg kvalitetene fra fine Oslo-restauranter opp på fjellet. Min ekspertise ligger i lokale råvarer og tradisjonene rundt det norske kjøkkenet, noe jeg har med meg fra de årene jeg jobbet på restaurantene Gamle Raadhus og Sentralen Mat. Dette traff veldig godt med innehaver Hai Hangs matfilosofi innen fusion-food. Jeg gleder meg til å lære mer om mulighetene til å kombinere innlandets fantastiske råvarer med hans verden. Samarbeidet har allerede gitt Hai på Graaten et særpreg som er blitt svært godt mottatt av alle, uansett om det er lokalbefolkning eller langveisfarende, sier kjøkkensjef Johannes Barli.

Restaurant og catering

Han jobbet i ett år som soussjef på Sentralen Mat i Oslo før korona-restriksjonene tok kvelertak på bransjen i Oslo. Før det jobbet han tre år på Gamle Raadhus, først som kokk og deretter som soussjef. Gean Non har jobbet på Plah de siste fem årene, noe Hai ser som en stor styrke for å videreutvikle konseptet sitt innen fusion-food. Plah er godt kjent for sin stil både når det gjelder omgivelser og det som ligger på tallerkenen.

Hai på Graaten har kun vært åpent i noen uker. Eieren er Hai Hang, som gjennom mange år – også langt utenfor Innlandets grenser, er blitt godt kjent for sin fusion-inspirerte restaurant- og cateringvirksomhet.

Han kom til Norge som båtflyktning mot slutten av 70-tallet, og forener hver eneste dag det beste fra to verdener gjennom sine matopplevelser til folket.

– Gleder meg til fortsettelsen

– Graaten er navnet på et gammelt handelssted i sentrum av Sjusjøen. Den nye restauranten ligger akkurat der, og derfor var det naturlig å kalle den Hai på Graaten, sier Hai Hang.

Nybygget som huser Hai på Graaten sto ferdig for to år siden. Først i vinter fant gårdeieren den restauratøren de ønsket som leietaker, og som de mener at vil kunne gi folk en restaurantopplevelse som verken Sjusjøen eller Ringsakfjellet tidligere har bydd på.

Planen min var å satse for fullt på restaurantkonseptet mitt i kjøpesentre. Da tilbudet om å starte på Sjusjøen kom, var jeg ikke i tvil. Jeg er tilpasningsdyktig og endringsvillig. De ukene vi har lagt bak oss nå, med alle de positive tilbakemeldingene som kommer flere ganger daglig, får meg til å glede meg som lite barn til fortsettelsen. Vi skal overraske og imponere med god mat både i restauranten, og i hytte- og selskapskasser som kan bestilles, sier Hai Hang.

– Å starte restaurant i denne pandemi-tiden fremstår for mange som galskap. Men med alle de fine medarbeiderne jeg har fått med meg, har jeg absolutt trua, sier han.

Moden og utfordrende

Hai Hang og Johannes Barli kjente ikke hverandre fra før.

– At Johannes Barli er ansatt som kjøkkensjef hos Hai på Graaten, er tilfeldig. Han er fra Ringsaker, og ble omtalt i Ringsaker Blad etter å ha blitt korona-permittert i Oslo. På det tidspunktet hadde han flyttet tilbake til Ringsaker for i førjulstida å livnære seg på salg av hjemmelaget tradisjonsmat og snacks, sier Hai Hang, og legger til:

– Da jeg leste om Johannes tok jeg kontakt. Kjemien mellom oss stemte umiddelbart. Johannes er tidlig i 20-årene, men veldig moden og utfordrer seg selv hele tiden. Han, i kombinasjon med Gean, er et funn for alle som besøker Sjusjøen og som har lyst på litt vått og tørt. Det er moro å se på den presisjonen de viser når de lager maten. Gleden over å kunne jobbe i den triste korona-tiden gir seg utslag i kvaliteten på rettene de lager. Vi skal sørge for at Hai på Graaten er et gledespredende – og koronatrygt – samlingspunkt for alle som besøker Sjusjøen og Ringsakfjellet, sier Hai Hang.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS