
Åpner Norges første CO2-nøytrale sushirestaurant
Bærekraft er nok ikke det første du tenker på når du spiser sushi. Det ønsker den finske restaurantkjeden Sushibar+Wine å gjøre noe med når de åpner sin første Oslo-restaurant 2. mars.

Sushibar+Wine er en kjede med fem restauranter i den finske hovedstaden. Nå tår de med seg sin kjærlighet for bærekraft, gode råvarer og nordisk design til Oslo – deres første restaurant utenfor hjemlandet. Her vil de bli Norges første CO2-nøytrale sushirestaurant.
Oslo et naturlig førstevalg
– Det er vanskelig for restauranter å skulle være klimanøytrale når man ikke kan kontrollere sine leverandører, men Sushibar+Wine viser at restauranter likevel kan gjøre en forskjell. De ble nylig første sushirestaurant i Finland til å motta den prestisjefulle ASC Chain of Custody-sertifiseringen, som stiller strenge krav til en bærekraftig produksjonskjede for råvarer, sier Anna Lemström i South Pole, en ledende global aktør på bærekraftige løsninger for bedrifter.
– I tillegg vil Sushibar+Wine, som eneste norske sushirestaurant, drive CO2-nøytralt. Vi håper dette blir et eksempel til etterfølgelse for andre restauranter, konstaterer Lemström.
Saken fortsetter under bildet

Derfor valgte de Oslo For å oppnå en bærekraftig restaurantdrift følger Sushibar+Wine WWF sine retningslinjer* for ansvarlig anskaffelse av fisk. Norges status som ansvarlig fiskenasjon gjorde derfor Oslo til et naturlig førstevalg for Sushibar+Wines første restaurant utenfor Finland.
– Vi har lenge hatt et ønske om å utvide i Norden, og da føltes Oslo som et naturlig valg. Det er en fremoverlent, grønn og moderne by med en levende atmosfære, som passer perfekt med det vi som restaurant ønsker å være. I tillegg kommer vi nærmere vår hovedingrediens, ASC-sertifisert norsk laks, forteller, gründerne bak Sushibar+Wine, Anders Westerholm og Matti Sarkkinen.
Ny bransjestandard for sushi

De er samtidig tydelig på at bærekraft er mer enn riktig valg av råvarer.
– For oss er ikke bærekraft én enkelt handling, men et fundamentalt prinsipp som gjennomsyrer alt vi driver med. Det er alt fra å bruke bærekraftige ingredienser og ren energi, til å minimere matavfall, resirkulere alt, fremheve veganske alternativer og organiske viner samt vaske med miljøvennlige rengjøringsmidler. De utslippene det ikke er mulig for oss å kutte, kompenserer vi for gjennom bidrag til klimatiltak**, uttaler gründerne.
Samarbeider med Artek og Marimekko Restaurantens nordiske, estetiske fremtoning er utformet i samarbeid med Artek og Marimekko, to selskaper som deler samme kjærlighet som Sushibar+Wine for håndlaget, bærekraftig og nordisk design.
Saken fortsetter under bildet

– Vi i Marimekko forventer at samarbeidspartnerne våre lever etter de samme prinsippene som oss når det kommer til autentisitet, holdbarhet og bærekraftig bruk av ressurser. Derfor er vi stolte av å samarbeide med Sushibar+Wine i deres arbeid for å gjøre bærekraft til den nye bransjestandarden for sushi, sier Mika Ihamuotila, styreleder i Marimekko.
Den første Sushibar+Wine-restauranten åpner mandag 2. mars i Posthallen, Prinsens gate. Den andre restauranten vil åpne i Bogstadveien i løpet av mai. Begge restaurantene vil oppfylle ASC Chain of Custody-sertifiseringen for bærekraftig produksjon av fisk, WWFs retningslinjer for sjømat og South Poles retningslinjer CO2-nøytralitet.
* WWFs retningslinjer for sjømat
** Sushibar+Wine kompenserer for sine klimautslipp gjennom deltakelse i et program for bevarelse av regnskogen i Isangi, Kongo, hvor de bidrar til å beskytte en av verdens mest mangfoldige skogsområder mot avskoging.
Pressemelding