Restaurant Galt i Oslo med Bjørn Svensson i spissen har fått en Michelin-stjerne. (Foto: Restauranten)

Dette er Norges nye stjernerestaurant

Bjørn Svensson har hanket inn Michelin-stjerner på både Restaurant Oscarsgate og Fauna. Denne gangen var det nyåpnede Galt på Frogner i Oslo, som Svensson også leder, som ble belønnet med en stjerne. Alle de andre norske restaurantene som fikk stjerner i fjor, beholdt sine.

Publisert
Bjørn Svensson (til høyre), her sammen med Even Ramsvik for noen år siden. (Foto: Morten Holt)

Restaurant Galt på Frogner ble åpnet så sent som i september 2017, men henter allerede nå, noen få måneder senere hjem sin første Michelin-stjerne.

Kjøkkensjef Bjørn Svensson skulle være kjent for de fleste, og har tidligere også ledet stjernerestauranter i Oslo (Restaurant Oscarsgate og Fauna)

Les mer på Galt.no

I ettermiddag har restauranteliten i de nordiske landene vært samlet i København rådhus for å overvære årets stjernedryss i de nordiske landene.

«The Michelin Guide Nordic Countries» innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island.

Dette er Norges stjernerestauranter i 2018

Tre stjerner: Maaemo (Oslo).

En stjerne: Galt, Oslo (ny), Statholdergaarden (Oslo), Kontrast (Oslo), RE-NAA (Stavanger), Sabi Omakase (Stavanger)

BiB Gourmand: Smalhans (Oslo), Restauranteik (Oslo).

Les også: 40 norske restauranter listet i «The Michelin Guide Nordic Countries»​

21. stjernen til Stiansen & co

Årets stjernedryss betyr at Statholdergaarden og Bent Stiansen klarte å få stjerne for 21. året på rad. Stiansen & co fikk den første stjernen i 1998, og har siden hatt en stjerne i Guide Michelin. Det er rekord.

I fjor var det Sabi Omakase i Stavanger som var ny på den norske listen. Restauranten i sushi-kjeden Sabi har bare 12 sitteplasser, men har virkelig bemerket seg de siste årene, og beholdt stjernen også i år.

RE-NAA og Sven Erik Renaa fikk sin første stjerne i 2016, og har beholdt den både i 2017 og 2018.

Det har lenge gått rykter om at den klassisk, franske restauranten A L'Aise på Majorstuen i Oslo, med kjøkkensjef Ulrik Jepsen i spissen, hadde en mulighet for å bli en ny norsk stjernerestaurant i guiden. Men det ble med ryktene denne gangen, og kanskje er restauranten med på listen neste år.

Tre stjerner til Stockholm

Bare rundt 100 restauranter har tre stjerner, deriblant norske Maaemo og danske Geranium, som begge beholdt sine tre stjerner i år, og dermed er med i toppsjiktet av restauranter på kloden

I 2018 kan nok en nordisk restaurant smykke seg med tre stjerner: Stockholmsrestauranten Frantzén, med Bjørn Frantzén i spissen, er Nordens nye trestjernersrestaurant.

– Björn Frantzén har skapt en unik visjon av nordisk mat, som kombinerer briljante ingredienser med forbløffende kulinariske teknikker. Björn Frantzens gastronomiske uttrykk er virkelig verdt reisen, og er en unik smaksopplevelse, forteller den internasjonale direktøren for Michelin-guiden, Michael Ellis.

Les mer på Restaurantfrantzen.com

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Guide Michelin



Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Siden 2014 har Guide Michelin gitt ut en egen guide for Norden.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.

Powered by Labrador CMS