Foto: Torstein Kollevåg

«Det Store Kjetegildet» - ikke kast geitekjøtt

Onsdag 1. mars arrangeres «Det Store Kjetegildet» på Karlsborg Spiseforretning i Oslo. Et av hovedmålene med arrangementet er å sette søkelyset på at geitekjøttet ikke bør kastes.

Publisert
Foto: Torstein Kollevåg

Etter dokumentaren om kasting av høns, grønnsaker og geiter på NRK/FBI i januar har det tatt helt av med bestilling på geitekjøtt, og nå settes det opp en egen middagsevent i Oslo slik at alle som vil kan komme og smake geite- og kjekjøtt.

Kandal. (Foto: Torstein Kollevåg)

Tester ut for videre geitedrift

Foto: Torstein Kollevåg

– I 2016 startet jeg opp et prosjekt for å hjelpe mine svigerforeldre med å nå ut med sitt kjøtt. De driver en melkegård i Kandal i Gloppen med om lag 100 livdyr og om lag 100 småkje hvert år. Jeg og samboeren min har odel på denne gården, og håper å kunne ta over i løpet av noen få år. Derfor er det viktig for meg å teste ut ulike konseptet, som kan være med å bidra til at vi kan fortsette å drive med geiter også i fremtiden. I år har vi om lag 100 dyr vi skal selge, både småkje (på ca. fem kilo) og voksne geiter på 20-30 kilo, melder bonden Torstein Kollevåg.

Er muligheter

Det er svært leit å se at andre bønder må kaste sitt overskudd, at de ikke får brukt det eller solgt det. Men det er absolutt mulig å gjøre noe med.

Foto: Torstein Kollevåg

– I de siste årene har det vært mer og mer søkelys på slakt av geiter og kje. Svært mange har ingen anelse om at man kan spise geitekjøtt, og mange har en misoppfatning om at geitekjøtt er stramt, ramt og seigt, sier Torstein Kollevåg.

Mange geitebønder er nødt til å kaste småkjea, eller sende dem til destruksjon fordi det ikke har vært etterspørsel etter kjøttet, eller at bonden ikke har sett muligheter for å nå ut med det.

Stadig flere vil prøve geitekjøtt

Foto: Torstein Kollevåg

Nå i februar starter slaktingen av småkje, som gården ikke har mulighet til å avle opp på grunn av ressurser og plass.

Nylig ble første leveranse med geitekjøtt i 2017 fra gården vår levert i Oslo. Jeg hadde allerede seks dyr på bestilling og alt ble revet vekk. Folk fra Oslo vil ha geitekjøtt! Nå har jeg ca. 50 dyr på bestilling, og kan knapt levere nok.

Foto: Torstein Kollevåg

– Disse må jeg selge direkte til kunder i Oslo og Bergen, og det er flere og flere som ønsker å prøve. I tillegg ønsker jeg å lage litt blest rundt geitekjøttet, og lære opp publikum til å smake og bli interessert i kjøttet, sier Kollevåg.

– Smake hele dyret

I fjor hadde Kollevåg to middagseventer, en i Oslo på Tekethopa og en i Bergen på Bien bar. Hver hadde om lag 70 gjester. 1. mars skjer det altså på Karlsborg Spiseforretning.

– Her gjorde vi 5-retters meny kun bestående av geit/kje slik at gjestene fikk smake hele dyret, også innmat, ost og dessert av melk. Menyene kostet fra 350 til 500 kroner, pluss vinpakke, forklarer Kollevåg, som legger til at de nå har etablert navnet «Det Store Kjetegildet».

Kokkene forteller om rettene og mulighetene

– Kokkene kommer ut, og forteller om rettene, og svarer på spørsmål fra gjestene. Det skal være litt uhøytidelig, men samtidig unikt, sier han.

Kollevåg forteller at gården leverer dyr til slakt i Førde/Nortura.

– Restaurantene bestiller av meg, og jeg har dialogen med Nortura. Konseptet er at man skal få smake på alle deler, også innmat, føle at det er «mye» mat de får servert, sier han.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Foto: Torstein Kollevåg
Powered by Labrador CMS