Foto: Culinar Produkter

Russiske erter på menyen

Russiske erter er en sentral del av norsk matkulturhistorie, men bruken falt drastisk etter at Nora la ned sin produksjon på slutten av 1980-tallet. Nå er ertene på full fart inn i norske restauranter og dagligvarebutikker igjen.

Publisert
Lars Erik Underthun. (Foto: Privat)

– Jeg har brukt russiske erter helt siden læretiden på Hotel Continental på 70-tallet, forteller Lars Erik Underthun på restaurant Feinschmecker i Oslo.

Han forteller at den gang ble det brukt russiske erter fra Nora, men da de la ned produksjonen, tok det lang tid å finne produkter med tilsvarende kvalitet.

– Men jeg fant det til slutt hos firmaet Culinar Produkter, sier Underthun.

En del av norsk matkultur

Russiske erter er en del av norsk matkulturhistorie. Bruk av russiske erter er blant annet beskrevet i «Stor Kokebok» av Henriette Schønberg Erken tidlig på 1900-tallet. Det sies at ertene først kom til de nordlige delene av Norge, der det ble drevet pomorhandel. Nordmenn byttet til seg varer fra russerne, som til gjengjeld fikk fisk og dyreskinn.

Produksjon av ertene har foregått med en helt spesiell prosess, slik at den fremkaller de helt spesielle og karakteristiske aromastoffene som kjennetegner dem.

Foto: Culinar Produkter

Ertene skiller seg fra andre erter ved at de får en mørk brun farge. De er ikke slik fra naturens side, men blir behandlet på en spesiell måte.

Spesielt bra til norsk vilt

– Russiske erter har en spesiell smak som passer særdeles godt til norsk vilt (f.eks rype, storfugl, hjort, reinsdyr og elg). Men vi eksperimenterer nå også med å finne nye produkter og retter som ertene kan passe sammen med. Jeg mener blant annet at russiske erter kan være utmerket som tilbehør til lutefisk, forteller Underthun.

Steinar Aschjem, som driver Culinar Produkter, mener at produktet også er godt egnet til for eksempel biff, oksestek og laks.

Enklere med ferdigkokte på markedet

Det er mulig å lage ertene hjemme eller i restaurantene, men det er veldig tidkrevende, og Underthun mener det også er særdeles vanskelig å oppnå det samme gode produktet som han finner hos Culinar Produkter.

– Når du kjøper Culinars tørkede erter, og skal lage dem selv, er det en nøye prosess. Det dreier seg om bløtlegging og koking «med kjærlighet». Dette tar natten over i bløt, deretter koketid på et par timer, før det avsluttes med litt sukker, smør og hakket persille. Nå har Culinar ferdigkokte produkter på markedet, noe som gjør russiske erter mye mer tilgjengelig, sier Underthun.

Et naturlig produkt

– Culinar Produkter AS ble startet i 1998. Vi kjøpte firmaet i 2005, men det er først nå den siste tiden vi har fått anledning til aktivt å jobbe med ertene, opplyser Steinar Aschjem, som er daglig leder for selskapet som nå har base i Kragerø Næringspark.

– Russiske erter skal lages uten bruk av tilsetningsstoffer, slik vi gjør med vår egenutviklede prosess. Hemmeligheten ligger i valget av riktig råvare, som sammen med selve produksjonsprosessen gir det smaksmessig riktige produktet, med passe fast konsistens og fyldige aromatiske smak, forteller Aschjem.

Du får Culinars «Russiske erter» i pakker på 100 gram, som ferdig tilberedt sveller til ca. 250 gram og rekker til 6–8 personer, med 1–2 spiseskjeer pr. porsjon. Culinar tilbyr også ferdigkokte «Russiske erter» som er klare til bruk. De varmes opp i mikrobølgeovn eller i gryte.

Du kan lese mer på Culinar.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS