Denne flaska er produsert av plastavfall som er gjenvunnet fra havet (Foto: Coca Cola).
Denne flaska er produsert av plastavfall som er gjenvunnet fra havet (Foto: Coca Cola).

Cola-flaske rett fra havet

Coca-Cola har utviklet en testflaske av resirkulert plast hentet fra havet. Selskapet mener dette gir nye og helt uante muligheter for å bruke resirkulert emballasje til mat- og drikkevarer.

Publisert

Testflaska ble vist frem i forbindelse med at Coca-Cola lanserer nye mål for bærekraftig emballasje i Vest-Europa i partnerskap med Coca-Cola European Partners.

Alt skal resirkuleres

Ett av de nye målene er å fordoble mengden av resirkulert og fornybar emballasje. På sikt er målet at alt skal være hundre prosent resirkulerbart.

Med den nye testflasken vil produsenten tydeliggjøre at det i framtida vil være mulig å bruke marint avfall for å lage resirkulert emballasje til mat- og drikkevarer.

Gjennom et partnerskap med Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) og The Coca-Cola Company, er det laget rundt 300 testflasker som inneholder 25 prosent resirkulert marin plast. Flaskene ble utviklet for å vise at du kan resirkulere brukt PET-plast av hvilken som helst kvalitet tilbake til høykvalitetsplast for mat- og drikkeemballasje. Dette inkluderer også materialer som tidligere ville blitt sendt til forbrenning eller til avfallsdeponier.

Mindre materialbruk

Ett annet mål er å sikre at all emballasje fra Coca-Cola skal samles inn, resirkuleres og brukes igjen. Det innebærer arbeid med å fjerne all unødvendig plast eller plast som er vanskelig å resirkulere. Det skal skje ved hjelp av lettere design som krever mindre materialbruk og ved å fjerne all sekundær emballasje som inneholder plast.

Skal bruke pappen

Med dette håper Coca Cola å redusere plastbruken i Vest-Europa med mer enn 11 000 tonn hvert år. Coca-Cola European Partners annonserte nylig at de i Vest-Europa også vil bytte fra krympeplast til 100 prosent resirkulerbar papp på sine flerforpakninger med bokser. I 2020 vil dette alene redusere plastbruken med 4000 tonn i produksjonen.

Selskapet gikk også nylig ut med nyheten om at merkevaren Sprite skal bytte fra grønne til gjennomsiktige plastflasker, som lettere kan gjenvinnes til nye flasker.

(Pressemelding)