Vannkefir med ville vekster.

Naturlige drinker til lysere dager

Frisk opp drinker med naturlige og ville vekster.

Det er enkelt å gjøre drinkene lette og mer naturlige. Bruk ferske bær, fruktjuice, grønnsaker og urter som gode alternativ for en mer interessant og naturlig longdrink.

Kullsyrevann, kombucha, hjemmelagede isteer og vannkefir er gode eksempler som kan erstatte sukkerholdig blandevann og gi drinkene en letthet med en ny vri på smaksprofilen.

Foto: Haakon Hoseth

En ulagret, botanisk akevitt som Lysholm No. 52 gir en annerledes og smaksprofil til vårens drinker og cocktails. Egenskapene til akevitten og balansen mellom ulike krydder, urter og friskhet har gjort at cocktails laget på ulagret akevitt er en ny trend i cocktailbarer i Norge, men også internasjonalt.

Levende og naturlige drinker

Overrask med grønn tang som garnityr, og kombucha, smaksatt vannkefir eller hjemmelaget iste som blandevann i drinkene. Kombucha og vannkefir har blitt et vanlig syn i Norge i det siste. De fermenterte drikkene kommer i ulike smaker og former fra flere norske produsenter, både med og uten kullsyre. Smaker som ingefær, bringebær og rabarbra kler Lysholm No. 52 sin krydderrike smaksprofil godt.

Hvis du er i det kreative hjørnet og har litt tid til overs, hva med å lage din egen vannkefir eller kombucha? Her er valgene i dine hender når det gjelder hvilke smaker og ingredienser du vil at skal spille inn i din helt egne naturlige drikke. Utforsk din egen hage for inspirasjon! Friske frukter og bær i sesong, eller tørkede urter fra hagen og skogen kan utfordre og løfte smakene i akevitten og imponere venner på besøk eller gjester i selskap.

Villbrygg

Cornelia Øiestad og Vanessa Krogh i Villbrygg. (Foto: Villbrygg)

– Jeg håper at folk begynner å velge mer lokale råvarer. Ville vekster fra skog, mark og sjø kan være vel så eksotiske, nettopp fordi de holder på å gå i glemselen hos folk, sier Cornelia Øiestad i Villbrygg.

Hun og Vanessa Krogh, grunnleggerne av det lille drikkefirmaet Villbrygg, sitter på mye kunnskap om selvplukk, kunnskap de gladelig deler. Sammen skaper de alkoholfri drikke av høy kvalitet med søkelys på varer fra lokale bønder, ville vekster og urban dyrking.

Naturlige drinker

Når dagene blir lengre og lysere passer det med en akevitt og tonic, en spennende vri på en god gammel klassiker. Lysholm No. 52 har en botanisk smak som har futt nok til å takle en annerledes og naturlig vri på garnityr. Prøv med tang sanket fra sjøen og litt zest eller skive grapefrukt. Kombinasjonen mellom bitterheten og sjø er perfekt med akevitt og samtidig enkel å lage hjemme på kjøkkenbenken.

Lysholm No. 52 er laget med 11 forskjellige botaniske urter, inkludert karve fra Inderøy, pomerans og ingefær. Blandingen passer når du skal lage naturlige drinker og eksperimentere som hjemmebartender.

No. 52 Tang og tonic

Foto: Haakon Hoseth

4 cl Lysholm No. 52

Tonic water

Blæretang (blansjert)

Grapefrukt zest/skive

Fremgangsmåte: Hell Lysholm No. 52 i et highball-glass. Fyll opp med isbiter og tang. Hell over tonic. Skjær av en zest av grapefrukt, vri over glasset og slipp oppi. En skive grapefrukt kan også slippes oppi.

Under finner du noen drinkvarianter:

No. 52 og Skog_02

Foto: Dag Dalvang

4 cl Lysholm No. 52

Villbrygg Skog_02

Rosmarin kvist

Fremgangsmåte: Hell Lysholm No. 52 i et highball-glass eller i et stort glass med stett. Fyll opp med ønsket mengde isbiter og hell over Skog_02. Slå rosmarinkvisten for å frigjøre aramo og slipp oppi glasset.

Skog_02 fra Villbrygg er en tisane med bobler, basert på seks lokale urter og balansert med litt eplesidereddik og honning. Tisane er en type drikke eller urtete laget av infusjon eller avkok av urter, krydder eller annet plantemateriale.

No. 52 og Kombucha

4 cl Lysholm No. 52

Norsk kombucha

Sitron

Honningsirup

Fremgangsmåte: Hell Lyshom No. 52 i et highball-glass og fyll opp med is. Skvis en sitronbåt over og fyll opp med kombucha. Bruk gjerne en sitronskive som garnityr eller eksperimenter med ulike lokale urter som garnityr etter ønsket smak. For litt mer sødme i drinken, bruk gjerne honningsirup for et mer naturlig og sunnere alternativ til sukker.

Tips til mer naturlige cocktails

Bruk ferskpressede juicer

Bruk heller kullsyrevann enn brus.

Bruk hjemmelagde siruper, lokal honning eller frukt som søtning i stedet for sukker

Ikke vær redd for å bruke ferske, syltede eller tørkede bær, og urter i drinkene dine

Lag drinker som smaker godt, fremfor en drink med mye alkohol.

Plukk ville vekster til garnityr eller for smaksetting.

Tips til hvordan du kan bruke ville vekster

Lage sirup, som gir sødme til drinker.

Sylte bær, blomster eller urter du bruker til garnityr.

Dehydrere på maskin eller tørke i en skuffS

Lage kryddersalt med tørkede urter eller planter, kan brukes for eksempel på kanten av glasset når du serverer margarita.

Trekke urter eller blomster i sprit for å gjøre en infusjon av alkoholen slik at den får smak av planten.

Høstetider for ville vekster til cocktails

Mai

Som i juni, så er gjøksyre, løvetann, brennesle & ryllik er i full gang allerede i mai, på litt tidligere stadium. Gjøksyren har f.eks. nydelige blomster som kommer omtrent da. Granen begynner også å spire rundt denne tiden.

Syrin (hageplante, men har også spredd seg vilt, mindre forekomst i nord)

Bjørk (vanlig i lavlandet og fjellskog over hele landet)

Einer (vanlig i hele Norge, særlig tørre bakker, skog og solrike områder)

Korsknapp (vokser fra Østlandet og i mindre forekomster opp mot Troms. Trives i frisk jord, løvskog, enger, veikanter)

Gran (vokser over hele landet, men mindre forekomster i Troms og Finnmark. Trives særlig i fuktig jord)

Gjøksyre (vokser over hele landet, særlig i skog hvor det er fuktig og skyggefullt)

Forglemmegei (vokser over hele Norge)

Rogn (vokser over hele landet, særlig åpen skog, løvskog, strender og ofte plantet som prydplante)

Gulmaure (Vokser hovedsakelig fra Østlandet opp til Trøndelag, trives på varme, solrike plasser, tørr jord som veikanter, enger og bakker)


Juni

Tunbalderbrå (vanlig over hele landet, finnes på gårdstun, stier, dyrket mark eller veikanter)

Løvetann (finnes over alt, men særlig i hager, langs veikanter, enger eller stier)

Ryllik (finnes over hele landet, også på fjellet, men særlig på kulturmark som enger, veikanter, gårdsplasser og strender)

Rynkerose (villrose) (finnes særlig langs kysten)

Granskudd fra grantre (vanlig i store deler av landet)

Geitrams (finnes over hele landet der det er næringsrik jord, som veikanter, hogstområder og skogsenger)

Brennesle (finnes over hele landet, langs veikanter og i kratt med godt gjødslet jord)

Gjøksyre (vanlig over hele landet sør for Troms, finnes på fuktige skyggefulle steder)

Rødkløver (finnes overalt, helst på kulturmark)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS