Dommere i aksjon i en tidligere utgave av kaffe-NM.
Dommere i aksjon i en tidligere utgave av kaffe-NM.

Kaffe-NM på Umami Arena

Kaffe-NM 2025 arrangeres på Umami Arena i Nova Spektrum i Lillestrøm fra 18. til 20.mars.

I tre dager skal Norges beste baristaer konkurrere om flere NM-titler. 

På programmet står «Barista Championship», «Brewers Cup», «Coffee in Good Spirits» og «Cup Tasters Championship». I tillegg blir det avholdt en såkalt «Latte Art Throwdown».

Les mer om hver enkelt konkurranse under.

Program

Tirsdag 18. mars 

Brewers Cup (open service) 

Coffee in Good Spirits

Onsdag 19. mars 

Brewers Cup (compulsory) 

Barista Championship (semifinale) 

Cup Tasting Championship, innledende runder 

Latte Art Throwdown

Torsdag 20. mars 

Finaler Barista Championship 

Finaler Brewers Cup 

Semifinaler og finale Cup Tasting Championship

– Stort mangfoldet i norsk kaffebransje

Marit Lynes, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon.
Marit Lynes, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon.

– Det er fantastisk å arrangere NM på Umami Arena, der hele serveringsbransjen møtes, og alt fra maskinleverandører og brennerier er representert. Vi møter med andre ord hele verdikjeden i Norge, sier daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon og nasjonal koordinator for SCA Norway, Marit Lynes.

SCA står for Specialty Coffee Association, og representerer nettverk i mer enn 70 land.

– Det er fremdeles mange som ikke er kjent med det store mangfoldet vi har i norsk kaffebransje. Om lag 90 kaffebrennerier og hundrevis av kaffebarer skaper et stort og entusiastisk miljø, noe som bidrar til å holde den norske kaffekulturen på et høyt nivå. NM i Kaffekunst skaper inspirasjon og samhold i bransjen, og det er en flott anledning til å vise oss fram for alle som er opptatt av mat og drikke, og som besøker denne messen, sier Lynes.

Barista Championship

Norske verdensmestere i kaffe

Robert Thoresen, 2000 World Barista Championship 

Tim Wendelboe, 2004 World Barista Championship 

Tim Wendelboe, 2005 World Cup Tasters Championship 

Odd-Steinar Tøllefsen, 2015 World Brewers Cup 

Audun Sørbotten 2015, World Coffee Roasting Championship

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998, og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen, der deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk, samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én shot-espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. 

Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

Brewers Cup

Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service», der det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de åtte beste videre til en semifinale, der deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt seks beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. 

Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Cup Tasting

Cup Tasting er en morsom konkurranse der deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest der hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som korrekt identifiserer de ulike koppene på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship. 

Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.

Coffee in Good Spirits

Coffee in Good Spirits forener bartender- og baristafaget, hvor oppgaven er å kombinere kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Her får vi ikke bare tradisjonell Irish Coffee men unike cocktail-kombinasjoner. I den innledende runden skal deltakerne lage en varm og en kald kaffedrikk med alkohol. Deltakerne står fritt til å komponere egne drinker. I finalen tilberedes en Irish Coffee og en alkoholbasert varm eller kald drink. Irish Coffee lages med klassiske ingredienser, og valgfri whisky. Drinkene vurderes i forhold til smak, aroma, visuelle kvaliteter og generell presentasjon. Kaffe til drikkene kan produseres med valgfri bryggemetode. Konkurransen arrangeres sammen med Norsk Bartenderforening.

Latte Art

Latte Art er en kaffekonkurranse som går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Her er det tillatt med sjokoladepulver eller sauser, og den som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til baristakunst får høyest poeng. Deltakerne får fem minutter forberedelsestid og åtte minutters konkurransetid. Alle deltakere skal lage seks drikker. To like macchiatoer, to like free pour latter og to like designer latter. Alle må stille med foto av drikkene i forkant, som skal presenteres for dommerne.

Det blir ikke arrangert NM i Latte Art i år, derimot en uoffisiell Throwdown, hvor interesserte kan melde seg. Det kreves ingen kvalifisering. Konkurransen foregår onsdag 19. mars kl. 12.30 i bryggebaren. Her konkurrerer baristaene én mot én til det sitter igjen en vinner.

VM i kaffe 2025

Slik arrangeres de forskjellige VM-øvelsene i kaffe senere i 2025:

World Barista Championship, Milano, Italia, 17. – 21. mai 

World Brewers Cup, Jakarta, Indonesia, 15. – 17. mai 

World Cup Tasters Championship, Geneve, Sveits, 26. – 28. juni 

World Coffee in Good Spirits Championship, Geneve, Sveits, 26. – 28. juni

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS