Henrik Dahl Jahnsen er fem ganger Norgesmester for vinkelnere. Han har lang fartstid i bransjen.
Henrik Dahl Jahnsen er fem ganger Norgesmester for vinkelnere. Han har lang fartstid i bransjen.

Inviterer til inspirasjon og faglig fellesskap

Norsk Vinkelnerforening er på plass som utstiller på Umami Arena. – Besøk vår stand for faglig inspirasjon, nettverksbygging, og en prat med noen av Norges dyktigste sommelierer, oppfordrer president i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen.

Foreningen ble etablert i 1990, og har vokst seg stadig større år for år, og i dag har de i overkant av 500 medlemmer i Norge. Kort fortalt jobber Norsk Vinkelnerforening med alle forhold rundt det å være en anerkjent vinkjenner, det vil si vinkelneryrket, også kalt sommelier.

– Vårt mål er å fremme vinkelnerfaget og yrkesstoltheten rundt det – dette er en bransje som det virkelig er verd å satse på. Vi skal også være et samlingspunkt for vinkelnere, sier president i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen.

Over 1000 vinkelnere i Norge

I februar i 2024 åpnet Henrik Dahl Jahnsen en ny epoke som F&B-direktør for nyetablerte Matigruppen, og daglig leder for ny-oppstartede Tollbua i Trondheim.
I februar i 2024 åpnet Henrik Dahl Jahnsen en ny epoke som F&B-direktør for nyetablerte Matigruppen, og daglig leder for ny-oppstartede Tollbua i Trondheim.

Dahl Jahnsen er fem ganger Norgesmester for vinkelnere. Han har lang fartstid fra bransjen etter å ha jobbet 12 år for Bølgen og Moi i Kristiansand, sjefssommelier i Speilsalen og som vindirektør på Britannia i Trondheim. I februar i 2024 åpnet han en ny epoke som F&B-direktør for nyetablerte Matigruppen, og daglig leder for ny-oppstartede Tollbua i Trondheim.

– Det er hittil utdannet over 1000 vinkelnere i Norge, i tillegg til våre fantastiske kolleger fra utlandet. 2025 er et merkeår for Norsk Vinkelnerforening på flere måter; da det både er 35-års jubileum og 20- års jubileum for årlig gjennomføring av NM i vinkelnerfaget, sier Dahl Jahnsen.

Løfter hele vinkelnerbransjen

Fem ganger NM-vinner og  president i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, ser frem til til å delta på Umami Arena, og lover et innholdsrikt program under messedagene.
Fem ganger NM-vinner og president i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, ser frem til til å delta på Umami Arena, og lover et innholdsrikt program under messedagene.

– Umami er en stor og viktig arena for bransjen, og vi ser at den delen av messen som gjelder drikkevarer har vokst. Av den grunn er det viktig for oss å delta på årets messe under deres nye konsept Wine Street. Vi ser alltid etter nye arenaer der vi kan treffe vår målgruppe, både når det gjelder nye partnere men også nye medlemmer. Når vi nå ønsker å fremme vinkelnerbansjen på Umami Arena for første gang i år, er dette en fin arena for oss å få vist frem hele bredden i hva vi byr på både overfor eksisterende og nye medlemmer, forklarer Dahl Jahnsen.

Økt søkelys på vin

– Konseptet «Wine Street» skal gi både økt synlighet og fokus på vin i landskapet av alkoholholdig drikke, forteller direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

– Tidligere har vinleverandører og -produsenter vært representert, men har stått mer spredt. Nå når «Baren», avdelingen for sider, øl, vin og brennevin, skal inn i en egen hall, har vi valgt å tilby vinprodusenter og -leverandører å stå samlet. Det er også bedre for den som skal smake. Å kunne la ettersmaken av vinen jobbe fritt, gjør at smaksnyansene oppleves og sanses langt bedre. Her er det så hyggelig å presentere Norsk Vinkelnerforening med egen scene og program, sier Engelberg.

Et spennende program på scenen

Foreningen inviterer til et variert og spennende program for alle vinkjennere under messedagene på Lillestrøm.

Vi har planer om å kjøre en Quiz eller Kahoot-konkurranse gjennom dagene, hvor vi kårer en vinner, ja kanskje til og med en i timen. Vi skal selvfølgelig by på vinsmaking hvor vi kårer en vinner per dag, og denne konkurransen er litt i samme gate som når vi kårer høstens vin på «Sommelierens dag». Her kan de som er interessert melde seg på der og da, så dette blir gøy for folk som har lyst til å prøve seg på dette, forteller Dahl Jahnsen.

Store forventninger

– Vi gleder oss masse, og vi vet vi kommer til å møte mange hyggelige bransjefolk. For oss er dette virkelig en ny og spennende arena. Vi har sett hvor stor UMAMI Arena har blitt gjennom årene, og vi vil være med på denne utviklingen. Målet vårt er at Umami skal bli et fast innslag for oss og våre aktiviteter også i fremtiden, sier Henrik Dahl Jahnsen.

Les mer om «Baren» og det nye konseptet «Wine Street» her

Les også: Norges beste bartender skal kåres på Umami Arena 2025

Du finner mange flere nyheter om Umami Arena under fanen Nyheter - Umami Arena

Norsk Vinkelnerforening

· I 1990 tok guruen i vinbransjen, Christopher Moestue, initiativ til oppstart av en forening for vinkelnere. Foreningens navn ble den gang: Norsk Sommelier forening, og de startet med 10 medlemmer.

· I 1993 ble navnet endret til Norsk Vinkelnerforening da det i etterkant viste seg problematisk da få visste hva en sommelier var.

· I 1995 hadde foreningen fått en god del medlemmer og var blitt levedyktig. Etter det ble også NM for Vinkelnere satt i system.

· Ken Engebretsen ble ny president i 2005 og fungerte i noen år fram til Heini Petersen overtok roret i 2012 fra stillingen som visepresident.

· I løpet av disse årene vokste foreningen og NM ble etter hvert et stort arrangement som trakk langt flere enn kun de betalende medlemmene.

· Norge ble først i verden til å forme et eget landslag for vinkelnere og foreningen fikk sponsorer og dermed midler til å gjøre mer for medlemmene. Det ble organisert på den årlige høstmessen som nå går under navnet «Sommelierens Dag».

· Liora Levi kom inn som president i 2018 etter et kort år som visepresident. Hun sørget sammen med et aktivt styre for nye rekorder av betalende medlemmer.

· I 2024 ble Henrik Dahl Jahnsen valgt til å lede foreningen videre i årene fremover. Per i dag har foreningen i overkant av 500 medlemmer.

· Les mer på Vinkelner.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS