
Et alternativ når det ikke kan serveres alkohol
Råstad kombucha er et håndbryggeri på Sem i Vestfold. De har brygget siden 2015, og deres kombucha produseres på utvalgte te-sorter og friskpressede bær.

– Vi er et hardtarbeidende kombuchabryggeri i hjertet av Vestfold. Vi tapper fortsatt for hånd, selv om vi er et av Norges største. Vår filosofi er at vi skal lage en kombucha som alle vil like, sier Heidi Råstad hos Råstad Foods AS.
– Nå for tiden som det ikke er lov å servere alkohol på alle spisesteder og hoteller, er kombucha en svært god erstatning for både brus og alkoholholdig drikke. Råstad kombucha har allerede vært servert på enkelte restauranter i en årrekke med stort hell. Når kunden etterlyser noe annet enn brus og alkohol er Råstad kombucha et svært godt alternativ, legger hun til.
Brygget siden 2015

– Vi har brygget siden 2015, og vår kombucha produseres på utvalgte te-sorter og friskpressede bær. På denne måten får vi den friske, søte bærsmaken som balanserer et godt måltid. Vi har tre smaker; bringebær, jordbær-rabarbra og Ingefær. Vi står på trappene med en fjerde smak, fersken, forteller Råstad, og fortsetter:
– Jeg startet en liten kombucha-produksjon i 2015 for å teste markedet, Kombucha var et ganske ukjent produkt den gangen. Smaksprøvene fikk bein å gå på, og jeg skjønte at det kunne være et marked for fermentert drikke. Jeg startet AS i 2016 og begynte å selge inn til kjøpmannseide dagligvarebutikker, kafeer og restauranter. I 2017 ville lokalmatavdelingen i Norgesgruppen ha oss med, og på nyåret 2018 var vi inne i Asko-systemet. Siden kombucha var en ny type leskedrikk så har det tatt litt tid å få rotfestet seg i markedet, men nå ser vi en fin vekst.