Foto: Det Norske Måltid.

Disse kan vinne Det Norske Måltid 2020

104 semifinalister har blitt til 40 finalister. Her kan du se hvem som kjemper om seieren i Det Norske Måltid 2020.

Ett av tre dommerpanel i årets delfinaler: Fra venstre Tonje Torvanger (Statholdergaarden), Eline Gulbrandsen (Det Kongelige Hoff), Einar Risvik (Nofima), Jørn Lie (Vaaghals, Gamle Raadhus – og Code restaurant), Gunnar Bakke (Daglig leder BKLF), Maj-Britt Aagaard (spiselandslaget.com), Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen). (Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard)

Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.

Se alle finalistene lengre ned i saken

Tøffe avgjørelser

− Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende. Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Så jevnt har de vært at når årets ost skal kåres, ble fire sendt videre til finalen (det normale er tre finalister).

Tre regioner skiller seg ut med flest finalister; Trøndelag, Rogaland og Viken.

Produkter og råvarer i verdensklasse

Fra venstre Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken, Trine Sandberg, trinesmatblogg.no og Hans Petter Klemmetsen, Smag & Behag. (Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard)

Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.

− De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene. At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Synliggjøre kvaliteten på norske råvarer

Christer Rødseth. (Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard)

Kokk, dommer og tidligere landslagskaptein Christer Rødseth fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.

− Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.

Finalister fra hele Norge

Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre «Matnasjonen Norge». Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.

– Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra «Matnasjonen Norge», sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Stjernehelg i Stavanger

Den endelige finalen arrangeres i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

Finalister i Det Norske Måltid 2020

Årets grønne

Blomkarse mikrogrønt, Smågrønt, Rogaland

Gråblå østerssopp, Topp Sopp, Rogaland

Stripetti, Lærdal Grønt, Vestland

Årets grønne foredlet

Tindved sorbet med einerbær og nype, Siddis Gelato, Rogaland

Nyhuus Plommesyltetøy, Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark

Eplesidereddik frå Hardanger Ulvik Frukt & Cideri, Vestland

Årets kjøtt

Vaktel, Strand Gård, Rogaland

Lammecarré fra Klostergarden, Klostergarden, Rogaland

Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv, Nyyyt, Rogaland

Årets kjøtt foredlet

Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år, Vikedal Gårdsmat, Rogaland

Hockey, Ask Gård, Viken

Tind marinert & speket lammelår, Grilstad, Viken

Årets meieriprodukt

Smør, Valmsnes Gård, Innlandet

Fersk Gårdsmelk, Kilnes Gård, Trøndelag

Karamell-iskrem, Reins kloster, Trøndelag

Årets øl

Imperial Gulrot Rose, Drum Brew, Agder

Rye Hard 1.0, Central Bryggeri, Agder

Hoppy Fairytale, Hogna Brygg, Trøndelag

Årets ost

Heidalsost , Heidal ysteri, Innlandet

Fønix, Stavanger ysteri, Rogaland

Brilliant Brie, Thorbjørnrud ysteri, Viken

Holtefjell, vellagret, Eiker Gårdssysteri, Viken

Årets sider

Humlepung, Aga Sideri, Vestland

Lagmann Sider, Aga Sideri, Vestland

57/2, Store Naa Siderkompani, Vestland

Årets sjømat

Seifilet, skinn og benfri, Reinhartsen, Agder

Krabbeklør, gigant, Hitramat, Trøndelag

Fylt krabbeskjell, Hitramat, Trøndelag

Årets sjømat, foredlet

STØRM tørrfiskskinn, Hrogn, Troms og Finnmark

Sikkaviar, Femundmat, Innlandet

Gravet laks, Garnviks Røkeri, Trøndelag

Årets søtsak

Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori, Oslo

Chili 50 %, Xoco, Rogaland

Tinved konfekt med hvit sjokolade, Fjåk Sjokolade, Vestland

Årets bakst

Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet, Innlandet

Fermentert frøknekk, Lykkemat, Trøndelag

Granola, Grini Hjemmebakeri, Viken

Saken fortsetter under bildet

Årets drikk

Discovery Eplemost, Hardangergutane, Vestland

Lundeby Rabarbradrikk, Lundeby Gård, Viken

Solbærsaft, Røyse Bærpresseri, Viken

Det Norske Måltid 2020

Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.  

Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.   

Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.    

104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.   

Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS