5. generasjons vinmaker Michel Vallet og 6. generasjons vinmaker Laurent Vallet. (Foto: Château Montifaud)

Cognac med god samvittighet

I seks generasjoner har Vallet-familien eid Château Montifaud i Cognac, og produsert Cognac. En tredjedel av alle flaskene som produseres av Château Montifaud VSOP, selges til Norge.

Publisert

Som en av få Cognac-produsenter – og kun ett av ti Cognac-hus som kan kalle seg «Château», ligger Château Montifaud langt fremme når det gjelder bærekraftig cognacproduksjon.

Gjenbruk av regnvann

Ved å bruke to ulike værstasjoner og tre forskjellige værmeldinger, har de oversikt over når det kommer til å regne og kan justere vanningsprosessene utfra dette. På denne måten har de klart å redusere vannforbruket med 75 prosent. I tillegg kan de lagre regnvannet til senere bruk. Dette brukes i alt fra vinifikasjon og destillering, til vanning og behandling av vinrankene, samt oppvarming av husene. I tillegg har de et unikt avkjølingssystem som holder fermenteringen temperaturkontrollert ved bruk av regnvann.

– Vi jobber for å ta vare på det naturen har gitt oss, og regnvannet er en fantastisk kilde. I tillegg jobber vi hardt for å få ned energiforbruket, blant annet ved å forvarme vinen i stedet for å helle kald vin direkte i tanken. Ikke bare er dette med på å redusere energiforbruket, men det forbedrer også kvaliteten på Cognac, sier Laurent Vallet i Château Montifaud.

– Gi neste generasjon de samme mulighetene som vi har hatt

I tillegg filtrerer Château Montifaud avfallet fra destilleringen ved bruk av vassplanter som renser vannet slik at det går tilbake til naturen – helt rent. Produsenten er klokkeklar på hvorfor de jobber på denne måten:

– Det handler om å gi neste generasjon de samme mulighetene som vi har hatt, og da må vi ta vare på miljøet. Vi vet at det vi putter i jorden i dag vil ha konsekvenser for de neste 20 årene. Det vi produserer i dag blir solgt til neste generasjon, så vi må tenke langsiktig, sier Laurent Vallet.

En tredjedel til Norge

Ifølge Laurent Vallet i Château Montifaud er Norge det viktigste markedet for Château de Montifaud VSOP, og omtrent en tredel av alle flaskene de produserer selges til Norge.

– Nordmenn er utrolig flinke på Cognac. Det er mye kunnskap og ekspertise i Norge, og nordmenn er veldig nysgjerrige på hele prosessen ved å lage Cognac. Det viktigste for nordmenn er historien og kvaliteten – ikke markedsføringen, sier Lauren Vallet.

Kvaliteten er noe Château Montifaud har tatt på alvor. For at en Cognac skal klassifiseres som en VSOP må den lagres i minimum fire år. Château Montifaud VSOP er lagret i åtte til ti år, hvilket betyr at den kunne vært klassifisert som en XO. Château de Montifaud har også en XO-Cognac, men i motsetning til de ti årene den egentlig trenger å være lagret for å kunne kalles en XO er Château Montifaud XO lagret i hele 22 år. Ifølge Laurent Vallet er det en god grunn til at de har valgt å gjøre det slik:

– Det aller viktigste for oss er at vi leverer kvalitet i alt vi gjør – fra dyrkingen av vindruene til destilleringen og det ferdige produktet. Da vil vi heller overlevere på en VSOP og gi nordmenn en kvalitets-VSOP, selv om den teknisk sett kunne vært en XO, sier han.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Cognac i Norge

I Norge selges det i underkant av én million liter Cognac hvert år

Norge ligger fortsatt i verdenstoppen når det gjelder antall liter Cognac per innbygger

Nordmenn drikker tradisjonelt Cognac som avec etter måltid, men Cognac blir stadig mer populært i cocktails som «Sidecar», eller de enklere drinkene Cognac og ingefærøl eller Cognac og Tonic Water.

Château Montifaud

Cognachuset Château Montifaud ligger midt i hjertet av Cognacs edleste jordsmonn. Ordet

Champagne er en omskrivning av ordet «campanien» som er betegnelsen på en type kalkstein som er spesiell for Charente, og som kun finnes på åskammene hvor nordre Petite Champagne og søndre Grande Champagne møtes. Nøyaktig her har familien Vallet sine over 135 hektar med vinmarker som omkranser eiendommen Château Montifaud.

Det at dette er en slottsprodusent og fortsatt er familieeid i 6. generasjon Vallet, gjør dette til en unik produsent i Cognac. Det er verdt å nevne at terroir er en viktigfaktor i Château Montifaud sin filosofi, og de blander aldri vin eller druebrennevin fra de to områdene, da de vil miste sitt særpreg. I vinmarkene til Château Montifaud består jordsmonnet hovedsakelig av kalkholdig leire, med gamle vinstokker hvor røttene trekker langt ned i jorden. Dette sikrer de beste druene som er en av hovedårsakene til Château Montifaud sin høye kvalitet på destillatet.

120 000 flasker Château Montifaud selges hvert år i Norge, hvorav 70 000 av disse er VSOP

Powered by Labrador CMS