Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Julematen – gamle tradisjoner og nye impulser

Julematen er tradisjonsmat hos svært mange av oss. Surkålen er en vinner, sammen med ribbe og mandelpoteter på julaften. Men nå kommer også den vegetariske julematen.

Publisert
Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt med noen utvalgte vegetarretter. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

– Tallene tyder altså på at det er en del familier som serverer flere ulike retter på julaften for å tekkes alle, og det forundrer meg ikke om stadig flere også har et vegetarisk alternativ på julebordet. Vi ser at stadig flere ønsker seg et kjøttfritt alternativ også i juledagene, og da er det flott at mye godt kan lages og serveres med det samme tilbehøret som tradisjonsmaten, sier Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vil ha vegetarmat

Over halvparten av jentene mellom 18-25 år vil ha vegetarmat, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2019.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nøttestek og veggisterkaker og gode vegetariske alternativer som gjerne kan serveres sammen med det tradisjonelle tilbehøret til annen julemat, som rødkål, surkål og mandelpoteter. Ulike friske salater kan smake godt for alle etter noen dager med mye kjøttmat. Kanskje skal nye tradisjoner innføres med nye familiemedlemmer? Vår egen kokk anbefaler spinat og soppai servert sammen med lun gulrotsalat. Dette er retter som passer på et større julebord eller som egen rett en rolig kveld i juleferien.

Nesten alle lager sin egen kålrotstappe

84 % spiser surkål til middag på julaften, men bare én av tre lager den selv.

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Halvparten av befolkningen oppgir at de spiser kålrotstappe på julaften, og her er det ni av ti som lager den selv.

De tradisjonsrike grønnsakene er viktige på juletallerkenen, både surkål, rødkål, kålrotstappe og ertepure hører julen til. En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2019 viser at nesten halvparten av de spurte mener at de kan lage surkål selv, men her ser vi en stor forskjell i alder. Det er de eldste som kan lage surkål, blant de yngste er det bare én av fem som vet hvordan de kan lage sin egen surkål.

Riskrem og multekrem er de mest brukte dessertene

Julen er høysesong for desserter. Det spises nok mer desserter mellom jul og nyttår enn det gjøres mellom nyttår og jul, og enkelte tradisjoner forandrer seg lite. Kremdessertene riskrem og multekrem topper listen over folks dessertvalg på julaften. 36 % foretrekker riskrem og 23 % ønsker seg multekrem.

Her er det også et generasjonsskille – de eldste vil ha multekrem, og de unge foretrekker riskrem. Vi vil anbefale en deilig frisk bærsaus til riskremen, og kanskje også noen friske bær for å toppe opplevelsen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS