Fra venstre F&B-manager på Støtvig Hotel, Fredrik Lindgren, teknisk sjef Ragnar Riordan og Hallstein Baarset fra Waister AS. (Foto: Morten Holt)

Sparer millioner med ny matavfallsløsning

Det våte matavfallet blir omgjort til et pulver som kan sammenlignes med kaffegrut, som igjen er svært interessant for biogass-produsenter. De henter avfallet gratis.

Publisert
Matavfallet blir med nyvinningen Waister redusert med rundt 75 prosent. Med maskinen omdannes vått matavfall til tørt pulver, som kan minne om kaffegrut. (Foto: Morten Holt)

Matavfallet blir med nyvinningen Waister redusert med rundt 75 prosent. Samtidig sparer brukerne store summer.

– Det er jo helt glitrende at miljøgevinsten går hånd i hånd med den økonomiske gevinsten, sier F&B-manager på Støtvig Hotel på Larkollen i Østfold, Fredrik Lindgren.

Sparer en kvart million kroner i året

– Besparelsene er store. Når maskinen er betalt i løpet av tre til fire år, anslår vi at vi sparer rundt en kvart million kroner i året, sier Lindgren.

Han utdyper:

Teknisk sjef på Støtvig Hotel, Ragnar Riordan, viser hvordan matavfallet blir til et tørt pulver, som kan sammenlignes med kaffegrut. (Foto: Morten Holt)

– Tidligere betalte vi for henting av matavfall. Nå hentes det gratis av et lokalt selskap i Østfold, som igjen bruker det som en biogassbooster.

Vesentlig redusert

Uansett hvordan du snur og vender på det, blir det matavfall på et hotell eller en restaurant. På hotellet i Østfold dreier det seg om ca. 4,5 tonn matavfall på fire måneder. Det kan være appelsinskall fra juicemaskinen eller mat fra frokostbuffeen som ikke kan gjenbrukes.

– Tidligere havnet dette i 12 store beholdere, som ble hentet av RagnSells to ganger i uka. Vi transporterte store mengder med vann. Nå blir matavfallet vesentlig tørket og forminsket, og plasseres i 5-6 tønner i vanlig «tønnestørrelse», som hentes annen hver uke – gratis, forteller teknisk sjef på Støtvig Hotel, Ragnar Riordan.

Møttes på Foodscape

Det norske firmaet Waister AS og Støtvig Hotel kom i kontakt under messen Foodscape på Norges Varemesse høsten 2018, og sommeren 2019 ble maskinen tatt i bruk på hotellet på Larkollen.

Waister finnes i fire størrelser. Dette er Waister 15. (Foto: Morten Holt)

– For oss har det vært en lang reise for å finne den rette maskinen som fungerer godt. Mange av disse maskinene klarer ikke store beinreister og eggeskall. Denne fungerer utmerket, sier Fredrik Lindgren.

Mye går i maskinen, men ikke alt, og det er derfor viktig at alle bidrar til at det som havner i Waister er matavfall og «knusbart», og ikke for eksempel metallgjenstander.

– Alle våre ansatte var klare for dette, har bidratt til å få dette til og fungere, sier Lindgren.

Flere muligheter

– Maskinene finnes i fire størrelser, Waister 15, Waister 40, Waister 60 og Waister 300, og dem som er levert til tørking av matavfall i Norge, er av den minste typen, Waister 15. De er godt egnet for hoteller og restauranter i Norge, sier Hallstein Baarset hos Waister AS.

– Med god planlegging kan kjølevannet fra Waister-maskinen også benyttes til å varme opp forbruksvann eller annet, og på den måten redusere driftskostnadene enda mer. Til sammen betyr dette at hotellet vil kunne betale ned maskinen i løpet av få år og samtidig bidra til gjenbruk av et avfall som det i dag er kostbart å bli kvitt, sier Knut Ladegård, som er hovedansvarlig for horecamarkedet hos Waister AS.

Les mer om Waister i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 7 2019)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Waister AS

* Waister er et norskeid selskap som har utviklet en ny teknologi for tørking av vått avfall.

* Waister leverer løsninger for verdiøkning av avfall ved hjelp av tørking i horecabransjen, bryggerinæringen og oppdrettsnæringen.

* Maskinene brukes blant annet til å tørke matavfall fra storkjøkken, slam fra settefiskanlegg og ølmask fra bryggerier.

* Vått avfall blir redusert til et pulver som er tørt og lagringsstabilt. Volum og vekt er redusert med opptil 75 prosent, slik at mengden som må avhendes er en fjerdedel av opprinnelig mengde.

* Thon Hotel Arena installerte, som det første hotellet i Norge, maskinen tidlig i 2018, og løsningen er nå i bruk på flere norske hoteller.

* Maskinene finnes i fire størrelser – Waister 15, Waister 40, Waister 60 og Waister 300.

* Waister 15 koster i underkant av 500 000 kroner og «prosesserer» opptil 20 kilo per time.

* Waister-maskinene blir produsert i Italia av et datterselskap av norskeide Waister AS.

* Les mer på Waister.eu.

Powered by Labrador CMS