Å Rorbuer by Classic Norway Hotels.

Å Rorbuer setter rekorder i første driftsår

Det ble en pangstart for det nye vertskapet ved Å Rorbuer i Lofoten. I løpet av tre sommermåneder var fjorårsomsetningen passert. Nå satser hotelldirektør Preben Moen på helårsdrift.

Preben Moen overtok som hotelldirektør ved tradisjonsrike Å Rorbuer i år. – Vi har ikke behov for flere gjester på sommeren. Men det er positivt at skuldersesongene øker. Det styrker arbeidsplassene, sier han.
Preben Moen overtok som hotelldirektør ved tradisjonsrike Å Rorbuer i år. – Vi har ikke behov for flere gjester på sommeren. Men det er positivt at skuldersesongene øker. Det styrker arbeidsplassene, sier han.

Brødreparet Preben Moen (34) og Dag Håkon Moen (29) overtok som vertskap ved Å Rorbuer i Moskenes i mai i år.

Og sommeren, som har slått alle rekorder i turisttilstrømning, har gitt positivt utslag også på regnskapstallene til reiselivsbedriften lengst vest i fastlands-Lofoten.

Voldsom økning

I 2023 endte omsetningen på 14 millioner. Den rekorden ble passert i løpet av tre sommermåneder i år.

– Jeg trodde det kom til å stoppe opp i september, men nei. Vi kommer til å ende på 20 millioner i omsetning i 2024. Bare i september har vi doblet omsetningen i forhold til i fjor. Og i oktober ligger vi an til å øke fra 100 000 kroner i fjor til én million kroner i år. Det er helt vilt, sier Preben Moen.

Ønsker helårsarbeidsplasser

Å Rorbuer har totalt 135 sengeplasser, fordelt på hotell og rorbuer. Preben Moen tror nordlysturister vil ha glede av takvinduene over hotellsengene.
Å Rorbuer har totalt 135 sengeplasser, fordelt på hotell og rorbuer. Preben Moen tror nordlysturister vil ha glede av takvinduene over hotellsengene.

Han er tydelig på at han ikke ønsker større trykk sommerstid, men han har tro på øking i skuldersesongene og på vinteren. Å Rorbuer sysselsetter 30 personer i høysesongen.

– Mer besøk høst, vinter og vår gir oss mulighet til å drive hele året. Vi satser på lokal arbeidskraft, og har vi helårsarbeidsplasser, vil det gi viktige skatteinntekter til Moskenes kommune, sier han.

Mens det tidligere var stille på reiselivsanlegget på Å i november, desember og januar, ligger det an til omsetning på en halv million kroner i hver av månedene i år og inn i 2025.

– Februar og mars ser svært lovende ut. Vi planlegger sesongåpning 1. februar 2025, tre måneder tidligere enn normalt, sier han.

Var Norges yngste hotelldirektør

Ung alder til tross, har Preben og Dag Håkon Moen lang erfaring med hotelldrift. Brødrene er oppvokst i Gloppen i Vestland fylke. Begge er kokkeutdannet, men måtte ta over driften av Gloppen Hotell da faren, som eide og drev hotellet, døde brått og uventet. Da var brødrene bare 22 og 17 år.

Preben Moen ble kjent som Norges yngste hotelldirektør, og beholdt rollen fram til 2022. Da hadde hotellet blitt en del av Classic Norway Hotels, og Moen ble sendt rundt til andre hoteller i Classic-kjeden for å være direktør eller drive systemimplementering ved nye anlegg.

Det var slik han kom til Å Rorbuer, da kjeden overtok driften i fjor vår.

– Jeg fikk ansvaret for å sette i gang driften for sesongen, sier Moen.

Flyttet til Moskenes

Preben Moen er hotelldirektør, men trives aller best på kjøkkenet. – Det er kokk jeg er, så jeg har like ofte på meg kokkejakka, sier han. Michaela Karlsson har erfaring fra hotell- og bardrift i Sør-Norge, men ble gjerne med til Å, hvor hun er restaurantsjef.
Preben Moen er hotelldirektør, men trives aller best på kjøkkenet. – Det er kokk jeg er, så jeg har like ofte på meg kokkejakka, sier han. Michaela Karlsson har erfaring fra hotell- og bardrift i Sør-Norge, men ble gjerne med til Å, hvor hun er restaurantsjef.

Et vertskapspar sto for driften i 2023. Men Preben Moen trivdes så godt på Å at han bestemte seg for å søke jobben da vertskapsrollen ble utlyst på nytt i år. 

Broren utgjør andre halvdel av duoen, mens Michaela Karlsson (28) er restaurantsjef. De tre utgjør ledergruppen ved Å Rorbuer.

Arbeidet også sammen på Gloppen Hotell

Det er ikke første gang de jobber sammen. Karlsson kom til Gloppen Hotell i 2016, og trioen fant tonen allerede da.

Alle tre satser på å bli værende i Moskenes.

– Vi trives med å jobbe i lag. Og Moskenes er en fin plass å bo på. Det er et godt samfunn her, sier Preben Moen.

Foreløpig leier han og broren leilighet på Tind, mens Karlsson leier på Å.

– Jeg har hus i Gloppen, men jeg trives så godt her at jeg har lagt det ut for salg. Når det er solgt, blir jeg å kjøpe noe her, sier Moen.

Planlegger oppgradering

Ledertrioen har planer for utvikling av anlegget, som består av en lang rekke bygninger med ulik standard.

– Vi har planer om å bygge om i andre etasje i restaurantbygget og å gjøre om hostellet til hotellrom med egne bad allerede til vinteren, men det er ikke helt spikret, sier Moen.

På litt lengre sikt er planen å oppgradere hotellet.

Preben Moen har tro på at pilene vil fortsette å peke oppover for både Å Rorbuer spesielt og Lofoten generelt.

– Lofoten er spennende. Reiselivet her er i en stor utvikling nå, sier han.

Denne artikkelen var først publisert i Lofotposten 19.09.24 laget av Kari Margrete Frøyland

Å Rorbuer

Reiselivsanlegg på Å i Moskenes med hotell, restaurant og historiske rorbuer.

Anlegget ble i sin tid oppført for å huse den fiskerirelaterte virksomheten til det gamle handelsstedet på Å.

Sigurd Harald Ellingsen eier anlegget. The Arctic Travel Company AS drev reiselivsvirksomheten fram til i fjor, da Classic Norway Hotels tok over driften.

Classic Norway er eid av Stein Erik Hagen og Erik Berg, og driver blant annet også Reine RorbuerNyvågarVilla Bryggekanten og Henningsvær Bryggehotell i Lofoten.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS