Kårkall fra Store Naa Siderkompani vant gull i åpen klasse. (Foto: Hanen)

Tre norske VM-gull

Norske siderprodusenter hentet hjem tre VM-gull til i sider-VM, som ble arrangert i Bergen.

Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri vant gull. (Foto: Hanen)

Tre av de norske produsentene sikret seg topplasseringer i tre forskjellige kategorier: Tall Ship Craft Cider/Fjordfolk Mikrobryggeri, Alde og Store Naa Siderkompani (åpen klasse).

I tillegg har 20 andre norske sidere oppnådd poengsummer som gir dem sertifiseringen «Gullstandard».

Se de to beste i hver kategori nederst i saken.

141 sidere ble bedømt

Til tross for hard konkurranse fra flere kontinenter, imponerte nordmennene stort blant dommerne.

Ved hjelp av et uavhengig internasjonalt ekspertpanel, ble hele 241 sidere fra 91 produsenter og 13 nasjonaliteter denne helgen bedømt etter smak, utseende og aroma.

Internasjonalt gjennombrudd for norsk sider

Alde Issider fra Alde AS vant VM-gull. (Foto: Hanen)

Landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) var selv til stede i Bergen for å dele ut de gjeveste prisene. Hun er svært entusiastisk over norske produsenter og deres innsats:

– At norsk sider i dag drar inn flere seiere i sider-VM er oppsiktsvekkende. Dette bidrar til et internasjonalt gjennombrudd med økt potensiale for inntjening og verdiskaping i mange regioner i Norge. Jeg har stor fremtidstro på norsk landbruk og lokalmatnæringen vår, forteller landbruks- og matminister Sandra Borch (SP).

En av de norske vinnerne er Alde Issider, produsert på Bleie gård rett utenfor Odda. Her har Bleie-familien dyrket frukt og laget sider i hundrevis av år. Olav Bleie valgte å legge doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen i 2017 til fordel for å gjenreise familiegårdens tradisjoner som siderprodusent, og har siden laget noen av de mest solgte siderne på Vinmonopolet.

– Det er også gøy å se at mange unge produsenter har tro på epleproduksjon og siderutvikling i Norge, sier Borch.

Stolt som en hane

– Gjennom 25 år har vi i Hanen arbeidet for nettopp slike internasjonale gjennombrudd for norsk lokalmat. Det å se norske produkter få internasjonal anerkjennelse gjør vårt arbeid både meningsfylt og lettere. Vi fortsetter vårt arbeid for at folk skal få arbeide med det de vil, der de vil bo, sier Bernt Bucher Johannessen stolt, daglig leder for næringsorganisasjonen Hanen.

Han står bak nettstedet Siderlandet.no, og er blant arrangørene av konkurransen, som avholdes på Norsk Siderfestival denne helgen.

Resultater

Acid Dominant

1. Latvia: Savvaļā / Abuls fra Urtica (Abuls cidery)

2. Storbritannia: Night Bird fra Nightingale Cider Co

Tannin Domninant

1. Norge: Tall Ship Craft Cider Bristol Fashion fra Tall Ship Craft Cider / Fjordfolk Mikrobryggeri

2. Danmark: Cider: Signe Tillisch, Harry Masters Jersey & Yarlington Mill fra Bjerregaarden

Wood or Barrel-Aged

1. Latvia: Oak Aged 2019 Vintage fra Mürbüdu Cider

Flavoured Ciders (Hopped/Herbed/Spiced/Botanical Cider)

1. Spania: Sagar Krash / Petritegi fra Petrigeti

2. Danmark: Sparkling Ice 2018 - Apple & Cherry fra Cold Hand Winery

Natursider/Sidra Natural/Sagardoa

1. Spania: Joanes de Zapiain 2021 fra Zapiain

2. Nederland: A Charming Squid / Lightship Cider fra CiderCider BV

Pet Nat, Champagne method, traditional method

1. Italia: MELAGODO NUVOLO' fra DEL FATTI LAURA

2. Spania: Sidra el Lagar de Valleseco

Ice Ciders

1. Norge: Alde Issider fra Alde AS

2. Spania: 1898 ICE CIDER fra VALLE, BALLINA Y FERNANDEZ SA

Fruit Wines & Perries

1. Danmark: BenA solbær doux fra Andersen Winery

2. Danmark: Elmsfeuer Rabarber Sec fra Andersen Winery

Open Class

1. Norge: 57/2 – Kårkall fra Store Naa Siderkompani

2. Spania: Basoa fra BIZIO

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS