Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen. (Foto: Morten Holt)

Ny juli-rekord for utenlandske overnattinger

Det har vært en god vekst av utenlandske reisende til Norge i juli. Størst er veksten av amerikanere med en økning på 37 prosent sammenlignet med juli i fjor. Veksten er aller størst i Nord-Norge og på Vestlandet.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Utenlandske overnattinger økte med 4 prosent, mens norske overnattinger gikk ned med 1,8 prosent sammenlignet med juli i fjor. Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag.

Opprettholder trykket

– Det var en veldig sterk juli i fjor så vi er godt fornøyd med at vi ligger på omtrent samme nivå som i fjor. Det er positivt at vi klarer å opprettholde det samme trykket. Og så er det veldig gøy at det er en god økning i utenlandske turister, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Vi kan regne med at veksten egentlig er større fordi den offisielle statistikken fanger ikke opp de som benytter seg av privat utleie som Airbnb, noe som vi vet er voksende, eller de som bor på private hytter, fortsetter Krohn Devold.

Amerikanere øker med 37 prosent

Amerikanere noterte seg for 120 000 overnattinger på norske hoteller i juli, og var i juli det nest største utenlandsmarkedet etter Tyskland. Det er en økning på 37 prosent fra juli i fjor, viser SSBs tall. Også det kinesiske markedet fortsetter å vokse, og hadde en vekst på 11 prosent i juli.

Hotellene tjener mer penger på rommene sine

RevPar (Revenue Per Available Room) har gått opp med 6 prosent i juli.

– Det er ikke kun veksten i antall overnattinger som er viktig, men også at hotellene får en god inntjening. Om lag en av tre hoteller går i minus så det er svært positivt å se at losjiomsetningen per tilgjengelig rom øker, sier Krohn Devold.

Flere utenlandske turister velger camping

Camping har hatt en voldsom vekst av utenlandske gjester i juli med en økning på 16 prosent sammenlignet med juli i fjor. I juli 2017 var det totalt 6,2 millioner kommersielle overnattinger ved norske overnattingssteder, og nesten halvparten av disse er på norske campingplasser.

De fylkene som har hatt en særlig stor vekst av utenlandske campinggjester i juli og er store på volum, er Nordland (26 prosent økning), Møre og Romsdal (25 prosent økning) og Sogn og Fjordane (20 prosent økning).

– Campinginteressen fra utlandet har vært stor denne sommeren, og flere campingbedrifter kan fortelle at de er blitt oppdaget av nye markeder. Campingbedriftene har blitt veldig flinke til å legge til rette for aktiviteter og opplevelser som kano- og sykkelutleie, turstier og fiskemuligheter. Det tiltrekker særlig de turistene som ønsker å være aktive når de er på ferie, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS