Grønnsakskokeboka er kåret til «Årets kokebok» i 2018. (Foto: Morten Holt)

Brennhet kokebok

Grønnsakskokeboka, skrevet av Stian Floer og Tom Victor Gausdal, er kåret til «Årets kokebok» i 2018.

Publisert
Stian Floer og Tom Victor Gausdal er vinnerne av  «Årets kokebok» i 2018. (Foto: Frode Kristensen, Salgslaget)

Kåringen fant sted torsdag kveld, og var den 11. i rekken. Fem titler var nominert i finalen.

Årets kokebok i 2018. (Foto: Frode Kristensen, Salgslaget)

Vinner: Grønnsakskokeboka

Tom Victor Gausdal og Stian Floer, Forlaget Press

«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder, åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen».

Grønnere og sunnere mat

Grønnsakskokeboka forsøker å gi deg svaret på hvordan du kan lage grønnere og sunnere mat.

– Alt tyder på at folk flest har lyst til å lage mer grønnsaksmat. Det er bra for miljøet og bra for helsa, i tillegg blir tilbudet av gode norske grønnsaker i butikkene stadig bedre. Men mange savner gode ideer og oppskrifter for å gå i gang med grønnsakene på kjøkkenet. Det er det vi har forsøkt å gi dem med Grønnsakskokeboka, uttaler Stian Floer.

Inspirasjon fra norske bønder

I dag er grønnsakene noe av det mest spennende og givende vi jobber med. Det er ingen andre råvarer som tilbyr så mye variasjon; så utrolig mange konsistenser, smaker og farger. I tillegg er det ofte enkelt og raskt å tilberede. Vi ville dele noe av denne gleden med leserne, forteller Gausdal, som tok sølv for Norge i Bocuse d’Or i 2005, knepent slått av Serge Vieira.

– I tillegg har vi latt oss inspirere av alle de norske bøndene som står på året rundt for at både kokker som og vanlige nordmenn landet rundt skal få topp grønnsaker å lage mat med. Grønnsakskokeboka er tilegnet dem: Vi håper boka kan få mange flere til å lage mat av grønnsaker – hver eneste dag, sier Tom Victor Gausdal.

Her kan du lese mye mer om Grønnsakskokeboka, «Årets kokebok» i 2018.

De andre fire nominerte i finalerunden

34 bøker var med i kåringen, og følgende fire andre titler var nominert i den avgjørende finalerunden.

Feinschmecker – et klassisk kjøkken

Knut Stene-Johansen, Lars Erik Underthun og Vinay Tangen, Forlaget Press

«Etter mer enn 25 år med restaurantdrift er det på tide at Oslo-restauranten Feinschmecker får sitt kulinariske portrett i form av en overdådig historie- og kokebok. Nestor Lars Erik Underthun og kjøkkensjef Vinay Tangen får presentere sine beste retter fra et klassisk kjøkken og spisested».

Les mer om boka her

Kjartan Skjelde på 20 min

Kjartan Skjelde, Gyldendal

«Nyttig og grønt er de to viktigste stikkordene for Kjartan Skjeldes hjelpende hånd i en tid der tidsklemma er vårt viktigste argument for ikke å lage sunn mat fra bunnen av. Med glimt i øyet og enkel pedagogikk loser stavangerkokken oss gjennom en hektisk hverdag uten bruk av ferdigmat».

Thai-obsessed. Gatemat fra Bangkok til Oslo

Terje Ommundsen, Gyldendal

«Når Terje Ommundsen igjen gir ut en kokebok om Thai-mat så er det med ekte kjærlighet og entusiasme for ett av verdens mest spennende kjøkken. Boka er fargerik, fristende og full av nye og spennende smaker. Og det beste av alt: Forfatteren mener at de fleste ingrediensene kan skaffes også her hjemme».

Munter mat

Adam og James Price, Kagge Forlag

«277 år med union preger fortsatt forholdet vi har til Danmark. Derfor omfavner nordmenn brødrene Prices lune fjernsynskjøkken, nå overført til 240 sider mellom to permer. Tiltalende, usnobbete, dansk-kontinental mat i et klassisk kokebokdesign».

Juryen

Årets kokebokjury består av:

Per A. Borglund (redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling), Aase E. Jacobsen (redaktør, Apéritif), Camilla Tvedt (kategorisjef, Norli Bokhandel), Janneken Øverland (tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene), Marius Renberg (bokdesigner) og Even Ramsvik (kokk og forfatter fjorårets beste kokebok «Ny norsk mat»).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Grønnsakskokeboka

Forfattere: Tom Victor Gausdal og Stian Floer.

Antall sider: 448, innbundet.

Utgivelsesdato: 17. oktober 2018.

Veiledende pris: 499 kroner.

ISBN: 9788232802074

Forlag: Forlaget Press.

Powered by Labrador CMS