Forfatter og servitør Andreas Tharaldsen.
Forfatter og servitør Andreas Tharaldsen.

Hvem drepte kelneren?

«Hvem drepte kelneren? Et fag i forfall» er ny bok, der den fagutdannede kelneren Andreas Tharaldsen har satt søkelyset på kelnerens – eller servitørens, vilkår i Norge i dag.

Omslaget på den nye boka fra Andreas Tharaldsen.
Omslaget på den nye boka fra Andreas Tharaldsen.

Forfatter Andreas Tharaldsen er fagutdannet kelner og har jobbet for bedre fagorganisering i bransjen. Nå har han skrevet en bok om kelnerens historie i Norge. «Tidligere var det et stolt og godt betalt yrke, i dag er det få som er fagutdannet, organisert og lønningene er dårlige», skriver forlaget Res Publica, som står bak utgivelsen, i omtalen av boka.

Fagligheten og stoltheten må tilbake

Tharaldsen tar til orde for at fagligheten og stoltheten må tilbake i serveringsbransjen.

«Vi lever i en kultur med stor interesse for mat og drikke. Aviser og sosiale medier bugner over av restauranttips, vinanmeldelser og oppskrifter. Samtidig har noe hendt: Kelneren har mistet status og lønn. Og hva skjedde med yrkesstoltheten i serveringsbransjen?», skriver forlaget.

Livet bak fasaden

Forfatter Andreas Tharaldsen tar oss bak fasaden på luksushoteller, Michelin-restauranter, og til nabolagskafeen. Dette er en fortelling om hvordan den moderne restauranten oppsto, om snobbete servitører, champagnesosialisme, hverdagsslit og arbeiderkamp. Hvordan kunne servitøren, som var stjernen i restauranten, bli en lavtlønnet stumtjener i skyggen av kokken? Hvis kelneren er tatt av dage, hvem står bak? Boka er et manifest for å gjenreise kelnerens ære og et litterært forsvar for håndverket.

Forfatteren

Andreas Tharaldsen (født 1994) er fagutdannet servitør.

Han har vært fagforeningstillitsvalgt i restaurantbransjen i flere år, og har jobbet som servitør på Hotel Continental, Statholdergaarden og som leietjener ved Det kongelige hoff.

Tharaldsen har gått på forfatterstudiet i Tromsø, og er også spaltist i Klassekampen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS