Christopher W. Davidsen leverte klart best på fiskeretten i Bocuse d'Or Europe i Budapest. (Foto: Morten Holt)
Christopher W. Davidsen leverte klart best på fiskeretten i Bocuse d'Or Europe i Budapest. (Foto: Morten Holt)

Norge leverte best på fisk

Norge endte 53 poeng bak Ungarn i Bocuse d’Or Europe 2016, men var bare to poeng bak på fiskeretten. Det norske laget anført av Christopher Davidsen har imidlertid noe å hente på kjøttretten før finalen i Lyon.

Publisert Sist oppdatert
Christopher W. Davidsen arbeider med fisken, mens Regis Marcon og Gunnar Hvarnes følger med. (Foto: Morten Holt)
Christopher W. Davidsen arbeider med fisken, mens Regis Marcon og Gunnar Hvarnes følger med. (Foto: Morten Holt)

På kjøttretten hadde nemlig Christopher W. Davidsen & co bare fjerde beste poengsum, og det var fisken som reddet medaljen. På kjøttretten hadde både Frankrike og Sverige vesentlig høyere poengsum.

Norge var bare to poeng bak vinneren Ungarn på fiskeretten. (Foto: Morten Holt)
Norge var bare to poeng bak vinneren Ungarn på fiskeretten. (Foto: Morten Holt)

Best på både fisk og kjøtt

Ungarn og Tamás Széll sjokkerte med å vinne Bocuse d’Or Europe, og Onyx-kokken var best i begge kategorier. På kjøttretten var han 13 poeng bedre enn Alexander Sjögren og Sverige, mens på fiskeretten var han som nevnt to fattige poeng foran Norge og Christopher Davidsen.

Christopher W. Davidsen har tidligere uttalt at pallen var målet i Bocuse d’Or Europe. Og det ble som han ønsket. Nå er han ikke storfavoritt til vinne i Lyon; den byrden må Ungarns deltaker ha etter å ha vunnet forholdsvis overlegent på hjemmebane.

Svenskene lurer like bak

Like bak skal vi være oppmerksomme på Sverige og Aleksander Sjögren. Svenskene «bommet» litt på fiskeretten i Ungarn (femte best), og kommer nok atskillig sterkere tilbake. Totalt var svenskene bare 10 poeng bak Norge i Ungarn, takket være en meget sterk poengsum på kjøttretten (bare 13 poeng bak Ungarn), og vil nok satse alt på ta sin første seier i hovedfinalen av Bocuse d’Or siden 1999, da Mathias Dahlgren vant.

Siden den gang har Norge vunnet ikke mindre enn tre ganger.

Skikkelig dansk nedtur

Danmark skuffet radikalt i Ungarn. Kokkenasjonen, som stort sett har endt på pallen de siste 10 årene, havnet helt nede på 10. plass, og Morten Falk kvalifiserte seg så vidt til finalen. Og det var ikke noe spesielt på rettene som felte danskene, de er langt nede på listene både for fisk og kjøtt.

Også Frankrike skuffet igjen, og måtte ta til takke med trøstepremien «beste kjøtt» utenfor pallen (tredje beste totalt). Island hevdet seg nok en gang blant de seks beste, og fikk prisen for «beste fisk», der de blant annet fikk høyere poengsum enn Sverige.

Les mye mer i magasinet Horeca nummer 4 2016

Poengfordelingen totalt

Slik ble poengstillingen i Bocuse d’Or Europe 2016.

(Land – totalpoengsum (kjøtt/fisk)

1) Ungarn – 1335 poeng (670/665)

2) Norge – 1282 poeng (619/663)

3) Sverige – 1272 poeng (657/615)

4) Frankrike – 1265 poeng (640/625)

5) Island – 1226 poeng (610/616)

6) Finland – 1197 poeng (586/611)

7) Nederland – 1171 poeng (581/590)

8) Sveits – 1158 poeng (603/555)

9) Belgia – 1126 poeng (564/562)

10) Danmark – 1110 poeng (565/545)

11) Estland – 1049 poeng (511/538)

(de 11 beste videre til Bocuse d’Or i Lyon)

12) Tyskland – 1042 poeng (513/529)

13) Østerrike – 1039 poeng (533/506)

14) Italia – 1027 poeng (564/463)

15) Tyrkia – 996 poeng (487/509)

16) Spania – 971 poeng (471/500)

17) Storbritannia – 968 poeng (458/510)

18) Russland – 838 poeng (435/399)

19) Kroatia – 818 poeng (384/434)

20) Bulgaria – 798 poeng (382/416)

Poengfordeling kjøttretten

1) Ungarn – 670 poeng

2) Sverige – 657 poeng

3) Frankrike – 640 poeng

4) Norge – 619 poeng

5) Island – 610 poeng

6) Sveits – 603 poeng

7) Finland – 586 poeng

8) Nederland – 581 poeng

9) Danmark – 565 poeng

10) Italia – 564 poeng

11) Belgia – 564 poeng

12) Østerrike – 533 poeng

13) Tyskland – 513 poeng

14) Estland – 511 poeng

15) Tyrkia – 487 poeng

Norge fikk 663 poeng for fiskeretten i Bocuse d'Or Europe 2016. (Foto: Morten Holt)
Norge fikk 663 poeng for fiskeretten i Bocuse d'Or Europe 2016. (Foto: Morten Holt)

16) Spania – 471 poeng

17) Storbritannia – 458 poeng

18) Russland – 435 poeng

19) Kroatia – 384 poeng

20) Bulgaria – 382 poeng

Poengfordeling fiskeretten

1) Ungarn – 665 poeng

2) Norge – 663 poeng

3) Frankrike – 625 poeng

4) Island – 616 poeng

5) Sverige – 615 poeng

6) Finland – 611 poeng

7) Nederland – 590 poeng

8) Belgia – 562 poeng

9) Sveits – 555 poeng

10) Danmark – 545 poeng

11) Estland – 538 poeng

12) Tyskland – 529 poeng

13) Storbritannia – 510 poeng

14) Tyrkia – 509 poeng

15) Østerrike – 506 poeng

16) Spania – 500 poeng

17) Italia – 463 poeng

18) Kroatia – 434 poeng

19) Bulgaria – 416 poeng

20) Russland – 399 poeng

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annet hvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og nå i 2016 i Budapest.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

* Årets Bocuse d’Or Europe 2016 arrangeres i Budapest i Ungarn 10. og 11. mai. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.

* Les også mer på Bocusedor.com