Arne Sørvig (til høyre) sammen med fra venstre Håvard Werkland (commis i Bocuse d'Or Lyon 2017), Ørjan Johannessen (vinner av Bocuse d'Or 2015) og Christopher W. Davidsen. (sølvvinner i Bocuse d'Or 2017). (Foto: Morten Holt)

Bocuse d´Or har hatt stor betydning

– Kokkekonkurransen Bocuse d´Or har hatt stor betydning for kokkefaget. Den har blant annet bidratt til å løfte frem norske kokketalenter og norske råvarer internasjonalt. Dette er noe av det jeg vil komme inn på i inspirasjonsseminarene med nybakt sølvvinner i Bocuse d'Or 2017, Christopher Davidsen, og Norges første Bocuse d'Or-deltaker, Arne Brimi, 7. og 8. februar, sier daglig leder i Bocuse d´Or Norge, Arne Sørvig.

Publisert
I år er det 30 år siden Arne Brimi, som første norske kokk, deltok i Bocuse d'Or i Lyon. (Foto: Morten Holt)

Det er 30 år siden Arne Brimi var Norges første deltaker i Bocuse d’Or.

Siden har Norge og Frankrike vært de dominerende landene i den prestisjefylte konkurransen.

Norges første medaljevinner i Bocuse d'Or (sølv i 1991) og nåværende president i Bocuse d'Or Norge, Lars Erik Underthun, sammen med daglig leder i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)
 

Brimi la Bocuse d’Or-grunnsteinen

I 1987 la Arne Brimi ned den første grunnsteinen i byggverket som har bidratt til at norske kokker har hentet hjem medaljer, heder og ære. Norge er sammen med Frankrike den mest meriterte nasjonen i konkurransen, og den aller beste nasjonen hvis også Bocuse d’Or Europe medregnes.

Se medaljestatistikken i Bocuse d'Or her

Christopher Davidsen, som representerte Norge i Bocuse d’Or i Lyon nå i januar, og sikret nok en medalje til Norge, ble inspirert til å velge kokkefaget da han fikk jobb i oppvasken som 18-åring. Med en enorm vilje og evne til å yte det beste, har han oppnådd fantastiske resultater i konkurransesammenheng.

Les også: Sølv til Christopher W. Davidsen i Bocuse d'Or 2017

Inspirasjon for fag og folk

Arne Sørvig, daglig leder for Bocuse d'Or Norge. (Foto: Morten Holt)

– Bocuse d´Or Norge har tre hovedformål. Det ene er å bidra til norsk pallplassering, det andre er å bidra til inspirasjon for unge som vurderer en fremtid i kokkefaget, og det tredje er å bidra til mat-interesse for folk flest. De gode resultatene norske kokker har oppnådd i denne konkurransen, har bidratt til å heve interessen for det matfaglige og for kokkefaget – noe jeg mener er svært viktig. Det er et stort behov for faglærte kokker i Norge. Da betyr det mye å ha inspiratorer som er villige til å ofre det som trengs for å hevde seg på toppnivå internasjonalt. Få er nok klar over hvor mye som kreves for å hevde seg på dette nivået, forteller Sørvig.

– Arne Brimi er på den måten en levendegjøring av sammenhengen mellom mat og identitet. Vi skal snakke om det å ha vært nordisk lenge før nordisk kjøkken ble et motefenomen, og ikke minst hva konkurransen har betydd for å koble norske råvarer til den internasjonale gastronomien, sier Sørvig.

Nasjonale helter i den internasjonale gastronomien

Siden 2017 har Norge tatt 10 medaljer i Bocuse d'Or (den globale finalen), fem gull, tre sølv og to bronsemedaljer. De gangene det ikke har blitt gull, har det også blitt sterke plasseringer, like utenfor pallen.Det har gitt Norge Bocuse-kokker som på ulike måter er synlig engasjert i og for faget.

– Betydningen av at dette har pågått i over 30 år må ikke undervurderes. Ikke minst for reiselivet og interessen for Norge som destinasjon for internasjonale «foodies». Jeg vil også påstå at det ekstreme fokuset på fag, råvarer, måltid og formidling, bidrar til at nordmenn flest blir mer krevende og kravstillende gjester. Det bidrar igjen til utvikling av gode spisesteder og serveringskonsepter. Det har også bidratt til mer kreativitet og større variasjon i bransjen, understreker Sørvig.

Se hele seminarprogrammet på Smak2017.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS