Det blir reinsdyr og akevitt i tallerkenserveringen i Bocuse d'Or Europe 2024 for Håvard Werkland.
Det blir reinsdyr og akevitt i tallerkenserveringen i Bocuse d'Or Europe 2024 for Håvard Werkland.

Reinsdyr og akevitt på Bocuse d’Or-menyen i Trondheim

I fjor høst annonserte Bocuse d’Or at skrei, kamskjell og tørrfisk er obligatoriske råvarer for den tematiske utfordringen som kalles fatoppgaven. I dag ble det kjent at reinskjøtt og Lysholm Linie aquavit blir obligatoriske ingredienser i utfordring nummer to, tallerkenserveringen, i Bocuse d'Or Europe i Trondheim i mars.

Håvard Werkland i aksjon i Årets kokk i september 2023, som han vant - og dermed ble Norges kandidat i Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim og Bocuse d'Or 2025 i Lyon.
Håvard Werkland i aksjon i Årets kokk i september 2023, som han vant - og dermed ble Norges kandidat i Bocuse d'Or Europe 2024 i Trondheim og Bocuse d'Or 2025 i Lyon.

Norges kandidat Håvard Werkland er godt fornøyd med råvarene og hvordan utfordringene er formulert. 

Werkland vant Årets kokk 18. september i fjor, og ble med det Norges kandidat i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or. Europautgaven arrangeres nå i mars, mens den globale finalen finner sted i Lyon i januar 2025.

Les også:  –  Du kommer til å svi tevannet!

– Blir en fantastisk smak av Norge

Bocuse d’Or Europe på hjemmebane

Tirsdag 19. og onsdag 20. mars arrangeres Bocuse d’Or Europe på hjemmebane for Håvard Werkland. Werkland bor og trener i Trondheim, og kommer opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag. 

Nå går han i full gang på treningskjøkkenet, med å utvikle og tilpasse innovative og smakfulle retter, og eksperimentering med smaker og tekstur med de tradisjonelle norske råvarene.

Norge konkurrerer på konkurransens første dag, som siste kjøkken ut.

– Endelig kjenner vi hele oppgaven, og det er perfekt med rein og akevitt som de siste obligatoriske råvarene. Akevitt hadde vi også i Årets kokk, så vi har litt trening med den. Nå blir det obligatorisk med sjømat, rein og akevitt, som vi igjen kombinerer med magiske norske grønnsaker. Denne konkurransen blir jo rett og slett en fantastisk smak av Norge, sier Håvard Werkland.

Les også: Dette er Norges team i Bocuse d'Or Europe 2024

Lysholm Line Aquavit. Reinsdyrlår, -skank og -tunge. Én servering – i to deler

Tidligere kaltes denne utfordringen tallerkenretten, men i takt med gastronomiens utvikling kalles den nå tallerkenserveringen. De obligatoriske råvarene må være synlig til stede i både hovedrett og i sideserveringen. Retten skal presenteres dommerne på to tallerkener, som serveres samtidig. I sideserveringen må det være akevitt, mens det i hovedserveringen må være flatbiff fra reinslåret, og ut over det bestemmer kandidatene fritt hvor og hvordan de kombinerer råvarene.

Tallerkenserveringen i Bocuse d’Or krever både kreativitet og teknisk dyktighet, kombinert med innsikt i moderne gastronomi. Den skal presenteres fritt som en rett slik en ville servert den i en topprestaurant i sitt hjemland. Konkurransen er en viktig arena for innovasjon, håndverk og smak i restaurant- og kokkefaget, da disse parameterne er de dommerne dømmer kandidatene ut ifra.

Nasjonalbrennevinet til Europafinalen

Lysholm Linie Aquavit er blant Norges eldste og mest tradisjonsrike eksportvarer.
Lysholm Linie Aquavit er blant Norges eldste og mest tradisjonsrike eksportvarer.

Lysholm Linie Aquavit er blant Norges eldste og mest tradisjonsrike eksportvarer. Med opprinnelse fra Trondheim og nesten 200 år etter den første Linie-reisen, modnes fortsatt all Lysholm Linie Aquavit til sjøs, hvor den krysser ekvator to ganger. Havets konstante bevegelser og variasjoner i temperatur og luftfuktighet gir akevitten en unik og avrundet smak. Lysholm Linie Aquavit er laget av karve fra karveåkrene på Inderøy, bare et langt steinkast fra konkurransearenaen Trondheim Spektrum.

Arne Sørvig.

– Lysholm Linie Aquavit er med sin særegne smaksprofil en viktig del av norsk kulturarv, tradisjon og nåtid. Hva er vel mer naturlig enn at konkurransen Bocuse d’Or Europe, som binder sammen kokker fra hele Europa, utfordrer verden til å eksperimentere med disse smakene skapt av nettopp trønderske råvarer modnet på verdenshavene, sier daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Norske råvarer, europeisk gastronomi

Med Europas tøffeste kokkekonkurranse på hjemmebane, gleder hele det norske matmiljøet seg over at det er valgt ut så mange gode norske råvarer.

Geir Skeie.
Geir Skeie.

– Dette er strålende nyheter. Valget av norske råvarer til Bocuse d’Or Europe er en fjær i hatten til våre fantastiske norske matprodusenter, og påpeker at hun likevel ikke er overrasket over valget, særlig sjømaten, sier fiskeri og havminister Cecilie Myrseth.

– Gir norsk mat en tydelig identitet overfor verden

Vinner av Bocuse d’Or 2009, Geir Skeie, som leder foreningen «Det Norske Bocuse-akademiet», og er president for Bocuse d’Or Europe 2024, fremhever at disse valgene gir norsk mat en tydelig identitet overfor verden, og at det blir spennende å se hvordan de ulike konkurrentene løser råvareutfordringene i sin gastronomi i mars i Trondheim.

 – Dette er urnorske råvarer som viser både mangfold og tradisjoner, til havs og på land, samtidig som Europas ledende kokker vil vise oss hvordan de velger å jobbe med våre norske råvarer, sier Geir Skeie.

LES ALT OM BOCUSE D'OR GJENNOM ÅRENE HER

Sjømatsamarbeid sikrer distribusjon av trøndersk reinsdyr over hele Europa

I sideserveringen må det være akevitt, mens det i hovedserveringen må være flatbiff fra reinslåret.
I sideserveringen må det være akevitt, mens det i hovedserveringen må være flatbiff fra reinslåret.

Det er Markedsutvalget for Reinkjøtt som har fått reinkjøttet på denne eksklusive menyen. 

Daglig leder for Stensaas Reinsdyrslakteri, Johanne Stensaas.
Daglig leder for Stensaas Reinsdyrslakteri, Johanne Stensaas.

Til å representere norsk reinkjøtt i finalen har Bocuse-kokkene pekt ut Stensaas Reindyrslakteri på Røros.

– Vi gleder oss til å vise Europa hvor fantastisk norsk reinkjøtt er, på vegne av hele den norske rein-næringen, sier daglig leder for Stensaas Reinsdyrslakteri, Johanne Stensaas.

Norsk reinkjøtt eksporteres i liten grad, og for å løse oppgaven med å nå alle 20 land er det inngått et samarbeid med Lerøy og deres finmaskede europeiske distribusjonsnettverk.

Salgs- og markedssjef for Lerøy Sjømatgruppen, Elin Johnsen.
Salgs- og markedssjef for Lerøy Sjømatgruppen, Elin Johnsen.

– Selv om vårt søkelys er norsk sjømat, tar vi gjerne denne for laget her hjemme. Vi vet, etter mange år som partner til Bocuse d’Or Norge, hvor viktig det er at alle kandidater har god og lik tilgang til råvarene. Og så er det selvsagt kjekt for oss å møte alle disse dyktige kokkene før de kommer til Trondheim, sier salgs- og markedssjef for Lerøy Sjømatgruppen, Elin Johnsen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS