Foten ved Fredrikstad. (Foto: Heidi Fjelland)
Foten ved Fredrikstad. (Foto: Heidi Fjelland)

Kan heise Blått Flagg i 2020

17 norske strender og tre marinaer har i år gått gjennom nåløyet, og kan heise det høythengende og anerkjente miljømerket Blått Flagg sommeren 2020.

Publisert

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

Godkjente strender

Foten i Fredrikstad kommune

Storøyodden badestrand i Bærum kommune

Sjøstrand, Hvalstrand, Hvamodden, Holmenskjæret og Vollen i Asker kommune

Bystranda i Kristiansand kommune

Helleneset i Bergen kommune

Sjøbadet og Tronvik i Moss kommune

Ringshaugstranda i Tønsberg kommune

Åkrasanden i Karmøy kommune

Kroksand i Hvaler kommune

Orrestranda i Klepp kommune

Huk i Oslo kommune

Badestranda i Dyreparken, i Kristiansand kommune

Godkjente marinaer

Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune

Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune

Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo kommune

Blått Flagg-sesongen

Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august. For at en strand eller marina kan ha flagget heist, må alle Blått Flagg kriteriene være oppfylt. Dette vil for noen kommuner i år, grunnet blant annet Covid-19-tiltak medføre at flagget ikke kommer opp den 5. juni, men litt nærmere sommerferien.

Nærmere 4500 strender, marinaer og båter er nå Blått Flagg-sertifisert for sommersesongen på den nordlige halvkule. Totalt deltar 45 land i Europa, Afrika, New Zealand, Brasil, Canada, Sør-Korea og Karibbien i Blått Flagg-ordningen. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Fasiliteter

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

Strendene må i tillegg gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. De samlede resultatene må være innenfor kategorien «excellent» (utmerket på norsk) for å kunne tildeles Blått Flagg.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS