Vinofil tester boksvinene

Vinofil.no smaker jevnlige de fleste boksviner i Norge gjennom egne smakinger, tester og ved nyhetssmakinger hos Vinmonopolet og ulike importører. – Vi har kapitulert ovenfor nyhetsjaget vinbransjen har skapt – ved kun å fremme en liste med de beste vi har smakt hittil i år. Listen oppdateres jevnlig, skriver Horecas vinanmelder Svein Lindin på Vinofil.no.

Publisert

Vinmonopolet har rundt 500 viner på boks, kalt boks, pappvin, Bag-in-Box eller BiB, utgjør om lag 54 prosent av vinsalget på Vinmonopolet.

Siden pappvin kom til Norge i 1988, har den vært omdiskutert, men populariteten stiger stadig.

Smaker vin på boks og flaske likt?

I dag kommer flere merker både på boks og flaske, er det noen forskjell? To ting er avgjørende: svovel og ferskhet. Vin på kartong tappes som regel med mer svovel enn på flaske. Svovel beskytter mot oksidasjon og dette skjer lettere på boks.

Hvitvin er mer utsatt enn rødvin, og har enda mer svovel. Mengden er uansett ikke farlig, men noen er spesielt følsomme for dette, for eksempel astmatikere.

Svovel

Svovel beskytter, men for mye demper også fruktigheten i vinen. Når vi tester vin på boks mot vin på flaske er det vinens ferskhet som gjør størst forskjell.

La det være sagt med engang, i over 90 prosent av de vinene vi smaker, er flaskevarianten bedre, ganske enkelt fordi vinen har mindre tilgang på oksygen, har som oftest mindre svovel, og ikke er varmeskadet.

Oppfunnet i 1965

Vinboksen ble oppfunnet og patentert av australieren Thomas Angove i 1965. Det var en pappboks som inneholdt en pose av polyethylen som rommet 4,5 liter. Vinen ble åpnet ved å klippe av hjørnet på posen. For videre oppbevaring måtte man presse luften ut av posen manuelt og så forsegle posen, som igjen ble puttet tilbake i boksen.

BIB ble fort populært, og i 1967 tok Penfold’s Wines patent på en tappekran i plastikk som var festet til en galvanisert plastikkpose. Nå kunne man tappe vinene lufttett rett fra boksen, og de fleste av dagens boksviner har fortsatt denne løsningen i ulike varianter.

Listen vil oppdateres jevnlig gjennom hele året.

Se listen her (Vinofil.no)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)