Anne-Lise og Bjørn Viken, som driver «Ting med Tang», holder kurs om tang og tare i hele Norge.
Anne-Lise og Bjørn Viken, som driver «Ting med Tang», holder kurs om tang og tare i hele Norge.

– Bruk tang og tare i beredskapslageret

Tang og tare er en lite utnyttet ressurs i Norge. Med økt kunnskap kan befolkningen ta i bruk denne næringsrike råvaren som et supplement til både daglig kosthold og beredskapslagre.

Det mener «tang-ekspertene» Anne-Lise og Bjørn Viken, som står bak firmaet «Ting med Tang» i Engelsviken i Østfold.

Utnytte naturens ressurser

Det er mange ulike arter tang og tare langs den  norske kysten.
Det er mange ulike arter tang og tare langs den norske kysten.

– Beredskap handler ikke bare om lagring av hermetikk og tørrvarer, men også om å utnytte naturens ressurser, sier Anne Lise Viken.

Sammen med ektemannen Bjørn har hun siden 2016 undervist i høsting og bruk av tang og tare. 

– I en tid der samfunnets sårbarhet blir stadig mer tydelig, ønsker vi å vise hvordan tang og tare kan spille en rolle i norsk beredskap. Råvaren er tilgjengelig langs hele kysten, har god holdbarhet ved riktig behandling og kan gi viktig næringstilskudd i krisesituasjoner, forteller Bjørn Viken.

Hvordan bruke tang og tare i egenberedskap?

Gjennom kurs og foredrag lærer de bort hvordan man kan identifisere, sanke, tørke og bruke tang og tare i matlaging. Og i en tid med søkelys på private beredskapslagre, ønsker de å dele noen grunnleggende prinsipper for sanking av råvarer som er ukjente for mange:

· Sanke fra områder med god gjennomstrømming, og ikke i nær et utslipp.

· Kun sanke tang og tare som sitter fast, ikke det som ligger på stranda.

· Bruk årets friske skudd.

· Bruke saks eller kniv for å kutte skuddene skånsomt.

· Noen tarearter inneholder mye jod. Jod-nivået kan senkes ved å blansjere taren i 40 grader varmt sjøvann.

· Tang og tare brukes som tilsetning i mat, ikke som hovedingrediens.

I et av seminarene på Umami Arena tirsdag 18. mars er matberedskap tema. De kan du lese mer om her

Faglig støtte for økt bruk av tang og tare

Tang og tare kan brukes i mange forskjellige matretter.
Tang og tare kan brukes i mange forskjellige matretter.

Havforskningsinstituttet bekrefter at tang og tare har potensiale som matressurs, og ønsker søkelys på mer kunnskap for å øke bruken.

Daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Pål Karlsen, påpeker at interessen for tang og tare øker, og at stadig flere ønsker kurs og veiledning.

Kurs og opplæring

– Vi i «Ting med Tang» tilbyr kurs over hele Norge, og skreddersyr opplegg for privatpersoner, næringsliv, skoler og offentlige aktører. Vi ønsker å kombinere teori og praksis, der deltakerne får lære om hvor og hvordan de sanker, hvordan råvarene skal behandles, og til slutt hvordan man bruker tang og tare i matlaging, forteller Bjørn Viken. 

For flere råd om bruk av tang og tare, se gjerne Tingmedtang.no

Les flere saker om «Ting med Tang» her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS